Boşnak derneklerinden Karadağ ve Kosova Büyükelçiliklerine ziyaret

Boşnak derneklerinden Karadağ ve Kosova Büyükelçiliklerine ziyaret

Abdullah Gül ve Süleyman Eruzunlar, Karadağ ile Kosova Ankara Büyükelçiliklerine nezaket ziyaretinde bulundu.

İzmir Bosna Sancak Derneği Başkanı Abdullah Gül, Burhaniye Rumeli Balkan Göçmenleri Derneği Başkanı Süleyman Eruzunlar ile birlikte Karadağ Ankara Büyükelçisi Perişa Kastratoviç ve  Kosova Ankara Büyükelçiliği Siyasi İşler 2.nci Katibi Melhin Mahmuti’yi makamlarında ziyaret edilerek başarı dileklerinde bulundu.

Karadağ'dan göç eden çok sayıda Boşnak izmir ve Ege Bölgesi’ne yerleşti

İzmir Bosna Sancak Dernek Başkanı Abdullah Gül, İzmir’de yaşayan Boşnakların tamamına yakınının atalarının Karadağ’dan göç ettiğini, gelenlerin ise İzmir ve Ege Bölgesi’ne yerleştiğini söyledi. 

Gül, “Karadağ ve Kosova Ankara Büyükelçilerini ziyaretimizde dernek olarak Kosova'da ve Karadağ’da yaşayan Boşnaklar ile Kültürel ve Sosyal işbirliği geliştirilmesi konusunu gündeme getirdik. İlişkilerin geçmişte olduğu gibi bundan sonra da geliştirilerek devam edilmesi  konusunda gereken katkıyı vermeye devam edeceğimiz. Karadağ'ın bizler için önemi çok fazla. Ekomi anlamında Karadağ’ın yatırım ülkesi olması Türk yatırımcıları içinde cazibe merkezi olmuştur. 30 Ağustos'ta gerçekleştirilen seçimlerden sonra Karadağ’da yaşayan Boşnaklara ve İslam merkezlerine yapılan saldırıları kınıyoruz. Bu konuda Karadağ’da yaşayan Boşnaklar yalnız değildir. Onların her zaman yanındayız olmayada devam edeceğiz” dedi. 

Avrupa Birliği yolunda ilerleyen, NATO üyeliğine kabul edilen Karadağ'a bu ırkçı manzaraların yakışmadığını vurgulayan Gül,”Bornova Belediyesi ile Bar Belediyesi kardeş şehir oldukları için orada yaşayan akrabalarımızla bağlarımızın daha da güçlenmesi için birlikte proje üretebiliriz” diye konuştu.
 
Körfez Bölgesi’nde kültürel köprünün güçlenmesi için çalışacağız

Burhaniye Rumeli Balkan Göçmenleri Dernek Başkanı Süleyman Eruzunlar ise Karadağ ve Kosova Büyükelçilikleri ile yapılan görüşmelerin oldukça veriml igeçtiğini söyledi. Bijelopolje’den Burhaniye'ye göç eden çok sayıda ailenin varlığından söz eden Eruzunlar, “Bu nedenle Burhaniye Belediyesi ile Bijelopolje Belediyesi kardeş şehir oldular. Destekleri ile birlikte güzel projelere imza atabileceğimizi düşünüyoruz. Karadağ'da son günlerde Boşnak Müslümanlara yapılan saldırılardan duyduğumuz rahatsızlığı dile getirdik. Karadağ hükümeti bu saldırıları gerçekleştirenleri tespit edip gerekli cezaları vermesi gerektiğini ifade ettik. Karadağ'dan Türkiye'ye göç eden Boşnaklara Karadağ hükümeti tarafından vatandaşlık verilmesi konusunda bir çalışmayı gündeme taşıdık. Karadağ ve Kosova Büyükelçiliklerinde yaptığımız görüşmelerde birlikte yapılacak projeleri masaya yatırdık. Balıkesir'in Körfez Bölgesi’nden kültürel köprünün güçlenmesi için elinden gelen desteği vereceğini ifade etti” diye konuştu.
 
Karadağ ile Türkiye arasında çifte vatandaşlık anlaşması yok

Karadağ Ankara Büyükelçisi Perişa Kastratoviç ziyaretlerden memnunluk duyduğunu dile getirdi. Kastratoviç, “Karadağ hükümeti şeffaf bir yönetime sahip, dile getirdiğiniz ve son günlerde Boşnaklara yapılan saldırılar münferit olaylar gibi görünüyor. Buna rağmen bu saldırılar kabul edilemez. Yüz yıl önceki saldırıların günümüzde de yaşanması istemediğimiz ve düşünmediğimiz bir olay. Kurulacak olan yeni hükümetle bu sorunlar giderilecektir. Karadağ hükümetinde beş Müslüman bakan yer alıyor. Türkiye ile Karadağ hükümetleri arasında çifte vatandaşlık anlaşması olmadığı için şu an için vatandaşlık verilmesi söz konusu değil. Tabi ki sizlerle birlikte güzel projelere imzalar atacağımızı düşünüyorum” dedi.
 
Kosovada'ki Boşnakları unutmadığınız için teşekkür ederim

Kosova Ankara Büyükelçiği siyasi işlerden sorumlu 2’nci Katibi Melhin Mahmuti ziyaretten çok memnun olduğunu ifade etti. Kosovada’da çok sayıda Boşnak vatandaşın yaşadığını hatırlatan Mahmuti, “ O nedenle sizleri tanımaktan memnun oldum. Özellikle İzmir, Burhaniye (Balıkesir) ve Ege Bölgesi’nde ortak çalışmalar yapılması, sosyal ve kültürel işbirliği geliştirilmesi hakkında yeni projeler üretilip hayata geçirilmesi konusunda birlikte hareket edebiliriz. Kosova’daki Boşnakları unutmadığınız için çok teşekkür ediyorum. Bu projelere şahsım ve Büyükelçilik olarak her türlü desteği vereceğimizi ifade etmek isterim” diye konuştu.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.