Bu beslenme önerileri 65 yaş üstü için!

Bu beslenme önerileri 65 yaş üstü için!

Beslenme ve Diyet Uzmanı Ulaş Özdemir, 65 yaş üzeri için beslenme önerilerinde bulundu. 

Coronavirus, kronik hastalığı olanların yanı sıra en çok 65 yaş üzerindeki kişileri etkiliyor. Bu nedenle de ileri yaşlarda olanların bağışıklık sistemine herkesten daha fazla dikkat etmeleri gerektiğini hatırlatan Anadolu Sağlık Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Ulaş Özdemir, ideal beslenme düzenini yakalamak için 65 yaş üzeri kişilere 9 öneride bulundu.

Dengeli beslenin: Günlük besin alımızda tek tip beslenmeyiniz olabildiğince sebze ve meyve çeşitliliği katmanızda fayda var.

Öğün atlamayın: Uzun açlıklar ve detokslar bu dönemde doğru beslenme sistemi değildir.

Su için: Aslında çok basit olan bu formül oldukça etkili, bütün enfeksiyon durumlarında olduğu gibi su en çok dikkat etmemiz gereken noktaların başında karşımıza çıkıyor. Günde 2-2,5 litre su için.

Protein tüketimi önemli: Haftada 2-3 defa balık tüketmeye çalışın, eğer balık tüketmiyorsanız yeşil mercimek de protein alımınız için doğru bir alternatif olacaktır.

Günde 2 porsiyon meyve tüketin: Ortalama 2 avuç içinize denk gelecek şekilde örneğin 1 mandalina + 1 kivi veya 1 portakal + 1 elma gibi günde 2 porsiyon meyve tüketiminiz bağışıklığınız için oldukça önemli.

Salatalarınıza zerdeçal ve zeytinyağı ilave edin: Yapılan birçok çalışmada zerdeçalın bağışıklık sistemi üzerine olumlu çalışmaları gözlemlenmiştir. Salatalarınıza ve yemeklerinize ilave edin.

Yoğurt veya kefir tüketin: Bağırsak florası bu dönemlerde stres faktörünün artması ile de olumsuz etkilenebilir yoğurt ve kefir gibi besinler floranızı güçlendirirken vücudunuza yeterli kalsiyum sağlayacaktır.

Hareket edin: Evin içerisinde günde 2500-4000 adım atmaya çalışın.

Mevsiminde beslenin: Mevsiminde beslenmek katkı maddelerinin minimuma indirgenmiş olması sebebiyle vücudunuz açısından en yararlı beslenme biçimidir.

Kaçınılması gereken 4 şey

Şekerli ürünlerden uzak durun: Yüksek şekerle beslenmek bağışıklık sisteminin en büyük düşmanlarındandır.

Fazla yemekten kaçının: Fazla yemek de az yemek kadar vücudunuza zarar verir. Ne kadar çok yerseniz o kadar direncinizin yüksek olacağını düşünmeyin unutmayın: Dozundan fazla tüketilen her şey zararlıdır!

Çay ve kahve tüketiminiz artmışsa suyu azaltma yoluna gitmeyin; unutmayın ki diğer sıvılar suyun yerini karşılamaz.

Kilo almamaya dikkat edin, evde pasta ve börek gibi hamur işlerini azaltın. Çünkü karın çevresi yağlanma bu süreçten sonra sizin kalp damar hastalıkları riskinizi artırır.

Kronik hastalığı olan 65 yaş üzeri kişiler çok daha dikkatli olmalı

Hem 65 yaş ve üzeri hem de kronik hastalığı olanlar için bu önerilerin birer zorunluluk halini alması gerektiğini söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Ulaş Özdemir, “Bu süreçte diyabet hastaları kan şekerinin düşmemesine dolayısıyla öğün saatlerini kaçırmamaya dikkat etmeli. Ayrıca kan şekerini hızlı yükselten yüksek glisemik indeksli şekerli ürünlerden uzak durulmalı. Bununla birlikte tansiyon hastalarında ise yüksek tuzlu ürünler ve evde fazla miktarda tuzlu veya salamura ürünler tüketilmesi bu süreç için sakıncalıdır” dedi.

Evde sağlıklı tarifler

Son dönemde oldukça popüler olan evde ekmek, börek, kısır ve pasta yapımı gibi akımlar Coronavirus salgını sonrası süreçte size zarar verebilir. Bu sebeple evde daha sağlıklı tariflere yönlenebilirsiniz. İşte onlardan bazıları:

Pratik granola

Malzemeler

  • 200 gr yulaf ezmesi

  • 50 gr ceviz

  • 50 gr kabak çekirdeği

  • 75 gr bal

  • 30 gr pekmez

  • 30 gr zeytinyağı

  • 100 gr yoğurt

  • 2 kuru kayısı veya tercihen 10 yaban mersini

Yapılışı

Tüm malzemeleri bir kaba koyup karıştırın. Fırın tepsinizin üstüne yağlı kâğıt kesip, yerleştirin. Karışımı yağlı kâğıdın üzerine dökün ve eşit şekilde yayın. Tepsiyi önceden 180 derecede ısıttığınız fırına yerleştirin ve sekiz dakika kadar pişirin.

Tepsiyi fırından çıkarın. Karışımı iyice karıştırıp yine eşit bir şekilde tepsiye yayın. Bu sırada fırının derecesini 140’a getirin. Karışımı her 15 dakikada bir karıştırıp yayarak 45 dakika boyunca pişirin. Tepsiyi fırından çıkardıktan sonra soğumaya bırakın. Soğurken kesinlikle karıştırmayın.

Soğuduktan sonra pişmiş granolanızı parçalara bölerek servis bardaklarına kırın. (Saklamak isterseniz saklama poşetine ya da cam kavanoza koyabilirsiniz.)

Bardaklara böldüğünüz granolaların üzerine birer kaşık süzme yoğurt ilave edin. Üzerine çilek ve yaban mersini serperek servis edin. İsteğiniz taze veya kuru meyveyi kullanarak farklı çeşitlerini de hazırlayabilirsiniz.

Karışımı yoğurtla veya sütle karıştırarak tüketebilirsiniz.

Pratik hurma tatlısı tarifi

  • 6 hurma (suda beklemiş)

  • 12 çiğ badem / fındık

  • 1 tatlı kaşığı kakao

  • 1/ 4 muz

  • 2 kuru erik

  • 1 yemek kaşığı yulaf ezmesi veya kepeği

  • 2 yemek kaşığı Antep fıstığı (tuzsuz)

Karışımı blenderden geçirin ardından ceviz büyüklüğünde toplar halinde buzdolabına koyun. Toplar Antep fıstığına bulanacak. Ortalama 3-4 saat dolapta bekledikten sonra tüketebilirsiniz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.