Bu yara bantları yarayı artık daha hızlı iyileştirecek!

Bu yara bantları yarayı artık daha hızlı iyileştirecek!

Gümüş nano partiküller içeriyor

Bugün yaygın şekilde kullanılan yara bantları, yaranın üzerini örterken, yaranın doğal iyileşme sürecine ise olumsuz etki ediyor. Uzmanlar ise yara bantlarıyla ilgili bu tabloyu değiştirmek adına önemli bir çalışmaya imza attı.

Bilim insanları vücut ısısı ile yarayı iyileştiren bir yara bandı geliştirdi. Montreal's McGill Üniversitesi ve Harvard Üniversitesi'nden bilim insanları AAD (Active Adhesive Dressing-Aktif yapışkan pansuman) denilen bir yöntem ile yaranın iyileşmesini hızlandıracak yara bandı geliştirdi. Bu yara bandını diğerlerinden ayıran şey ise ısı yöntemi ile yaraya direkt etki etmesi...

Gümüş nano partiküller içeriyor

Isıya yanıt veren polimer malzeme üzerine gümüş nano parçacıklar eklenen yara bandı sayesinde vücut ısısı ile yaraların daha çabuk iyileşmesi sağlanacak.  Science Advances isimli bilimsel dergide yayınlanan makalede ısıl yanıt veren yapışkan hidrojeller antibakteriyel, doku yapıştırıcı, yüksek esneklik ve sertlik gibi etkiler sağlıyor. Oldukça yapışkan olan malzeme vücut ısısına maruz kaldığı zaman harekete geçiyor.   Yara bandı ayrıca gümüş nano partiküller içeriyor ve bu da antibakteriyel etki ile yine iyileşmeye yardımcı etki yapıyor. Bugüne kadar yapılan laboratuvar deneylerinde yara bandı hayvanlar üzerinde denendi ve geleneksel yara bantlarından çok daha hızlı iyileşme sağladığı görüldü. Yara bandı ayrıca enflamsyon ya da bağışıklık sisteminde herhangi bir tepkimeye de neden olmuyor.

Harvard Üniversitesi'nden araştırmaya katılan David Mooney "Bu teknoloji ile sadece cilt yaraları değil diyabetik ülser ya da uzun süre yatan hastalarda oluşan yatak yaraları da iyileştirilebilir" dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.