Bu Habere Dikkat 31 Ekim Son Gün!

Bu Habere Dikkat 31 Ekim Son Gün!

MATRAH ARTIRIMI YAPANLAR İNCELENMEYECEK

Gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri; yıllık beyannamelerinde beyan ettikleri matrahlarını, 6736 sayılı kanunda belirtilen şartlara uygun olarak artırdıkları takdirde, ilgili yıl hesapları incelenmeyecek. Artırımda bulunulan yıllar için yıllık gelir ve kurumlar vergisi incelemesi ve bu yıllara ilişkin olarak bu vergi türleri için daha sonra başka bir tarhiyat yapılmayacak.
 
İzmir Yeminli Mali Müşavirler Odası Başkanı Şadi Çetin konuya ilişkin verdiği yazılı açıklamada; “Matrah artırım oranları 2011, 2012, 2013, 2014 ve 2015 yılları için sırasıyla %35, %30, %25, %20 ve %15 olarak uygulanacak. Ancak artırılacak matrahların asgari limitleri olacak. Örneğin bir avukat ya da doktor için 2011 yılı matrah artırım tutarı 14.000-TL’den az olamayacak. Şirketlerde aynı yıl için bu tutar 28.000-TL’den az olamayacak. Artırılan matrah üzerinden %20 oranında vergi ödenecek. Ancak, matrah artırımında bulunulan yıla ait vergileri zamanında beyan ederek ödemiş, bu vergi türleri için Kanunun birikmiş borçlar ile ihtilaflı alacaklara ilişkin hükümlerinden yararlanmamış uyumlu mükellefler için bu oran %15 olarak uygulanacak.
31 Ekim 2016 tarihine kadar 2011-2015 yıllarına ilişkin KDV ve Stopaj artırımında bulunan mükellefler için, artırımda bulundukları yıllara ait vergilendirme dönemleriyle ilgili olarak bu vergiler yönünden inceleme ve tarhiyat yapılmayacak.
 
Daha önce mükellefiyet tesis ettirmemiş kişiler de, matrah artırımında bulunabilecek. Faaliyetlerini vergi dairesinin bilgisi dışında bırakan veya hiç beyanname vermeyen ya da zarar beyan eden gelir vergisi ve kurumlar vergisi mükellefleri asgari matrahlardan az olmamak üzere matrah artırımında bulunabilecekler. Artırılan matrahlar nedeniyle geçici vergi hesaplanmayacak. Artırımda bulunulan yıllara ait zarar var ise bu zararların %50’si, 2016 ve izleyen yıllar kârlarından mahsup edilebilecek. Matrah veya vergi artırımı dolayısıyla verilen beyannameler için damga vergisi alınmayacak.
Defter, kayıt ve belgeleri yok edenler veya defter sahifelerini yok ederek yerine başka yapraklar koyanlar veya hiç yaprak koymayanlar veya belgelerin asıl veya suretlerini tamamen veya kısmen sahte olarak düzenledikleri tespit edilenler matrah ve vergi artırımından yararlanamayacaklar. Matrah artırımında bulunanlar kanuni defterlerini saklamaya devam edecekler. Matrah veya vergi artırımında bulunulması, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun defter ve belgelerin muhafaza ve ibrazına ilişkin hükümlerinin uygulanmasına engel teşkil etmiyor. Matrah artırımında bulunmak isteyen mükelleflerin, 31 Ekim 2016 tarihine (bu tarih dâhil) kadar bağlı oldukları vergi dairesine başvuruda bulunmaları gerekiyor.
 
Matrah ve vergi artırımında hesaplanan gelir, kurumlar ve katma değer vergisi ile gelir ve kurumlar vergisi tevkifat tutarları, 30 Kasım 2016 tarihine (bu tarih dâhil) kadar peşin ödenebileceği gibi 6, 9, 12 ve 18 eşit taksitle de ödenebilecek. Bu vergilerin taksitlerinin süresinde ödenmemesi halinde, ödenmeyen tutarlar için gecikme zammı oranı bir kat fazla (aylık %2,80) olarak uygulanacak.” dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.