Bornova Belediye Meclisi'nde kırsal bölgeler tartışıldı

Bornova Belediye Meclisi'nde kırsal bölgeler tartışıldı

Bornova Belediye Meclisi’nde 12 köyün kırsal mahalle olarak kabul edilmemesi AK Parti’nin sert muhalefetiyle karşılaştı. AK Partililer, köylerde tarım ve hayvancılığın korunması gerektiğinin altını çizdi.

Bornova Belediye Başkan Vekili Hüseyin Ünal tarafından yönetilen Ağustos ayı Meclis Toplantısı'nda kırsal mahallelerin durumu tartışıldı. Komisyonlardan gelen raporlarda Gökdere, Çiçekli, Yaka, Beşyol, Sarnıç, Kurudere, Karaçam, Kayadibi, Çamiiçi, Eğridere, Laka ve Kavaklıdere mahallelerinin kırsal mahalle olmasının oyçokluğuyla uygun bulunmamasına AK Parti Grubu tepki gösterdi.

Emlak vergisine ihtiyacımız mı var?

AK Parti Meclis Üyesi Selma Kısa da her köyün kendi özelliği olduğunu savunarak şunları söyledi:

“Biz bu kriterlere göre tespit yaptığımızı düşünmüyorum. Her bir mahallenin toplam yüzölçümü ile ilgili oran gelmedi. Gelseydi bu kararı alamazdık. Bunlar büyükşehir yasasıyla beraber normal mahalle oldu. Bizim köylerimizin kendi özellikleri var. Biz bunları tarım olarak değerlendirmek yerine normal mahalleye çeviriyoruz; ama bizim plan kararları gereği yapılaşma hakkı vermemiz mümkün değil. O zaman biz onların haklarını neden ellerinden alıyoruz? Bizim bu köylerden alacağımız emlak vergisine bu kadar mı ihtiyacımız var? Yok. Biz güçlü bir belediyeyiz.”

whatsapp-image-2021-08-03-at-20-28-02-2.jpeg

Kısa, tüm köylerle ilgili gerekli incelemenin yapıldıktan sonra böyle bir kararın alınması gerektiğini ifade ederek, “Bu köylerin normal mahalle statüsünde kalması herhangi bir şikayet durumunda bu mahallelerde tarım ve hayvancılığın bitmesine neden olabilir. Oysa bu köylerin özellikleri var ve korumamız gerek. Köylerin durumu incelenir ve yönetmeliğe uygun olanlar kırsal mahalle olur. En doğrusu budur” sözlerine yer verdi.

Kısa’nın konuşmasına cevap veren CHP Meclis Üyesi Bahar Gürsul, “Bu merkezi hükûmetin bir yanlışı görüp düzeltmeye çalışmasıdır. Köylerden kırsal mahalleye dönmesine biz parti olarak da karşı çıktık. Tüm köylüler büyükşehir belediyelerinin mahallesi haline geldi. Köylü çok sancılar yaşadı ve köy kültürü kalmadı” açıklamasını yaptı.

Kaya: “Ülkede tarım politikası yok”

Mazotun çok pahalı olduğunu, yatlara alınan yakıtın daha ucuz olduğunu aktaran CHP Meclis Üyesi ve İmar Komisyonu Başkanı Murat Kaya ise, “Biz şu anda düzgün bir tarım politikası yapamıyoruz. Kullandığımız mazot iki trilyondan fazla ediyor. Benim traktörüme aldığım mazot, yatı olanın aldığı mazottan daha pahalı. Traktörüm, ekipmanım lüks; ama yatlar lüks değil bunu anlıyorum. Avrupa’daki yeni ekipmanı alıyorum, vergisini veriyorum. Benim ekipmanımdan vergi alınmaması lazım. Ürün ürettiğim zaman satabilecek miyim, ne kadara satacağım? Kaygısı yaşamamalıyım. Hayvanın sütü yem parasını karşılamıyor. Yem, sütten daha pahalı. Ülke olarak çiftçiye destek olup, değerleri korumamız lazım” açıklamasında bulundu.

Tartışmaların sonunda Kurudere Mahallesi’nin kırsal mahalle olarak ele alınması kararı alındı. Diğer mahallelerin kırsal mahalle olarak görülmemesi CHP ve İYİ Parti’nin oylarıyla kabul edildi.

whatsapp-image-2021-08-03-at-20-28-02.jpeg

İmar planı olmayan yerde satış olmaz

Meclisteki bir diğer tartışma da Gürpınar Mahallesi’ndeki parselin satışıyla ilgili yaşandı. AK Parti Grup Sözcüsü Sait Tatlı, İmar planı olmayan yerler gündeme alınmaması gerektiğinin altını çizerek, “Biz bu alanı vatandaşa ne diyerek satacağız. Burada imar planı yok” dedi.

AK Parti Bornova Belediyesi Meclis Üyesi Selma Kısa da, “Buranın imar planı yok, biz buna karşıyız” ifadesini kullandı. Kısa, burada karşı oldukları ilkenin imar planı olmaması olduğunu ve plansız olduğu için de satış kararının uygun olmadığını savundu.

Gürsul, eleştirilere cevap verdi

CHP Grup Sözcüsü Bahar Gürsul maddeye gelen eleştirilere vatandaşın işi uzamaması için bunu gündeme aldıklarını söyleyerek cevap verdi. Gürsul, dava süreci olursa, sürecin uzayacağını, bu tür davaların zor olduğunu belirterek, “Parsellerde alanların değişmeyeceğini ifade etmiştik. Vatandaşın işini kolaylaştırmak gündeme alınıp değerlendirildi” sözlerine yer verdi.

Deprem Etüt Merkezi kurma gündemden kaldırıldı

Mecliste deprem etüt merkezi kurmakla ilgili olarak bakanlıktan gelen cevap okundu. Cevapta belediyenin deprem etüt merkezi yapabileceği kararının okunması üzerine CHP Grup Sözcüsü Ercan Kahya, “İzmir Büyükşehir Belediyesi bu hizmeti zaten yapıyor. Bizim yapmamıza gerek yok. Bu maddenin gündemden kaldırılmasını öneriyorum” ifadesine yer verdi.

Bunun üzerine söz alan AK Parti Sözcüsü Tatlı, “Biz daha önce de bu konunun belediye tarafından yapılabileceğini söyledik. Belediye Başkanı Sayın İduğ, bu konuda belediyenin önünde engeller olduğunu söyledi. Biz de bakanlığa sorulsun dedik. Şimdi bakanlık belediye yapabilir diyor, ama Ercan bey Büyükşehir’i öne sürüyor. Biz bunu ilk konuştuğumuzda da Büyükşehir vardı. Üstelik Büyükşehir nereye yetişecek?” açıklamasını yaptı.

Maddenin gündemden kaldırılması oy çokluğuyla gerçekleşti.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.