Bölünmez Çankırı Sorgül Buğdayı Ekimi Gerçekleştirdi

Bölünmez Çankırı Sorgül Buğdayı Ekimi Gerçekleştirdi

AK Parti İzmir Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı, El Ele & Elden Ele” Kooperatif Satış Mağazası açılışına katıldı.

Dünyaca ünlü şef Ebru Baybara Demir tarafından, Mardin’de yerel üreticinin ve çiftçinin desteklenmesi, tüketicinin doğrudan yerel üreticiden ürün temin edebilmesi amacıyla kurulan “El Ele & Elden Ele” Kooperatif Satış Mağazası’nın açılış töreni AK Parti İzmir Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı’nın katılımıyla gerçekleşti. Törenin ardından Topraktan Tabağa “Yaşayan Toprak Yerel Tohum” projesi kapsamında bu yıl 4. kez Sorgül Buğdayı ekimi gerçekleştirildi. Ekim törenine projede yer alan kadın çiftçi ve mühendisler de katıldı.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından desteklenen, Birleşmiş Milletler Gıda Tarım Örgütü (FAO) ve AAR Japan tarafından fon desteği alan ve AK Parti İzmir Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı’nın hamilliğinde kurulan Artuklu İlçesi ve Mahalleleri Topraktan Tabağa Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, 2018 yılından bu yana Mardin’de tarımdan turizme, kadın istihdamından mültecilerin toplumsal entegrasyonuna kadar birçok projeyi başarıyla yürütmeye devam ediyor. Kooperatif’in yerel ekonominin desteklenmesi için yaptığı çalışmalar kapsamında yerel üreticinin kalkınması, küçük tarım üreticisine pazar yaratılması ve tüketicinin doğrudan yerel üreticiden ürünü temin edebilmesi için Mardin’de El Ele & Elden Ele Kooperatif Satış Mağazası kuruldu. Mağaza açılışı, AK Parti İzmir Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı’nın ve yerel halkın katılımıyla gerçekleştirildi.

1606804225_eleele_eldenele_acilisi.jpeg

“Pandemi tarımın, toprağın ve gıdanın önemini gösterdi”

El Ele & Elden Kooperatifi Satış Mağazası açılışının ardından ekim törenine de katılan AK Parti İzmir Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı şunları söyledi: “Koronavirüs salgınında tüm dünyada birçok sektör durma noktasına geldi. Çiftçi kadınlarımız ise bu zorlu sürece rağmen üretmeye devam ettiler. Bölgede kurulan kooperatifler aracılığıyla 2017 yılından bu yana üretimlerini gelire dönüştüren kadınlarımız şimdi El Ele & Elden Ele Mağazası ile doğrudan tüketiciyle buluşacak. Kadınları ekonomide var eden, güçlü tutan ve geliştiren bir yapı olarak El Ele Elden Ele; ismindeki gibi, birçok kadına ulaşacak ve ekonomilerinin güçlenmesini destekleyecek. Bölgedeki küçük üreticiler için de önemli bir satış noktası haline gelecek El Ele Elden Ele Mağazası’nın ve Topraktan Tabağa Kalkınma Kooperatifi’nin yerel ekonomilerin desteklenmesi konusunda bir model olmasını temenni ediyoruz.

Bunun yanı sıra Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ile Mardin’de yürütülen, Türkiye’nin en geniş kapsamlı yerel tohum projesinde Mezopotamya’nın en eski buğdayı olan Sorgül’ü yeniden canlandırmak için çıktığımız yolda 4. kez ekim gerçekleştirmenin mutluluğunu ve gururunu yaşıyoruz.Pandemi süreci tarımın, toprağın ve gıdanın önemini dünyada olduğu kadar Türkiye’de de bir kez daha gösterdi. Başta Atalık tohumları konusundaki vizyonuyla projede bize yol gösteren Sayın Emine Erdoğan Hanımefendi’ye, kadınların istihdamı konusunda da Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Sayın Zehra Zümrüt Selçuk’a teşekkürlerimi sunuyorum. İnşallah başta Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan nezdinde hükümetimizin tarıma olan desteğinin artarak devam edeceğini söyleyebilirim. Projenin devamı ve kadın çiftçilerimizin başarısının sürdürülebilir olması için desteğimiz artarak devam edecektir.”

Sorgül buğdayı ekimi gerçekleştirildi

Açılış töreninin ardından Topraktan Tabağa “Yaşayan Toprak Yerel Tohum” projesi kapsamında bu yıl 4. kez Sorgül Buğdayı ekimi gerçekleştirildi. 2 tonla başlayan Sorgül projesinde 3. yılda iki bin 300 dönüm arazide ekim yapılırken, hasat zamanında rekoltenin 400 tonu aşması bekleniyor. Her yıl halkın yoğun katılım gösterdiği bu yıl ise koronavirüs tedbirleri kapsamında gerçekleştirilen ekimde, projenin yürütücüsü Ebru Baybara Demir, her geçen gün büyüyen üretim ile sürdürülebilir bir ekosistem sağladıklarını söyledi. Şef Ebru Baybara Demir, “Mardin’den tüm Türkiye’ye açılan bir ekosistem kuruyoruz. Kadınlarımızın, çiftçilerimizin ürettiği ürünleri, hayata geçirdiğimiz kooperatifler aracılığıyla Türkiye’nin dört bir yanına ulaştırıyoruz. El Ele & Elden Ele kooperatif satış mağazamızla da tüketicilere gerek mağazamızdan gerekse online kanallar üzerinden yerel üreticinin ürünlerine doğrudan ulaşma imkanı sunuyoruz. Mağazamızda undan mercimeğe, nohuttan baharata, sabundan bakım ürünlerine bölgenin yerel değerlerinden oluşan geniş bir ürün grubu yer alıyor. Ayrıca bölgedeki tüm yerel üreticileri de beklediğimizi duyurmak isterim. Bu mağazanın sahibi üreticinin kendisi” dedi.

“Her türlü doğa koşuluna ve hastalıklara dayanıklı tohumlarla önlem alıyoruz”

“Bunun yanı sıra yerel tohumlarla yapılan susuz tarımın su kaynaklarını korumada ve tarım girdi maliyetlerini azaltmada ne kadar önemli olduğunu Sorgül buğdayı ile deneyimlemeye devam ediyoruz” diyen Demir açıklamalarına şu sözlerle devam etti: “2017 yılında Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ile başladığımız projemize AK Parti İzmir Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı’nın destekleriyle devam ediyoruz. Özellikle koronavirüs döneminde sağlıklı gıdaya erişimin önemini bir kez daha anladık. Şükraan Derneği olarak yürüttüğümüz projede amacımız her türlü doğa koşuluna dayanıklı olan bu tohumları ekerek, kuraklık başta olmak üzere bizi bekleyen tehlikelere karşı önlem almanın önemini göstermekti. Projemizde bu yıl 4. kez ekim gerçekleştiriyoruz. Haziran ayında yaptığımız hasatta bin 400 dönüm arazide rekolte 400 tonu aşmıştı. Bu yıl iki bin 300 dönüm araziye ekim gerçekleştireceğiz hedefimiz rekoltenin geçtiğimiz yılın üzerinde olması.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.