Bombus arısı üreticinin dostu

Bombus arısı üreticinin dostu

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, 2017 ve 2018 yıllarında 27 bin 418 kişiye, 17 milyon 400 bin TL tutarında bombus arısı kullanım desteği ödemesi yapıldığını açıkladı. 

Önergesine verilen yanıtı değerlendiren CHP Milletvekili Gürer ise  1987 yalından beri üretime katkısı keşfedilip seracılıkta fayda sağlanan bombus arıları ile daha sağlıklı ürünler yetiştirilmektedir. Bombus arılarının ihraç edilir noktaya gelmesi bu bağlamda salt sera da faydasından öte bir getiri boyutu da oluşturmuştur.

Bu bağlamda  bombus arı kullanım desteklemelerin devamlılığı ve üreticiyi bu bağlamda teşvik edecek boyutta olması önemlidir” dedi.
 
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, soru önergesinde, 2017 ve 2018 yıllarında örtü altı bombus arısı desteğinden kaç üretici faydalanmış, ne kadar arı verilmiş ve ne kadar destek sağlanmıştır? Destek uygulamasının başladığı ilk on il hangisidir?” şeklinde sorular yöneltti. 

Önergeyi yanıtlayan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Örtü altı desteklerinden bombus arısı kullanım desteğinin koloni başına 60 TL olarak ödendiğini belirtti. 2017 yılında 12.916 kişiye 8,4 Milyon TL, 2018 yılında 13.502 kişiye 9 Milyon TL bombus arısı kullanım desteği ödemesi yapıldığını ifade eden Bakan Pakdemirli, “Verilen desteklere göre ilk on İl; Antalya, Muğla, Burdur, Mersin, Manisa, Afyonkarahisar, İzmir, Denizli, Isparta, Amasya’dır” açıklamasında bulundu. 

GÜRER: “TARIMDA ÖNEMLİ”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Seracılığın vazgeçilmezlerinden olan bombus arısı, 1987 yılından beri tarımın önemli bir varlığına dönüştü. Fiziksel ve biyolojik zenginliği ile diğer arı türlerinden farklılaşan bombus arıları özellikle seralarda tozlaşmayı sağladığı için tercih edilmektedir. Bal yapmanın yanında üretimde   domates tohumlamasında da öneminin keşfedilmesi ile  bu bağlamda yeni bir dönemin de başlamasına vesile olmuştur. Sera içi sıcaklıkla  daha güzel sebzeler yetiştirilmesinin yolu da bombus arılarının varlığı ile başlamıştır. Sağlıklı, doğal, hormonsuz ve doğaya zarar vermeden domates, biber, patlıcan gibi   ürünlerin üretimine önemli katkı sağlamaktadır. Sera üretiminde bombus arısı ile meyve ve sebzeler sağlıklı ve daha büyük olması da sağlanabilmektedir.  Arıların örtü altı tarımda daha da yaygınlaştırılması için destek ve teşvikin önemi de büyüktür.” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.