Buca Belediye Başkanı Kılıç, 5 yılın raporunu verdi

Buca Belediye Başkanı Kılıç, 5 yılın raporunu verdi

Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç, basın mensuplarıyla bir araya gelerek 5 yıl raporu verdi.

Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç, basın mensuplarına 5 yıl sunumu gerçekleştirdi.

Başkan Erhan Kılıç sunum öncesi konuşmasında, "5 yılı dolduruyoruz, nasıl geçtiğini anlamadım. bir çok sorunlar yaşadık. Hem bireysel hem de toplumsal olarak zorlu günler geçirdik. 2019 mart ayında seçimleri kazandıktan hemen sonra 1 yıl geçmeden pandemi süreciyle karşılaştık. Pandemi daha önce deneyimlemediğimiz bir süreçti. Yeni bir düzen ve iş kolları ortaya çıktı. Bundan sonrasında da pandemi tarzı yaşayacağımız kötü durumlara hazırlanmamız için yeni gelişmeler oldu. Yerel yönetimlerde bu konuda tecrübe edindi. Ardından İzmir depremi ve onun arkasından 6 şubat depremiyle de milletçe zor günler geçirdik" dedi.

whatsapp-image-2023-12-26-at-16-05-07-1.jpeg

BUCA'NIN KENTSEL DÖNÜŞÜM RAPORU

Buca'nın en büyük ihtiyaçlarından birinin kentsel dönüşüm olduğuna dikkat çeken Başkan Kılıç, "Göreve geldiğimiz ilk gün biz kentin bir an önce dönüşüme ve imar planlarına ihtiyacı olduğunu düşünüyorduk. Depremden sonra ne kadar haklı olduğumuzu gördük. Çalışmalarımızın çoğunu imar planlarına ayırdık. Buca Belediyesi'nin merkezdeki sınırı 25 km kare. Bunun 20 km'sinin yeniden planlarını hazırladık. İzBB'den geçen Gediz revizyon planları var. Bu planları etap etap yapmayı düşünüyoruz. Birinci etapta dönüşünü beklediğimiz 20 bin bağımsız bölüm var. Devamı Ova planları ise büyük bir plan. İçerisinde üniversitesi olan büyük bulvarları dönüştüreceğiz. Kentte olabilecek en iyi planlamayı yapmaya çalıştık. Bol yeşil alanın sosyal donatı alanın yoğun olduğu planları yapmaya çalıştık. Yaptığımız planlamanın içerisinde dönüşüm modellerini de düşündük. Planlamayı yapıp, anlaşsınlar gibi değil, onun en oolay şekilde fönüşecnilecek halini tasarlayarak plan yaptık. Bundan bir yıl önce Çaldıran planlarını bitirmiştik. Bu süreçte bir yargı süreci oldu ve planlar iptal edildi. Mahkeme tarafından verilen kararlar bir yol gösterici oluyor. Şimdi o karara uygun bir şekilde yeniden plan yapacağız. Seyhan mahallesi, Karabağlar'a sınır olan bir mahalle. Sanayinin bulunduğu bölge bizim için çöp yığını ve katı atıklarının çok olduğu bir yer. Komple işyerleriyle dolu olduğu için katı atığının 4'te 1'i oradan çıkıyor. Ara sokaklara araç giremiyor. Tam memnuniyet alabilmemiz fiziken mümkün değil. O mahallenin dönüşümü de bakanlıkta. Deprem gerçeğini unutmadan çabalamalıyız" ifadelerine yer verdi.

"HİZMETİN SİYASETİ OLMAZ"

Buca Cezaevine ilişkin açıklamalarda bulunan Kılıç, "Hizmetin siyaseti olmaz diye yola çıkarak siyasi partilerle işbirliği içinde Buca Cezaevini kaldırdık. İmar yolunu kendi imkanlarımızla açtık. Yol ortasında kurulan pazar yerini de kaldırdık. Şu an Menderes Caddesinin yükünü hafiflettik, yeni açtığımız yola ile" ifadelerini kullandı.

"TEMİZLİK İHALESİNDEN KURTULDUK"

Buca'da başlatılan temzilik seferberliğine dikkat çeken Başkan Kılıç, "Fen işlerimiz cidden iyi çalıştı. 285 metrekareye yakın asfalt döşendi. Yeni araç park alanları yaratık. Kilit parke taşı döşedik. Büyükşehir Belediye başkanımız Soyer yardımıyla temizlik ihalesinden kurduk ve yeni araçlarımızı kazandık. Belediyemize ciddi bir ekonomik katkısı oldu. 1 milyarlık tasarruf ettik. Buca'nın en önemli sorunu temizlikti. Şuan temizlik şikayeti 5. soraya düştü. Yollarımızın serme asfalt ihtiyacı var. Bir asfalt şantiyesi kurarak Buca'mıza kazandırdık. Kilit parke taşı üretim yerimiz vardı, onun da kapasitesini arttırdık. Buca'da 263 parkımız vardı. Çok büyük bir çoğunluğunu yeniden elden geçirdik. Sulama sistemleri elektrik bağlantısı yaptık. Vali Kutlu Aktaş parkımızı hizmete açtık" diye konuştu.

BUCAKUT'A ÖVGÜ

BUCAKUT'u anlatan Kılıç, "Depreme dirençli kentler için arama kurtarma ekibimiz BUCAKUT'u kurduk. İzmir depreminden sonra ciddi bir çalışma yaptık. Araç tesisatı, eğitim gibi değerlendirdiğimizde Türkiye'nin en iyi ekiplerinden bir tanesi oldu. Buca'nın medarı iftiharı diyebileceğiniz bir ekibimiz. Daha da geliştireceğiz" dedi.

EĞİTİM ATAĞI

Buca'nın öğrenci kenti olduğunu hatırlatan Kılıç, "Belediye misafirhanesini 2021 yılında yapmaya başladık. Belediyemiz bir öğrenci yurdu kazandı. Öğrenci yurdu eksikliğimiz vardı. Tınaztepe'de kız öğrenci yurdu çalışmalarımıza devam ediyoruz. Öğrenci kenti diyoruz Buca'da öğrencilerimiz için gençlik merkezlerimiz var. 31 bin öğrencimiz bu merkezlerden faydalandı. Bu arkadaşlarımız belediyemizin etkinliklerinden ücretsiz faydalanıyorlar. Buca Belediye lokantasını bu hafta bile açabiliriz. Çok ilgi göreceğini düşünüyorum. Öğrencilerimizin dengeli beslenmesi için güzel ve kaliteli yemeklerle hizmet edeceğiz. Dijital dershanemizde Türkiye'nin en iyilerinden oldu. On binlerce öğrenci faydalandı. Hobi kurslarımızı da sürekli düzenliyoruz. Çocuklarımız ve annelerimiz için çalışmalar yaptık. 4-6 yaş arası çocuklarımız tam gün kreşe gidiyor. 400'den fazla çocuğumuz eğitim görüyor. Bilim ve sanat merkezi kurduk. Orta ve lise .ağında çocuklarımıza akademik düzeyde eğitim veriyoruz. Arkadaşlarımız eğitim sonrası yarışmaya katılıyorlar. Uluslararası bir çok yarışmaya katıldılar. Bir çok yerde uluslararası ödül kazandılar. Bilim sanat merkezi dünyada tanınır hale geldi" ifadelerine yer verdi.

NELER YAPILDI?

Sarı masa çözüm merkezine değinen Başkan Erhan Kılıç, "İki yılda 76 binden fazla talebi yerine getirdik. 50 binden fazla Buca'lıya ulaşmış olduk ve talepleri yerine getirdik. Büyükşehir Belediyesi veya diğer kurumları ilgilendiren talepleri düştükten sonra diğer talepler yerine getirildi. İstihdam merkezi pandemide ön plana çıktı. Bir cv havuzu oluşturduk 2 bin 415 kişinin iş sahibi olmasını sağladık. Gençlerin kötü alışkanlıklardan kurtulması için spor konusunda hizmet veriyoruz. Yüzmeden tutun halı sahaya kadar bir çok alanda ders veriyoruz. Sporıum'u Ocak sonu gibi açıyoruz. Kapalı yüzme havuzlarının olduğu bir merkez Buca'nın ciddi bir ihtiyacıydı. Taziye evleri ihtiyacımızdı. Doğu'dan gelen vatandaşlarımızda taziye kültürü devam ediyor. Bu sebele taziye evlerimiz yapıldı. Buca bir ek hizmet binası kazandı. İçerisinde nikah salonu, sosyal marketi ve kurs merkezi var. Buca metropol ilçeler içerisinde tarımsal arazilerin yoğun olduğu bir ilçe. Buca'nın beton haline gelmesini istemiyoruz Çiftçilerimize ciddi desteklerde bulunduk. 6 bin 300 üreticiye ciddi destek verdik. Salep üretimi ile çiftçimize alım garantisiyle tohumdan bakımına kadar destek olduk. Hasıl tesisi kazandırdık. Buca İzmir içerisinde tarihsel manada da eserlerin yoğun olduğu bir knet. Bir çok köşkün bulunduğu bir yer. Dumlupınar mahallesinde imar palnları yaptık, soskak sağlıklaştırmasını yaptık ve dulupınar mahallesi tüm Türkiye'de tursit çeken bir alan haline gelecek. Buca için çok önemli bir tarihi tren istasyonu ve yolu hattımız var. Burayı devlet demir yollarından kiraladık, 5 ay sonra Şirinyer İzban'dan eğitim fakültesine kadar olan alanı yürüyüş yolu olarak yapacağız. Tren yolunu vatandaşlarımızın faydalanacağı bir alan haline getirdik. Kadınlarımız için danışma merkezi kurduk. Pandemi döneminde çok işimize yaramıştır. Kadınlarımıza birçok kurs veriyoruz. 2 tane ata evi projemiz vardı. 1 tanesini tamamladık. Buca Belediyesi'nin ilk binasını aldık ve oraya bir ata evi yaptık. Ortada vatandaşlarımız zaman geçiriyor. İnovasyon merkezi kurduk. Sürdürülebilirlik ilkelerinden bir tanesi. Buca'nın bu konuda ciddi çalışması var. Buca'ya tematik park kazandırdık. Kosova bağımsızlık parkı olarak geçtiğimiz ay açıldı. Can dostlarımızla veterinerlik müdürlüğümüz çok ilgilendi. Engelsiz tamir atölyesi kurduk. Engelli derneği başkanımızın teklifiyle düşündük ve hemen harekete geçtik 10 bin 30 engelli aracı tamir ettik. Bir çok ilçeden buraya yerleşmek isteyen engelli vatandaşımız oldu" diye konuştu.

"FORBES KÖŞKÜ İÇİN BAKANLIK İMZA ATMADI"

Buca'nın en önemli değerlendiren biri olan Forbes Köşkü'nden bahseden Kılıç, "Biz yaşanan olaylardan sonra bu köşkü, bakanlıktan talep ettik. Bu işlerin hepsini hallettik, sadece bakan imza attığı takdirde bize geçiyor. Forbes Köşkü de hak ettiği şekilde değerlenecek. Buca'ya yakışır bir hizmet alanı olarak vatandaşımıza sunmayı düşünüyoruz. Bakanlıktan onay bekliyoruz" dedi.

"BUCA METROSU GELİYOR"

Buca'nın en büyük sorunun trafik olduğuna dikkat çeken Başkan Kılıç, "İstediğini kadar yol yapan trafik yoğunluğunu kent içinde bitmez. Bunun için toplu ulaşım ve yeraltı ulaşımı şart. Büyükşehir belediyesi tarafından Buca metrosu hayata geçecek" dedi.

"HİÇ SATIŞ YAPMADIM"

Belediyenin hiçbir mülkünü satmadığına dikkat çeken Buca Belediye Başkanı Kılıç, "Hiçbir satış yapmadım. Buca Belediyesi'nin hisseli yerleri zorunlu olarak sattık. Bunlar dışında hiç satış yapmadan Buca Belediyesi 500 milyon yeri kamulaştırdı. 7 bin metrekarelik eski fabrika binasını güzel bir STK için kültür merkezi yapacağız. Burayı kamulaştırdık ve borcumuz yok. 7 bin metrekare civarında alanı pazar yolunu kamulaştırdık. Büyükşehir ile ortak proje ile hizmet alanı yaratacağız" ifadelerine yer verdi.

BORCU NE KADAR?

Buca Belediyesi'nin borcuna ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulunan Kılıç, "Borçlanma olur, yatırımları öne çekmek için yapılır. Biz göreve geldiğimizde borç bütçenin 2 katıydı. Şu an borcumuz gerçekleşen bütçeye oranla yüzde 15'2dir. Devlet borcunu biz hep ödüyoruz Geri kalan yapılandırmaları da ödüyoruz. Biz mali disiplini sağladık. İşçimizi bir kuruş borcumuz yok. Önümüzdeki dönem için 2 milyar 700 milyonluk bir bütçe ön gördük" dedi.

ÇÖP ELEŞTİRİLERİNE YANIT

Buca’nın çöplerini başka belediyelerin topladığı araçlara benzin alınamadığı iddialarına yanıt veren Kılıç, "Bazen biz de başka ilçelere gönderiyoruz. Bazen bakıyoruz araçlar arızalanıyor ve dayanışıyoruz. Diğer belediyelerden araç alıyoruz, biz de onlara veriyoruz. Muhalefete kalsa… Belediyeler İller Bankası payı ile ilgili ciddi sorunlar yaşıyor. Eskiden pay gelir maaşlara yeter ve kalırdı. Şimdi yarsını zor karşılıyor” dedi.

BENZİN İSTASYONLARI MESELESİNE AÇIKLIK GETİRDİ

Buca'nın ve kent gündemini uzun süre meşgul eden benzin istasyonları konusunda önemli açıklamalarda bulunan Kılıç, "Benzin istasyonlarıyla ilgili bir durum var. Buca belediyenin 3 tane benzin istasyonu var. Biri Kaynaklara gelirken diğer 2'si merkezde. Merkezdeki benzin istasyonları 2007 yılında ilk önce Bucamar tarafından 10 yıl sonrasında 5 yıl olmak üzere 15 yıllığına bedelinin tamamını peşin alınmak suretiyle şirket kiralanıyor. 2011 yılında belediyemiz tarafından bir dava açılıyor. Önce yerel mahkeme lehe karar veriyor. Üst mahkeme kararı bozuyor. Davalar devam ediyor ve en son Yargıtay'a kadar gidiyor. Yargıtay'da 2022'nin sonunda bir karar verildi. Biz Kaymakamlığa başvurduk, tahliye talebi reddidli, bu sefer yeniden dava açtık ve lehimize döndü. Şu an o 2 istasyon tahliye edildi. Bunları belediyemize kazandırmak istiyoruz. Buca belediyesi bundan sonra gelir elde edecek. Kaynaklardaki istasyonda yıllardan beri belediyeye bir fayda sağlamadı. Tahliye davası açtık, kazandık ama temyiz edildi. Zamanı gelince onu da tahliye edeceğiz" dedi.

"SİYASİ AKTÖRLERLE KONUŞUYORUZ"

Buca'da siyasi rekabetin çok olduğunu dile getiren Kılıç, “Buca’da siyasi rekabet her zaman olur. Son ilçe kongresindeki şenlik havasını herkes gördü. Ben dönemimde örgütün tamamına kucak açtık. Gördüğüm kadarıyla Buca’da çok büyük kavga ve ayrılıkların olduğu bir dönem yok. Bütün siyasi aktörlerin tamamı ile oturup konuşuyoruz. Buca’da küskünlük derecesine varacak hiçbir şey yok. Buca’daki siyaset olması gerektiği gibi ilerliyor” ifadelerini kullandı.

whatsapp-image-2023-12-26-at-16-05-08.jpeg

"CİDDİ OY ALIRIM"

‘Buca’da seçim açısından risk var mı?’ sorusuna Kılıç, “Herkes ayrı ayrı aday çıkartırsa yine CHP kazanıyor. Ben aday olursam ciddi bir oy alacağımı düşünüyorum. Yaptığım çalışmalarda bütün siyasi partilerden oy alabileceğimi düşünüyorum” dedi.

Sağlık durumunun adaylığa etkisine ve kendisine yakın isimlerin adaylığına ilişkin açıklamalarda bulunan Kılıç, “Sağlam adaylar yetiştirmişim, bu kadar aday adayı bunu gösteriyor. Buca’dan bir anda 5 tane aday adayı çıktı, bu güzel bir şey. Benim sağlık durumum aldığım bilgilere göre el veriyor. Bir sorun olacağını düşünmüyorum” ifadelerine yer verdi.

DAYAK İDDİALARINA YANIT

Geçirdiği kaza sonrası ortaya atılan spekülasyonlara dikkat çeken Kılıç, "Bacak kırığım ile ilgili de ciddi spekülasyonlar yapıldı. Arkadaşlar bu işin doktoru ambulansı hastanesi var. Bazı arkadaşlar aynı gün hastaneye gitmişler. Düştüm, beni çıkaramadılar. Merdivenden kendim zorlanarak çıktım. Beni oğlum Kaan buldu, bağırdım çağırdım. Allah korusun çocuklarım düşse daha kötü olurdu. Hastaneye gittik, tanıdılar beni. Hemen orada ilk röntgen çekildi sonra da Tınaztepe’ye geldim, tekrar baktılar. Prof. Dr. Engin Bal baktı. Sırf bu spekülasyonlar yüzden epikriz çıkarttım. Beni dövseler… Bir kere olmaz. Nasıl kıracaklar? Sonuçta bu kaza” dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.