Böyle yapınca kolesterolü yükseltmiyor!

Böyle yapınca kolesterolü yükseltmiyor!

Düzenli kahve tüketiminin daha önce hiç bilmediğiniz faydaları...

Kolesterolü olanlar dikkat!

Araştırmalara göre günde 3-5 fincan kahve içen yetişkinlerde diyabet riskinin yüzde 29, günde 5 fincandan fazla içenlerde ise yüzde 59 oranında azaldığı ortaya çıkıyor. Çalışmalar, genel olarak kahvenin kolesterolü yükselttiğini ortaya koysa da filtre kahvenin kan kolesterolü üzerinde olumsuz bir etkisi olmadığını gösteriyor. Çünkü kahvenin içeriğindeki yağ, filtrelendiğinde filtre kağıdı tarafından emilir. Böylece kandaki kolesterol ve yağ oranları olumsuz şekilde etkilenmez.

Kahvenin de fazlası zarar 

Kahve içindeki kafein maddesi güçlü bir merkezi sinir sistemi uyarıcısıdır. Bu yüzden ortalama düzeyde kafein tüketimi; uyanıklığı, konsantrasyonu ve enerjiyi artırıyor. Yüksek dozlarda tüketimi ise özellikle kafein hassasiyeti olan kişilerde anksiyete, huzursuzluk, yorgunluk, uykusuzluk, kalp atışı hızlanması ve yüksek tansiyona sebep olabiliyor.

Kahve Alzheimer düşmanı

Yapılan araştırmalar, kahvenin hafızaya da birtakım olumlu etkileri olduğu yönünde. Örneğin Johns Hopkins University’de yapılan bir araştırmaya göre kahvenin uzun süreli hafızayı geliştirdiği, Alzhemier ile savaştığı, bu etkilere kahvenin içindeki kafeinin sebep olduğu ve bunun için gerekli olan optimum kafein miktarının 200 mg (2-3 fincan kahve) olduğu ortaya koyulmuş. Ayrıca kafeinin düzenli olarak tüketimi, Parkinson hastalığı riskini de oldukça düşürüyor.

Kahve depresyona iyi geliyor 

Kahveyi çok seviyoruz çünkü modumuz ve performansımız üzerinde de olumlu etkileri var. Yani kahve antidepresif bir içecektir. Orta düzey kafeinin kişiyi, daha enerjik, hayal gücü yüksek, kendinden emin, iş motivasyonu yüksek, kendine güvenli hale getirdiği çalışmalarda ortaya koyulmuş.

Kahve zayıflamaya yardımcı oluyor

Çalışmalar, kafeinin metabolizma hızını az da olsa artırabileceğini gösteriyor. Tüketilen miktar arttıkça bu etki de gitgide artıyor. Metabolizma hızı arttıkça kilo vermek daha da kolaylaşıyor, kilo almak zorlaşıyor. Ayrıca kahvenin, yağ yakımına da bir miktar yardımcı olduğunu gösteren çalışmalar var.

Kahvenin içindeki kafein, merkezi sinir sistemini uyarıyor, kalp atım hızını ve kan akışını hızlandırıyor, vücutta adrenalin hormonu salınımını artırıyor dolayısıyla da metabolizma hızımız yükseliyor. Kahve metabolizmayı hızlandırarak kilo vermeye yardımcı olabilir. Fakat uzun vadede, kahvenin metabolizma üzerindeki tüm bu etkilerine kişiler toleranslı hale gelebilir ve bu etkiler artık devam etmeyebilir. Yani aslında uzun vadede kilo vermeye kesin olarak yardımcı olduğu ispatlanmamış. Yine de kahve tüketiminin, iştahı bir miktar baskıladığı ve yiyecek tüketimini azalttığı biliniyor ve en azından bu etkisi uzun vadede devam ediyor.

Ara öğününüzü kahve ile taçlandırabilirsiniz 

Kahveyi örneğin 20-30 gram bitter çikolata, kuru meyveler, ceviz-fındık-fıstık ile yapılmış şekersiz tatlılar, protein barlar, fıstık ezmesi ve yulaflı granola barlar ile tüketerek harika ara öğünler oluşturabilirsiniz.

Günde 5 fincanı geçmeyin

Sağlıklı yetişkinler için önerilen günlük kafein miktarı maksimum 400 mg veya kilogram başına 6 mg'dır. Bu da yaklaşık 4-5 fincan kafeinli kahveye eşdeğerdir. Yani günde 5 fincan kahveyi geçmek, kahvenin zararlı etkilerine maruz kalmamıza sebep olabilir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.