Bornova’da sağlık çalışmaları sürüyor

Bornova’da sağlık çalışmaları sürüyor

Sosyal belediyecilik uygulamaları ile Türkiye’ye örnek olan Bornova Belediyesi sağlık alanındaki çalışmalarına devam ediyor.

Evde bakım hizmetleri ve hasta nakil çalışmalarının yanında kadınlara yönelik olarak düzenlenen eğitimler ile vatandaşlar bilinçlendiriliyor. Belediye tarafından verilen sağlık hizmetlerinden yararlananların sayısı her geçen gün artarken 2014 yılından bu yana verilen hizmet sayısı 78 bin 69’u buldu. Ayrıca Yunus Emre Mahallesi’nde hizmet veren Özgül Gündüz Halk Sağlığı Mekezi içerisinde de Diş Doktoru ve Diyetisyen bulunuyor. Özellikle ücretsiz olarak diyetisyenden yararlanan Bornovalılar aldıkları hizmetten memnun kalıyor. 

Bornova Belediyesi’nin verdiği sağlık hizmetleri her geçen yıl artarak devam ediyor. Sağlıklı Bornova hedefi ile yapılan çalışmalar kapsamında evde yaşlı, gebe, lohusa ve bebek bakımının yanında ağız ve diş sağlığı ile diyetisyen hizmetleri de veriliyor. Hasta nakil çalışmalarıyla da ihtiyaç sahibi Bornovalılar’ın yardımına koşuluyor. Ayrıca sağlık alanında verilen kadın sağlığı ile gebe, lohusa ve bebek bakımı eğitimleri de vatandaşların bilinçlenmesi sağlanıyor. Bornovalılar verilen hizmetlerden 2014 yılından bu yana 78 bin 69’kez yararlanıldı.  

Yunus Emre Mahallesi’nde hizmet veren Özgül Gündüz Halk Sağlığı Mekezi’nde görev yapan 6 hemşire, 6 ebe, 11 yaşlı bakım elemanı, berber, diyetisyen ve diş hekimi Bornovalılara hizmet veriyor. Ekipler, son 4 yılda yaşlı bakımında 31 bin 759 ev ziyareti yaptı. Gebe bakımında 10 bin 105, loğusa 4 bin 84, bebek ve çocuk 11 bin 268, ağız ve diş sağlığında ise 2 bin 648 ziyaret gerçekleştirildi. Sağlık kuruluşlarına hasta nakil aracı sefer yayısı ise 8 bin 585 oldu. 

Bornovalılar fazla kilolarından diyetisyen yardımı ile kurtuluyor 

Bornova Belediyesi tarafından açılan Özgül Gündüz Halk Sağlığı Mekezi fazla kilolarından kurtulmak isteyen vatandaşların derdine çözüm oluyor. Merkezde bulunan diyetisyen kilo problemi yaşayan Bornovalılara yardımcı oluyor. Bu güne kadar 18-65 yaş arası 2 bin 646  hastaya hizmet veridi. Kan tahlillerini yaptırarak merkeze başvuran vatandaşlar diyetisyen tarafından hazırlanan tıbbi beslenme tedavileri ile kalıcı olarak kilo verebiliyor. Böylece vatandaşların sağlıklı beslenerek, yaşam kalitesinin yükselmesi sağlanıyor. Aynı zamanda obeziteye bağlı gelişebilecek olan kronik hastalık riskleri de minimum düzeye indiriliyor. Zayıflamak isteyen Bornovalılar’da ücretsiz olarak aldıkları diyetisyen hizmetinden memnun olduklarını dile getirerek Bornova Belediyesi’ne teşekkür ediyor.

Yaşlılara evde bakım hizmeti

Bornova sınırları içinde yaşayan ve evinden dışarı çıkamayan, hareket kabiliyeti az veya olmayan 60 yaş üzerindeki yatağa bağımlılar, yoksullar ile kimsesizler ekipler tarafından düzenli olarak ziyaret ediliyor. Yaş almış büyüklerin tansiyon, kan şekeri ve kolestrol ölçümleri de düzenli olarak yapılıyor. Ekip içinde bulunan Diş Hekimi tarafından ağız ve diş sağlıkları da kontrol edilen yaşlıların saç ve sakal traşlarıda yapılıyor. 

Gebe, Lohusa ve Bebek bakımları

‘Evde gebe ve lohusa bakım hizmetleri’ kapsamında görevli ebe ve hemşireler gebe ve lohusaların rutin kontrollerini evlerinde yapıyor. Gebelerin açlık kan şekeri ve kolesterol ölçümleri yapılırken yeni anne olmuş kadınlara da bebek emzirme eğitimi veriliyor. Ayrıca bebeğin boy, kilo, baş ve karın çevresi takibi ile psikomotor gelişimi izlenip, aşı kontrolü yapılıyor.

Merkezde diş tedavisi de yapılıyor

Bornovanın sağlık üssü haline gelen Mekez’de randevu sistemi ile çalışan bir diş hekimi de bulunuyor. Diş tedavisinde 2014 yılından bu yana 3 bin 376 kişiye merkez içinde bakılırken,  bakıma muhtaç olan hastalar, yaşlılar ve engelli vatandaşlar için de 2 bin 649 ev ziyeretleri gerçekleştirildi. Ayrıca spor kursları ile Mevlana Toplum Bilim Merkezinde eğitim alan çocuklara ve Kadın Sığınma Evinde kalan misafirlerede belli aralıklarda Ağız ve Diş Sağlığı eğitimleri veriliyor.

Hasta nakil için 2 ambulans

Bornova Belediyesi tarafından verilen sağlık hizmetleri kapsamında hasta nakil ambulansları da yer alıyor. Belediye bünyesinde bulunan 2 adet hasta Nakil Ambulansı ile son 4 yılda yürüyemeyecek durumda olan hastalar için 8 bin 585 sefer yapıldı. İçinde sağlık görevlisi de bulunan araç sayesinde hastaların sağlık kuruluşlarına ve evlerine gidiş gelişleri kolaylaştırıldı. 

Vatandaşlar eğitimlerle bilinçleniyor

Bornova Belediyesi, anne adaylarını doğuma ve bebek bakımına hazırlamak amacıyla açtığı Gebe Eğitim kursları ve belirli periyotta düzenlenen kadın sağlığı eğitimleri ile vatandaşlar bilinçlendiriyor. Gebe eğitimlerinde kadın erkek anatomisi, gebelik oluşumu, gebelikte yaşanan değişimler, gebelik pisikolojisi, doğuma hazırlık, bebek ve anne beslenmesi ile ağız diş sağlığı gibi pek çok konuda bilgi veriliyor. Kadın sağlığı eğitimleri ile de Bornovalı kadınlara merak ettikleri konularda bilgilenme imkanları sunuluyor.  

İlçede yaşam standartlarını yükseltmek istediklerini belirten Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila, “Sağlıkta ve sosyal alanda verdiğimiz hizmetlerle tüm ihtiyaç sahiplerinin yanında olmaya çalışıyoruz. Bu yöndeki hizmetlerimizi her geçen artırarak sürdürmeye devam edeceğiz” dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.