Bu kanun piyasalarda tedirginlik yaratacak!

Bu kanun piyasalarda tedirginlik yaratacak!

İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, Rekabetin Korunması Hakkında Kanun Değişikliği Yapılmasına Dair Kanun Teklifi hakkında açıklamalarda bulundu.

Rekabetin Korunması Hakkında Kanun Değişikliği Yapılmasına Dair Kanun Teklifi görüşmelerinde, CHP adına söz alan İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, ülkemizde güçlü bağımsız bir adalet sisteminin olmadığını belirterek, yasa maddeleri üzerinden hükümete yüklendi. TOBB ve TÜSİAD gibi kuruluşların da bu yasaya karşı çıktıklarının altını çizen Bayır, ‘’Birçok madde, önemli sorunlar içermekte. İktidar; liyakatin yerine, sadakat atamaları yapacak. Şirketlerin her türlü ticari sırlarının, dijital verilerinin kopyalanmasının önü açılacak. Bu yasa Rekabet Kurumuna sınırsız bir denetim, her türlü veriyi kopyalama yetkisi tanıyor. Bu durumda piyasalarda tedirginlik yaratır. Yatırımcıları korkutur" dedi.

0-(4)-132.jpg

Sadakat Atamaları Değil Liyakat Atamaları Olmalı

Liyakatin yerini, sadakat atamalarının olacağının altını çizen Bayır,"Rekabet Kurumu personelini üretim yapan kişilere karşı, bir sopa gibi kullanmak, yapısal tedbir adı altında, mülkiyet devrine, yargı kararı olmadan imza atmak büyük skandaldır. Kurumu büsbütün itibarsız hale getirir. Zaten, tüm üyelerini Cumhurbaşkanının atadığı, çoğu kurul üyesinin, AKP’ye ve saraya selam tiviti atmadan mesaiye başlamadığı bir kurul, Allah aşkına, son yıllarda kaç tane büyük kartel dosyasının üzerine gitti? Maddelerde gördüğüm en büyük problem; liyakat mı, sadakat mı? İktidarınızda ne yazık ki, sadakat önde, liyakat geri planda kalmış durumda. Oysa bu konuda hakem olacak kişilerin yani Rekabet Kurumunun deneyimli kişilerden oluşması önemlidir" İfadelerini kullandı.

Vatandaşın Devletine Olan Güveni Azalıyor 

TÜİK’in Mart Dönemine ait, İş gücü ve İstihdam Verileri üzerinden hükümete eleştirilerde bulunan Bayır, ‘’Son bir yılda çalışmaya hazır olduğu halde, iş bulma ümidini yitirenler veya çeşitli nedenlerle iş aramaktan vazgeçenlerin sayısındaki artış ise 1 milyon 459 bin. Bu da vatandaşlarımızın devletine olan güveninin her geçen gün azaldığının bir göstergesidir aslında. Geniş tanımlı işsiz sayısı, son bir yılda, 1 milyon 237 bin kişi artarak; 9 milyon 418 bin kişiye ulaşmış. Geniş tanımlı işsizlik oranı ise aynı dönemde, 4,2 puan artarak, yüzde 27,2’ye ulaştı. Bu rakamlar birer Rekor" dedi.

Tüketim Toplumu Olmaktan Çıkıp Üretim Toplumu Olmalıyız

‘’Tüketim toplumu olmaktan çıkıp, üretim toplumu olmalıyız.’’ İfadelerini kullanan Bayır, ‘’Ülkemizde hâlâ üretim sevdalısı insanlarımız var. Bizim asıl amacımız; bu insanların haksız rekabete karşı korunması gerektiğini, tekelleşmenin önüne geçilmesi, kartelleşmeye izin verilmemesi, tüketicinin haklarının korunması gibi, yatırımcıya güven vererek yerli ve yabancı yatırımcıyı, sermayeyi, üretimin içine çekmek zorunluluğumuz vardır. Çünkü bugün ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik ve istihdam sorunumuzu ancak bu şekilde çözebiliriz’’ dedi.

Çiftçiye Kredi Vermesi Gereken Ziraat, Tüpçüye Kredi Veriyor

Dostlar alışverişte görsün mantığı ile bazı işler yapıldığını ifade eden Bayır, ‘’Büyük medya devleri el değiştiriyor, Demirören gidiyor, koca medya grubunu, çiftçi bankası olan ziraatten çektiği kredi ile alıp, medyada büyük pay sahibi oluyor ama gıkınız çıkmıyor. Yani, çiftçiye verilmesi gereken kredi, daha uygun bir faizle medya sektörüne veriliyor. Neden? Seçimde taraf olsun diye" dedi.

TOBB ve TÜSİAD Ülkenin Ekonomisinden Memnunlar Mı?

Vergisini ödeyen, ülkeye döviz kazandıran bu insanların görüşlerinin, bu yasayı hazırlarken dikkate alınıp, alınmadığını soran Bayır, ‘’Yabancı sermaye bir ülkeye yatırım yapmadan önce nelere bakar? Mülkiyetimde bulunan fabrikalar, yatırımlarım acaba elimden alınır mı? Bunu sorgular. Sahip olduğum şeyler alınırsa tarafsız yargı ve demokrasi varsa, yargıya gittiğimde mallarımı geri alabilir miyim? Devlet beni üretimle yarattığım katma değer açısından korur mu? Bana sahip çıkar mı? Bu soruların cevabı evet ise sorun yok. Hayır ise, bugün içinde olduğumuz gibi yabancı sermaye ve yerli sermaye bu ülkeyi terk eder, yatırımdan vazgeçer, istihdam sorunuyla karşı karşıya kalırız. Bizim şu anda yapılması gereken en önemli işlerimizden biri bu yasa içerisinde, özellikle uygulanan ekonomi politikaları sonucunda yabancı sermayeyi, ülkeyi terk etmeye başlayan yabancı sermayeyi tekrar yatırıma çekmek olmalıdır. Buradan TOBB ve TÜSİAD’a sesleniyorum. Odanın yöneticisi konumundaki iş adamlarına, ülkenin ekonomisinden ve işlerinizden memnun musunuz? Neden sesiniz çıkmıyor?’’ diye sordu.

İstihdam Sorunumuzu Ancak Bu Şekilde Çözebiliriz 

İşsizliğin çözümünü için, fabrikalar açarak, üretimin arttırılması gerektiğini vurgulayan Bayır, ‘’İşsizliğin çözümünün ancak ve ancak yeni fabrikalar açıp, yerli malı üretimi ürünlerinin kullanmaktan geçtiğini, istihdam sorunun bu şekilde çözüleceğini, böylelikle işsizlerin, işsizlikten ümidini kesen vatandaşlarımızın sadece kamu kurum ve kuruluşlarında, belediyelerde değil, özel sektörde de iş bulabileceğinin çok zor olmayacağının altını çizmek isterim. Tabi bunun önünü açmak içinde, ülkemizde güçlü bağımsız bir adalet sisteminin de olması gerektiğini belirtmeden de geçemeyeceğim" dedi. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.