Bu ilaçları kullanmadan önce iki kez düşünün!

Bu ilaçları kullanmadan önce iki kez düşünün!

Suda eriyen ilaçlar, yüksek tuz içerikleri nedeniyle hipertansiyon, kalp ve böbrek yetmezliği, kronik karaciğer ve beyin-damar hastalıklarına neden oluyor.

Suda eriyen ve suda çözünen tablet şeklindeki ilaç formlarına, "efervesan" adı veriliyor ve bu tabletler günümüzde çok sayıda hastalığın tedavisinde kullanılıyor. Bunlar arasında; mide-bağırsak hastalıkları, gribal enfeksiyonlar, kemik erimesi, diyabet ve ağrı kontrolü gibi sorunlar bulunuyor. Yeditepe Üniversitesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Yaşar Küçükardalı, "Bilinçsiz efervesan ilaç kullanımı hipertansiyon, kalp ve böbrek yetmezliği, kronik karaciğer ve beyin-damar hastalıklarına neden olabilir" diyor.

 

British Medical Journal'da yayımlanan bir makale de Küçükardalı'yı doğruluyor. Makale, günlük yeterli miktarda tuz tüketen hipertansiyon hastalarının efervesan tabletleri kullanmaları durumunda vücutlarındaki tuz miktarlarının tehlikeli boyutlara ulaştığını gösteriyor. Efervesan tabletlerin bileşimine, tablet çözünürlüğünü artırmak amacıyla bikarbonat ile birlikte sodyum yani tuz eklemesi yapılıyor. Bu tabletin içeriğinde 70 mg'dan 414 mg'a kadar değişen miktarlarda tuz bulunabiliyor. Sağlık ölçütlerine göre ise günlük tuz alımının yaklaşık 2.5 gram olması gerekiyor. Bu durumda günde birkaç efervesan tablet kullanan veya uzun süre bu ilacı alan kişilerin vücutlarında tuz fazlalığına bağlı sağlık sorunu görülebiliyor.

HİPERTANSİYONU OLANLAR DİKKAT

Küçükardalı, "Türk toplumu gibi fazla tuz kullanma alışkanlığı olan toplumlarda tuz içeriği fazla olan bu ilaç formlarının bilinçsiz kullanılması özellikle kalp yetmezliği ve hipertansiyonu olan hastaların sağlıklarının bozulmasına yol açabilir" diyor. Hatalı kullanım bazı kişilerde nefes darlığı, tansiyon yükselmesi veya ayaklarda ödem oluşmasına da neden olabiliyor. Doktorların hastalarına bu konuda uyarılarda bulunmaları hayati önem taşıyor. 

Kaynak: Habertürk

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.