Bozankaya’dan Ar-Ge’ye 70 milyon TL’lik yatırım

Bozankaya’dan Ar-Ge’ye 70 milyon TL’lik yatırım

Toplu ulaşıma elektrikli çözümler üreten Bozankaya’nın son 5 yılda Ar-Ge’ye ayırdığı bütçe 70 milyon TL’yi buldu. Ar-Ge çalışmalarının sonucu olan 19 projeden 10’u şu an faal kullanımda…

Yeni nesil toplu ulaşım araçları projeleriyle Türkiye’de ve dünyada adını duyuran Bozankaya, çevre dostu, ekonomik, yüksek performanslı, konforlu elektrikli araçların üretimini gerçekleştiriyor ve geleceğin ulaşım sistemlerine yön veriyor. Sadece 2016 yılında Ar-Ge çalışmalarına cirosunun yüzde 11’i oranında pay ayıran firma, yüzde 100 elektrikli otobüs, yüzde 100 alçak tabanlı tramvay ve ‘Trambüs’ olarak adlandırılan modern troleybüs sistemleriyle toplu ulaşımın dönüştüğü şehirlerde hizmet vermeye başladı. 

Son 5 yılda 19 ayrı Ar-Ge projesi (Tamamlanan 10, devam eden 4, değerlendirilen 5 proje) üzerinde yoğunlaşan Bozankaya, bu projelere toplamda 70 milyon TL’lik bir bütçe ayırdı. Yönetim Kurulu Başkanı Aytunç Günay, Türkiye’de ortalama binde 9, OECD genelinde ortalama yüzde 2 pay ayrılan Ar-Ge’ye Bozankaya’nın ciddi bir kaynak ayırdığını söyledi. Günay, “Bu yatırımlar karşılıksız kalmıyor. Yurt dışında gerçekleştirdiğimiz başarılı projelerle Türkiye’ye artı değer olarak geri dönüyor” dedi.

İthal ikamesi gerçekleşiyor, döviz girişi sağlanıyor

Aytunç Günay, şöyle devam etti:  “2016’nın ilk günlerinden bu yana Hacettepe Üniversitesi, TOBB ETÜ ve Çankaya Üniversitesi’nin de aralarında bulunduğu 10 üniversiteden 16 farklı akademisyenle çalışmalar gerçekleştirerek ciddi bir hamle yaptık. Ar-Ge yatırımlarımız sayesinde geliştirdiğimiz ürünlerin pazara sunulmasıyla, hem ithal ikamesi gerçekleşiyor hem de önemli ölçüde dövizin ülkemizde kalması sağlanıyor. Aynı zamanda, bu ürünlerin ihracatıyla, ülkemiz ciddi miktarda döviz de kazanıyor. Yatırımlarımızın Türkiye’ye dönüşünü görmekten gurur duyuyoruz.”

Kısaca Bozankaya

1989 yılında Almanya’da bir AR-GE şirketi olarak hizmet vermeye başlayan ve gelişen Bozankaya, raylı sistem araçları ile lastik tekerlekli toplu taşıma araçları tasarımı ve üretimi alanında faaliyet göstermektedir. Almanya’da bulunan Bozankaya GMBH’nın gerek alt yapısı gerekse bilgi ve birikiminin güncel bir yansıması olarak da 2003 yılında Türkiye’de faaliyetlerini yürütmek üzere Ankara’da kuruldu. 2016 yılı AR-GE harcamalarına cirosunun Yüzde 11’i oranında pay ayıran Bozankaya’ nın AR-GE harcamaları 

2016 yılında 18,3 milyon TL olarak gerçekleşti.Bu alanda Türkiye Ortalaması Binde 9, OECD ortalaması ise yüzde 2 oranındadır.

Son 5 yılda 19 Ar-Ge projesi vardır ve bu projelerin (tamamlanan 10, devam eden 4, değerlendirilen 5 proje)  toplam  bütçesi 70 milyon TL'nin üzerindedir.  AR-GE projeleriyle geliştirilen ürünlerin tamamı ticarileşmiş olup ürünler ile ithal ikamesi sağlandığından, önemli ölçüde dövizin ülkemizde kalmasını sağladığı gibi aynı ürünlerin ihracatı ile de döviz girdisi sağlamıştır. Ar-Ge alanındaki bu üstünlüğü Bozankaya’ya; her biri ilk milli tasarım ve üretim olan;%100 elektrikli otobüsü,%100 alçak tabanlı tramvayı ve “Trambus” olarak adlandırılan modern troleybüs sistemi ile yolcu ve çevre dostu, sıfır emisyon ve ileri teknoloji ürünleri kazandırmış olup; Bozankaya, ülkemizin yurt içi ve yurt dışında gururu olmuştur.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.