Bu deterjanı kullanırken dikkat edin!

Bu deterjanı kullanırken dikkat edin!

Yeni nesil temizlik malzemeleri güçlü yapıları ile eski ürünlerden ayrılırlar. Ev temizliğinde doğaldan yana olanlar bile leke sökme gücü ve pratiklikleri ile öne çıkan bu ürünlerden vazgeçemezler.

Evlerde kullanılan ve kısa zamanda etkili temizliği hedefleyen deterjanlar farklı yüzey ve leke türlerini hedefleyen çeşitlere sahipler. Bu çeşitlerin etken maddeleri de değişkenlik gösterebilir.

Farklı yüzeylere farklı ürünler

Farklı yüzeylerin temizliği farklı formüllere sahip deterjanlarla yapılmalı. Ahşap temizliği için üretilmiş deterjanlarda ağartıcı bulunmazken banyo temizliğinde kullanılacak olanlarda ağartıcı ve dezenfektan bol miktarda bulunur. İki ürün birbirinin yerine kullanıldığında ise ahşap yüzeylerde kalıcı hasara, banyo yüzeylerinde ise yetersiz temizlik ve hijyen sorunlarıyla karşı karşıya kalınabilir. Bazı durumlarda, özellikle istenen temizliğin sağlanamadığı düşünüldüğünde, temizleyici karıştırma yöntemi akla gelse de bu son derece yanlış ve tehlikeli.


Deterjan veya temizlik malzemelerini karıştırma çok tehlikeli sonuçlara yol açabilecek bir işlem. Bu işlemin sonuçları tahriş olmuş solunum yollarından cilt, göz, boğaz, burun ve akciğerlere kadar ilerleyebilen yanıklara kadar gidebilir. Birleştirilen temizlik ürünlerinden kaynaklanan bazı gazlar sinir sisteminin, gözlerin, akciğerlerin, cildin, karaciğerin zarar görmesine neden olabilir. Böbreklerde kalıcı zarar yaratabilir, ileri vakalarda ölüm bile söz konusu olabilir.

Karıştırılmaması gereken deterjanlar

Temizlik yaparken temizleyici karıştırmamak ana kural olmalı. Zararsız olduğunu düşündüğünüz karışımlar bile hoş olmayan sonuçlar yaratabilirler. Pek çok evin temizlikteki vazgeçilmez yardımcısı çamaşır suyu kesinlikle kendi başına kalması gereken ürünler listesinin ilk sırasında. Çamaşır suyu ile amonyak, sirke, alkol, klozet temizleyici gibi ürünlerin hiçbiri karıştırılmamalı. Çünkü birlikteliklerinde kloroform, kloramin gibi tehlikeli buharların çıkışı söz konusu ve bunların az miktarda bile olsa solunması veya maruz kalınması cilt, solunum sistemi ve gözlerde ciddi hasarlara sebep olabilir.

Drenaj ürünleri yani tıkanıklık açıcıları kullanırken de tek bir ürüne sadık kalmak gerekir. Daha etkili olsun düşüncesi ile farklı drenaj ürünlerini birlikte kullanmak zehirli gaz salınımından patlamaya kadar pek çok nahoş sonucu beraberinde getirebilir.

Çamaşır deterjanlarında da aynı amaca yönelik üretilmiş ürün olduğu düşüncesiyle karışım yapmak doğru değil. Kontrolsüz köpükle başlayan ve daha ciddi problemlere kadar giden bir yolun başında duruyor olabilirsiniz. Kısacası her temizlik ürünü tek başına kullanılır.

Temizlikte karışmaması gereken doğal ürünler

Elbette sadece deterjanlar değil, bir araya gelmemesi gereken doğal temizlik ürünleri de mevcut. İkisi de zararsız olan karbonat ve sirke kapalı bir kapta karıştırıldıklarında çıkardıkları gazlar sebebiyle patlama yaratabilirler. Bu yüzden sirkeli ve karbonatlı doğal temizlik karışımlarının kapağını her zaman açık tutmak gerekir.

Temiz yüzeyler görmek herkesin isteği olsa da temizlik ürünlerini tek başlarına kullanmak bu amaca ulaşmak için seçilebilecek en güvenli yöntem olarak akılda tutulmalı.
 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.