BU YIL ‘BİTMEYEN YAZ’ OLACAK!

BU YIL ‘BİTMEYEN YAZ’ OLACAK!

Ali Eyce yazdı; Bu yıl 'bitmeyen yaz' olacak

Havalar soğumaya başladı derken, okullar açıldı derken bu yazın bittiğini ve kışın geldiğini sanıyorsanız yanılıyorsunuz.

Bu yıl ‘Bitmeyen Yaz’ yaptılar!

Nedeni ise tamamen ekonomik!

Avrupa’da yaşayanlar içinde, Türkiye’de yaşayanlar içinde sahil kesimleri, kışın ılıman geçtiği yerlerde yazdan kalmak yaz turizm bu yıl hiç durmadan devam edecek.

Nedeni ise tamamen enerji!

Rusya’nın ne zaman biteceği belli olmayan Ukrayna’yla savaşının faturası ağır ağır Avrupa’ya, Avrupa ülkelerine çıkmaya başladı.

Almanya ve Fransa’ya gaz akışının kesilmesi, İtalya’da mumların yakılmaya başlanması, daha kuzeydeki Avrupa ülkelerinde insanların yavaş yavaş odun stoku yapmalarının sonuçları yaşama da damgasını vuruyor, vuracak, vurdu.

Birçok Avrupa ülkesi doğal gaz sıkıntısı çekmeyen, kendi ülkelerine göre kışı daha ılıman geçiren Türkiye’de bitmeyen yaz uygulamasını tercih etmeye başladılar.

Eski bilmem kaçları gören Avrupa’nın değişik ülkelerinde, şehirlerinde doğanın soğuğuna karşı mücadele etmek istemeyen Avrupalı, Türkiye’nin sahil kesimlerinde kendilerinin yaz olarak bildikleri mevsimlerde bu yılı geçirmenin planları içindeler.

Birçok otel rezervasyonları yaz gibi doluluk sinyali vermeye başladı.

Birçok yazlık evlerde yabancılar tarafından kış sezonu için yazlık havası yaşamak için aylık kiralanmaya başlandı bile.

Ülke dışında yaşananların, ülke içine yansıması da doğal olarak ekonomik, siyasi ve kültürel olarak etkileyecek.

Bir kere yaz sezonunda açık olan birçok işletme bu sezon yaz bitse de işletmelerini kapatamayacaklar, müşteri bitmedi diye.

Bir kere cebindeki parasını enerjiye yedirmek yerine ülkemizde kalıp, yemeyi tercih edenler ekonomimizi de tüketici olarak hiç bitmeyen bir gelir katkısı koyacaklar.

Bir kere de, hep özenti içinde anlattığımız Avrupa’nın o gelişmişlik düzeyinin aslında gelişmişliğin bir çare olmadığını, yaşadıklarının gelişmişliğe bağlı bir şey olmadığını Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmanın, Anadolu’da yaşamanın önemini, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetinin almış olduğu dış politika kararların ne kadar yerinde ve doğru olduğunu anlayacak.

Ekonomik sonuçlar, kültürel sonuçlar sonuç itibariyle siyasi sonuçları da olacaktır.

Ülkesinde rahat yaşayan insanlar, başka ülkelerde rahatsızlık yaşamdan kaçanları gördüklerinde ülkelerinin yönetiminin almış olduğu kararları, uygulamaların ne kadar yerinde görecekler.

Ekonomik olarak tüm dünyanın yaşadığı enflasyonu yaşamasına rağmen, ‘Ölümü gören sıtmaya razı olur’ misali durumlar hissedilecek.

Dünya’da dengeler değişiyor derken, Türkiye’nin en güvenilir, en yaşanabilir, en iyi idare edilen ülke olduğu konusundaki fikirlerde iyice pekişmiş olacak.

Bu yıl ‘Bitmeyen Yaz’ hepimizi mutlu edecek!

Mutlu olmamız gerektiğini hissettirecek!

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.