Bu karar, ekonomiye canlılık kazandıracak

Bu karar, ekonomiye canlılık kazandıracak

Kredi kartı taksit sınırlandırmasında düzenlemeye giden Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), tüketicilerin beklentilerini karşılayacak bir karara imza attı.

 taksit sınırını 12’den 18 aya çıkaran BDDK’nın kararının sektöre yansımalarını Loda Mobilya Yönetim Kurulu Başkanı Davut Karaçak değerlendiriyor.

Mobilya sektörü ekonomi ve kurda yaşanan değişimlere karşın yapılan devlet teşviklerinin iç piyasada önemli gelişmelere olanak tanıdığını söyleyen Davut Karaçak; KDV indirimin %18’den 8 düşürülmesi hem tüketiciyi hem de üreticiyi rahatlanmıştır. Piyasadaki bu hareketliliğin sürmesini sağlayacak olan en son teşvik ise BDDK’dan geldi. Uzun zamandır beklediğimiz bu karar, tüketicinin alım gücünün düşündüğü şu günlerde önemli bir kolaylık sağlayacaktır. Çünkü Türkiye mobilya alışverişinde temkinli davranan tüketicinin satın alma periyotları, diğer ülkelere göre daha uzun aralıklı. Bu noktada yapılan bu teşvik, tüketicinin satın alma değiştirerek hem evini yenilemek isteyen hem de yeni evlenen kişileri alışveriş konusunda harekete geçirecektir” dedi.

Tüketiciye ödeme kolaylığı getirecek

Tüketicinin alım gücüne dikkat çeken Karaçak; “Mobilyada sektörünün ürün gamında yer alan birçok üründe ciddi bir fiyat artışı yaşandı, yaşanmaya da devam ediyor. Bu durum vatandaşın alım gücünü zorlamakla kalmıyor, tüketicinin alışverişi erteleme seçeneğini seçmesine yol açıyor. Ancak taksitli alışveriş olanağı sayesinde uzun vadeli satışın önünü açılacak ve tüketicinin aylık ödeyeceği miktar azalacaktır. Tüm bu tabloya baktığımızda satışların ve iç pazardaki taleplerin artmasına bağlı olarak üretimde de önemli bir yükseliş yaşanabilir. Aynı zamanda kayıt dışılığın da azalacağını düşündüğümüzde üretim bandında olumlu gelişmeler gözlemlenebilir” dedi.

Düğün sezonuna denk gelmesi büyük avantaj

BDDK’nın vermiş olduğu kararın zamanlama açısından çok avantajlı olduğunu vurgulayan Loda Mobilya Yönetim Kurulu Başkanı Davut Karaçak; “Yaz dönemi mobilya markalarının satış hedeflerini gerçekleştirmede çok önem verdikleri bir dönemdir. Çünkü düğün sezonu olması, üniversite sınavı sonrası öğrencilerin ev tutacak olmaları satış grafiği için belirleyici parametrelerdir. Bu noktada taksit sayısının yaz döneminde artmasının hem düğün sezonuna hem de devam eden KDV indirimine denk gelmesi, satışlara yansıyacaktır. Yılın ilk yarısında edindiğimiz verilere göre mobilya sektöründe satışların %20 artacağını öngörüyoruz” dedi.

loda-mobilyayonetim-kurulu-baskani-davut-karacak.jpg

Arif Çayan

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.