Bornova’da sinemanın diliyle şiddetsiz iletişim

Bornova’da sinemanın diliyle şiddetsiz iletişim

Bornova Belediyesi’nin, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü kapsamında, “Şiddetsiz İletişim” temasıyla bu yıl ikincisini düzenlediği kısa film yarışmasının ödülleri sahiplerini buldu.

Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila, Bornova Kültür Merkezi’nde düzenlenen törende şiddetsiz iletişimin mümkün olduğunu sinema aracılığıyla göstermek istediklerini söyledi. 113 filmin başvuru yaptığı yarışmada yönetmenliğini Volkan Güney Eker’in yaptığı “Bıraktığın Yerden” birinci, yönetmenliğini Ozan Yoleri’nin yaptığı “Öğle Teneffüsü” ikinci, yönetmenliğini Sezen Kayhan’ın yaptığı “İmparatorlukta Zor Bir Gün” üçüncü oldu. Burkay Doğan’ın yönetmenliğini yaptığı ‘Vahide’ ise mansiyon ödülüne layık görüldü.

Bornova Belediyesi’nin, ilkini geçen yıl Kadına Yönelik Şiddet Sorunu’na dikkat çekmek ve farkındalık yaratmak amacıyla düzenlediği Kısa Film Yarışması’nın ikincisi “Şiddetsiz İletişim” temasıyla düzenlendi. Büyük ilgi gören yarışmaya toplam 113 eser katıldı.
sly_7697.jpg

Sanatseverler Bornova Belediyesi Kültür Merkezi’ndeki ödül töreninde buluştu. 26 filmin yarışma şartnamesine uygun olmadığı için elendiği yarışmada, 20 film ön elemeden geçti. Alanlarında deneyimli isimlerden oluşan jürinin değerlendirmesi sonucunda 4 film finale kaldı. 

Finalist filmlerin gösterilmesiyle büyük heyecanın yaşandığı ödül gecesindeki birinciliği yönetmenliğini Güney Eker’in yaptığı “Bıraktığın Yerden”, ikinciliği yönetmenliğini Ozan Yoleri’nin yaptığı “Öğle Teneffüsü”, üçüncülüğü yönetmenliğini Sezen Kayhan’ın yaptığı “İmparatorlukta Zor Bir Gün” isimli kısa filmler aldı. Burkay Doğan’ın yönetmenliğini yaptığı ‘Vahide’ de mansiyon ödülüne layık görüldü. Yarışmanın birincisi 6 bin lira, ikincisi 4 bin lira, üçüncüsü 3 bin lira ödül alırken, mansiyon kazanan eserin ödülü ise 2 bin lira oldu.

 Şiddetsiz iletişim mümkün

Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila kısa film yarışmasını “25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü” kapsamında düzenlediklerini hatırlatarak, “Bu yıl yarışmamızın temasını ‘Şiddetsiz İletişim’ olarak belirledik ve şiddetsiz iletişimin mümkün olduğunu sinema aracılığıyla göstermek istedik. İnanıyorum ki bu tür yarışmalar farkındalığımızı arttıracak ve toplumsal bir bilincin oluşumuna katkı sağlayacaktır” dedi.

 İşte finalist filmler

 1. FİLM

Filmin Adı: Bıraktığın Yerden, Yönetmen Ad Soyad: Volkan Güney Eker

Konusu: Türkiye’nin hatta dünyanın şiddete karşı en barışçıl ve uzun soluklu kadın direnişi olan Cumartesi Anneleri’nin mücadelesi 23 yıl boyunca sürmüştür. Çocuklarının akıbetini soran anneler zaman zaman sert şiddetle karşılaşsalar da sessiz mücadelelerine devam edip şiddetin çözüm olmadığının mesajını vermektedir. Anneler bu davranışıyla dünya üzerinde adalet mücadelesi veren bütün kadınlara örnek olmaktadır...

 2. FİLM

Kimden: Ozan Yoleri, Filmin Adı: Öğle Teneffüsü, Yönetmen Ad Soyad: Ozan Yoleri

Konusu: 5-B’nin öğrencilerinin öğle teneffüsünde ezeli rakipleri 5-A’yla yapacakları futbol maçı, müdürün öğretmenler toplantısı için spor salonunu kapatması sebebiyle tehlikeye girer. Çocuklar masaları ve sandalyeleri dağıtıp maçı yapmaya karar verirler, fakat çok geçmeden müdüre yakalanırlar. İçlerinden ikisi disipline verilir, fakat arkadaşları onları yalnız bırakmayacaktır…

3. FİLM

Kimden: Sezen Kayhan, Filmin Adı: İmparatorlukta Zor Bir Gün, Yönetmen Ad Soyad: Sezen Kayhan

 Konusu: Cansu (26) Osmanlı İmparatorluğu ile ilgili bir televizyon dizisinde sanat asistanı olarak çalışmaktadır. Setin sanat bölümünü tek başına idare etmek zorunda kaldığı bir gün tüm çabasına rağmen dizinin yönetmenini bir türlü mutlu edemez. Yönetmenin bitmek bilmeyen istekleri ve sert tavrı Cansu’nun aldığı tatsız bir haber ile birleşince onu geri dönülmez bir noktaya getirir...

 MANSİYON

Kimden: Burkay Doğan , Filmin Adı:Vahid, Yönetmen Ad Soyad: Burkay Doğan

Konusu: Evliliğinin ve ev işlerinin arasında sıkışmış bir kadının dikiş makinesini pedallayarak özgürlüğe kavuşma hayali…

 ÖN SEÇİCİ KURUL
●    Ece Çekiç – Sosyolog
●    Sedef Korkmaz Doğru-   Sosyal Bilimci
●    Hasan Gökhan Olcay- Oyuncu
 

ANA JÜRİ:  
●    Murat Niyazi Emre – Bornova Belediyesi Tiyatro Müdürü
●    Derya Efe Uluca – Yönetmen, Dijital Film Atölyesi Yöneticisi
●    Nesli Özalp Tuncer - Yönetmen, Dijital Film Atölyesi Eğitmeni
●   Asuman Susam– Şair, Yazar

●  Özgür Demirci- Sanatçı, Yönetmen, İzmir Kültür Platformu Girişimi İçerik Editörü

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.