Bu çocuklar geleceğin sosyal bireyleri oluyor!

Bu çocuklar geleceğin sosyal bireyleri oluyor!

Kabul etmek zor gelir, hayattaki en değer verilen varlıkla bu hastalık yan yana getirilmek istenmez. Ancak birçok hastalıkta olduğu gibi Selebral Palsi de bebek ve çocukları etkileyerek yaşamlarını şekillendirebilir.

Bu noktada önemli olan hastalığı her anlamda kabul etmek ve üzerine gitmektir. Ancak bu şekilde çocuğun bağımsız bir birey olarak yaşamını sürdürebileceğini vurgulayan Avrasya Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Mehmet Ali Talay Selebral Palsiyi anlatıyor.

Selebral Palsi nedir?

Çocuğun beyinsel gelişimini hayatı boyunca etkileyen, vücut hareketlerinin ve kasların uyumlu şekilde çalışmasını engelleyen kısaca bir grup nörolojik bozukluk olarak adlandırılan geniş bir terimdir.Genel olarak beyinde oksijen açığına yol açan bir hastalık sebebiyle ortaya çıkabilir. Doğum öncesi, sırası ve sonrasında meydana gelen SelebralPalsi, kas koordinasyonunu kalıcı olarak etkilese de ilerleme göstermez. Bulaşıcı, kalıtsal veya ölümcül değildir.

SelebralPalsi’nin risk faktörleri nelerdir?

Selebral Palsi hastalığına yol açan etkenler tam olarak bilinmemektedir. Beynin kas hareketlerini kumanda eden bölgede yaşanan anormallikler sonucunda ortaya çıktığında anlaşılır. Ancak bazı unsurlar hastalığın ortaya çıkmasında etkili olabilmektedir. Bunlar;
Anne karnında geçirilen enfeksiyonlar,
Gebelik sırasında yetersiz beslenme,
Hamilelik sırasında alkol ve sigara tüketme,
Plasentanın erken ayrılması,
Erken doğum,
Anne ve bebek arasında görülen kan uyuşmazlığı,
Doğum anında bebeğin beynine oksijen gitmemesi,
Çoğul gebelikler,
Kafaya alınan travmalar,
Beyin kanaması,
Menenjit.

Selebral Palsi hastalığın belirtileri nelerdir?

Selebral Palsi, kişiden kişiye değişen farklı şikayetlere sahiptir. Bu belirtiler kiminde ağır geçerken kimi çocukta hafif geçebilir. Genel olarak şikayetler;

Hareket etmede güçlük çekme,
İstem dışı hareketler sergileme,
Kaslarda görülen aşırı gerginlik,
Dengede durmada zorlanma,
Postür bozuklukları,
Zeka geriliği,
Görme bozuklukları,
İşitmede zayıflık,
Konuşurken zorlanma,
Dikkat eksiklikleri ve algılamada zorlanma,
Beslenme bozukluklarıdır.

Bebeklik çağındaki belirtiler nelerdir?

Bebeklik döneminde ise ilk 1 ay bebekte ciddi kusma belirtileri söz konusudur. Emmekte zorlanır. İkinci aydan itibaren ise kaslarda normal olmayan kasılmalar başlar. Bebek dördüncü aya geldiğinde ise başını tutamamaya başlar, ellerini çok sıkı bir şekilde yumruk yapar ve şaşılık görülür. Onuncu ayda bebek kendi ismine tepki vermez, tutunarak ayağa kalkma becerisi yoktur ve tükürüğünü kontrol edemez.

Selebral Palsi tanısı nasıl konulur?

Öncelikle detaylı bir fiziki muayene yapılır. Doktor, bebeğin doğum ve öncesi hikayesini öğrenir ve buna göre bir yol haritası belirler. Bu noktada nörolojik muayene, EGG, kan testleri, röntgen, yürüyüş incelemesi, MRG, BT, genetik ve metabolik testler uygulanarak kesin tanı konur.

Selebral Palsi’yi tedavi etmek mümkün müdür?

SelebralPalsi, hastalığının kesin olarak bir tedavi şekli yoktur. Uygulanacak tedavinin amacı, hastalığın yarattığı şikayetleri ortadan kaldırmak veya azaltmaktır. Tedavi ile çocuk rehabilite edilir, yaşadığı problemler minimize edilmeye çalışır ve sosyal hayata kazandırılır. Bağımsız olarak yaşayabilmeleri esas alınır. Tedavinin seyri çocuğun yaşı ilerledikçe değişmeye başlar. Çünkü çocuk gelişimini sürdürdükçe uygun tedavi şekli de güncellenmelidir. 

Tedavi; fizyolojik, görme, işitme ve konuşma bozuklukları, diş tedavilerini kapsar. Tedavinin en önemli aşaması fizyoterapist ile olası kas problemlerinin üzerine gitmektir. Bunun için gerekirse cerrahi uygulamalara başvurulabilir. 
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.