Bu belirtiler varsa dikkat! Çocuğunuzun kabusu olmasın

Bu belirtiler varsa dikkat! Çocuğunuzun kabusu olmasın

Çocuklarda ciddi sağlık problemlerine yol açan ishali, belirti ve tedavi yöntemlerini Avrasya Hastanesi’nden Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Ersin Sarı açıkladı.

Şu bir gerçektir ki çocukların hastalıklara karşı toleransı yetişkinlere oranla daha düşüktür. Hal böyle boyunca önemsiz görülebilecek birçok hastalık çocuklarda ciddi problemlere neden olur. Özellikle de hastalıkları beraberinde getiren mevsimsel değişiklikler büyük risk taşıyor. Çünkü çocuklarda bağırsak sistemleri mevsimlere bağlı olarak daha hassas hale geliyor.  En yaygın görülen bağırsak problemlerinden ishal ise sanıldığından daha kötü bir tabloya sebep oluyor. Çocuklarda ciddi sağlık problemlerine yol açan ishali, belirti ve tedavi yöntemlerini Avrasya Hastanesi’nden Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Ersin Sarı açıkladı.

İshal nedir?

İshal, sulu dışkılama, dışkı miktarında artma ya da dışkılama sıklığında artma olarak tanımlanmaktadır. İshal kesinlikle bir hastalık değil, multifaktöriyel kaynaklı bir semptom olup Ciddi bir problem olan ishalin kesinlikle ihmal edilmemesi ve doktor tarafından müdahale edilmesi gerekmektedir.

Sıcak havalar çocuklarda görülen ishali tetikliyor!

Sıcak havalarda gıdaların daha çabuk bozulması, mikropların daha kolay üreyebilmesi, terleme ile birlikte vücuttan ani tuz kaybı yaşanması yazın ishal vakalarında artışa neden olmaktadır. Bu nedenlere bir de hijyen koşullarının yetersizliği, atık suların içme veya temizlik sularına karışması da eklenince durum daha da ciddileşebilmektedir.

Bu ve bunun gibi birçok nedenin yanı sıra deniz ve havuz sezonun açılması ishal olmayı daha da kolay hale getiriyor. Tatil bölgelerinde deniz ve havuz aracılığıyla bakteriler daha hızlı bulaşıyor. Bu yüzden tatil yapılacak yerlerin temizliğine dikkat edilmelidir.

Bu belirtiler ishale işaret ediyor!

Yüksek ateş
Kusma
Sıvı dışkılama
Fazla dışkılama
Dışkıda kan ve mukus benzeri yapı
İdrar miktarında azalma
Karın bölgesinde ağrı ve gaz
Ağızda kuruluk

Kusma ve ishal şikayetleri bir arada görülüyorsa…

Yaz aylarında görülen ishalin en belirgin şikayetleri kusma ve yüksek ateştir. Asıl tehlike de bu noktada başlar. İshal ve kusma ile birlikte çocuklar ciddi bir sıvı kaybı yaşar ve yeteri kadar besin alamaz. Sıvı kaybı ve yetersiz beslenme sonucunda ise vücut gerekli olan sıvı miktarını dengeleyemez. Önlem alınmadığında ise ‘akut böbrek yetmezliğine’ kadar varan ciddi problemlere yol açar.

İshalin nedenleri?

İshal bakteriyel enfeksiyon gibi geçici bir durum veya bağırsak hastalığı gibi süregelen bir hastalığa bağlı olarak ortaya çıkabilir. En sık gözlenen sebepleri ise şunlardır;
 
Su ve gıdalarla alınan bağırsağın mikrobik hastalıkları,
Süt ve süt ürünleri gibi gıdalara tahammülsüzlükleri
Parazitler,
Müshil kullanımı,
İlaca bağlı yan etkiler,
İnflamatuar bağırsak hastalığı gibi barsak yapısını bozan hastalıklar,
İrritabl bağırsak hastalığı gibi barsak işlevini bozan hastalıklar.
 
İshalin tedavisi nasıl olmalıdır?

İshal tedavisinde destekleyici tedavi kaybedilen sıvının yerine konulması çok önemlidir. İshal ve kusmayı durdurucu ilaçlar çocukta yararlı değildir, kullanımı önerilmez. Antibiyotik ise dizanteri ve kolera gibi ciddi problemlerde doktor tarafından verilirse kullanılır.

Bu yiyeceklerle ishalin seviyesini en aza indirebilirsiniz…

Pirinç ve pirinç suyu
Muz
Elma püresi
Böğürtlen
Kepek
Keçiboynuzu tozu
Havuç
Sarımsak
Patates çorbası
Zencefil

Peki, ne zaman doktora başvurulmalıdır?

Eğer çocuk 3 günde düzelmiyorsa, sık tuvalete çıkma ve kusma devam ediyorsa mutlaka doktora başvurulmalıdır. Su ve tuz kaybı, ORS adı verilen özel sıvılar veya serum sıvı replasmanı yapılarak tedavi edilir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.