Bornova’da dar gelirli ailelerin ihtiyaçları karşılanıyor

Bornova’da dar gelirli ailelerin ihtiyaçları karşılanıyor

İhtiyacı olana belediye eli

Bornova Belediyesi, hayata geçirdiği önemli proje ve hizmetlerle örnek bir yerel yönetim anlayışı sergileyor. Bir çok alanda olduğu gibi sosyal alanda da çeşitli çalışmalar yaparak projeler üreten belediye, ilçede yaşayan vatandaşların yaşam kalitesini yükseltiyor. Dar gelirli vatandaşların kıyafetten gıdaya ihtiyaçları karşılanırken, engelli bireyler ile yaşlı ve bakıma muhtaç kişilere de yardım elini uzatıyor.

Bornova Belediyesi yaptığı çalışmalar ve hayata geçirdiği projelerle örnek oluyor. Bornovalıların yaşam kalitesini yükseltme hedefi ile hareket eden belediye, ihtiyaç sahiplerine de yardım elini uzatıyor. Hayata geçirdiği Dost Market ile maddi durumu yetersiz olan vatandaşların gıdadan giyime kadar ihtiyaçlarını karşılarken, Dost Kart ile de üniversite öğrencilerinin yanında yer alıyor. Dar gelirli ailelere eğitim desteği sunan belediye, yangın gibi doğal afete maruz kalmış ihtiyaçlı ailelere eşya yardımı yapıyor. Ayrıca yine ihiyaçlı olan vatandaşların yakacak ve bebek maması gibi bir çok gereksinimini karşılıyor. Engelsiz Hayat Sloganı ile yoksul ve dar gelirli engelli bireylerin yanında da yer alıyor. Engelli vatandaşların sokağa çıkarak sosyal hayata katılmalarını sağlamak amacıyla  akülü ve aküsüz sandalye yardımı yaparken, hasta yatağı ve hasta bezi gibi ihtiyaçlarına da destek oluyor.

Türkiye’ye örnek proje: Dost Market

Bornova Belediyesi’nin dar gelirli vatandaşlar için Türk Kızılayı Bornova Şubesi işbirliğiyle 2014 yılında hayata geçirdiği Dost Market projesi, büyüyerek  4 bin 892 aileye hizmet vermeye başladı. İhtiyaç sahibi vatandaşlar için açılarak sosyal belediyecilik uygulamalarına yepyeni bir boyut getiren ve 3 yılda 4 şubeye ulaşan Dost Market, Bornova Merkez, Altındağ ve Doğanlar’dan sonra 4. şubesini de Çamdibi’nde açtı. Dost Marketler ile Bornova ilçe sınırları içerisinde ikamet eden ihtiyaç sahibi vatandaşların gıda, temizlik, kırtasiye, yakacak ve giysi gibi temel ihtiyaçlarını kartlarına yüklenen krediler oranında ücretsiz olarak karşılamalarını sağlandı. Ayrıca Dost Market’e gelmekte güçlük çeken yatalak, yaşlı  ve ulaşım sorunu yaşayan vatandaşların talepleri doğrultusunda hazırlanan yardım paketleri de elden ulaştırılıyor.

“Paylaşmak güzeldir”

Bornovanın farklı nokatalarına “Paylaşmak güzeldir” sloganı ile kurulan paylaşım noktaları sayesinde vatandaşların artık kullanmadıklar  giysi, oyuncak ve kitaplar toplanıyor. Bu eşyalardan kullanılabilecek durumda olanlar  temizlenerek ihtiyaçlı kişilere ulaştırılıyor. Giysi Bankası aracılığı ile yapılan bu uygulamada bu güne kadar 1 milyon 337 bin 245 parça eşya dağıtıldı.

Üniversite öğrencilerine destek

Bir üniversite kenti olan Bornova’da öğrenciler için hayata geçirilen Dost Kart Projesi’de büyümeye devam ediyor. Bu gün 6 bin 606 öğrencinin yararlandığı Dost Kart uygulaması sayesinde gençler esnaftan indirimli alışveriş yapma imkanı bulurken, Bornova Belediyesi Gençlik Merkezi’nin sunduğu olanaklardan da faydalanıyor. Kart sahibi öğrenciler merkezde öğlen yemeklerini ücretsiz yerken, çay ve kahve gibi içeceklerini içebiliyor. Merkez içinde bulunan kütüphane de ders çalışıp internet kullanabilen gençler, çamaşırhaneyi de ücretsiz olarak kullanabiliyor.

İhtiyaç sahiplerine destek

Dar gelirli ailelere servis, kreş, resim malzemeleri gibi eğitim desteği sağlanırken, asker aile desteği ile de son 4 yılda zor durumdaki 3 bin 411 asker ailesine yardım edildi. Sel, yangın gibi doğal afete maruz kalmış ihtiyaçlı 116 ailenin zarar gören eşyaları yenilendi. İhtiyaçlı ailelere yakacak desteği de sağlanırken 15 bin 973 aileye de giysi yardımında bulunuldu. Tıbbi araç ve bebek maması gibi sağlık yardımlarından  yararlanan aile sayısı 126 oldu.

2014 yılından bu yana  628 çocuk toplu sünnet şölenlerinde sünnet olurken, 36 çifte de toplu nikah şöleni düzenlendi. Muharrem ayı boyunca Cem evlerine hizmet veren Bornova Belediyesi Ramazan ayı boyunca da 212 bin kap sıcak yemek servisi yaparak, etkinliklerlede eski ramazanları yaşattı.

Engelliler için çalışmalar

İlçede yaşayan yoksul ve dar gelirli engelli bireyler için akülü tekerlekli sandalye, manuel tekerlekli sandalye, hasta yatağı ve hasta bezi gibi yardımlar yapılıyor. Ayrıca engelli vatandaşlara sağlık kuruluşları ve resmi kurumlara nakil hizmetleri de gerçekleştirilirken, psikolojik destek danışmanlık ve yönlendirme hizmeti de veriliyor. Engelli bireylerl için resim ve taş boyama gibi bir çok dalda hobi ve beceri edindirme kursları düzenleyen belediye panel, toplantı, gezi, yürüyüş ve şenliklerde de onların yanında yer alıyor.

Kadınlara hizmet

Bornova Belediyesi bünyesinde bulunan Kadın Danışma Merkezi’nde pisikolojik, hukuki ve sosyal konularda kadınlara hizmet veriliyor. Kadına farkındalık ve güçlendirme çalışmaları olarak çeşitli atölye, seminer ve bilgilendirme toplantıları düzenleniyor. Ayrıca Türkan Saylan Kadın Konukevinde her türlü şiddet mağduru olan kadın ve çocuklarının konaklanması sağlanırken burada ki kadınlardan isteyenlere iş imkanı da sunuluyor.

BELGEM ile eğitimde fark yaratıyor

Eğitim alanında her yıl daha çok öğrenciye hizmet vermek hedefi ile çalışmalar yapan Bornova Belediyesi Gençlik ve Eğitim Merkezi (BELGEM)’den bu gün 6 bin 250 öğrenci yararlanıyor. Merkezde LYS, YGS’ye hazırlık ile İngilizce ve okul derslerine destek kurslarıyları ile Bornovalı öğrencileri geleceğe hazırlıyor. Ayrıca merkez içerisinde açılan Dost Bilim sınıfları da çocuklara bilimi sevdirirken, eğlenerek öğrenmelerini sağlıyor.

Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü, Bornova’da ikamet eden vatandaşların, derneklerin, sivil toplum örgütlerinin, demokratik kitle örgütlerinin etkinlik, toplantı, cenaze ve yemek gibi faaliyetlerinde kullanılmak üzere masa ve sandalye yardımı da yapıyor.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.