Buca Belediyesi’nden fark yaratacak proje

Buca Belediyesi’nden fark yaratacak proje

Buca Belediyesi Türkiye’de bir ilke imza atarak zihinsel ve ruhsal engellilerin istihdam edileceği Entegre Solucan ve Kompost Gübre Tesisi’nin startını verdi.

Ege Engelliler Çevre Kültür ve İşletme Kooperatifi ile hayata geçirilecek proje ile Belediye geri dönüşümde yepyeni bir tesise kavuşurken, zihinsel ve ruhsal engelli vatandaşlar için istihdam kapısı oluşturulacak.  Buca Belediye Başkanı Levent Piriştina, engellilere iş imkanı yaratan proje ile İzmir hatta Türkiye’de bir ilki gerçekleştirecek olmanın gururunu yaşadıklarını vurgularken, ilçedeki yeşil alanların gübre ihtiyacını bu tesisten karşılayarak Buca’yı yemyeşil bir doğaya kavuşturacaklarını söyledi.

ff.jpg
Buca Belediyesi ile Ege Engelliler Çevre Kültür ve İşletme Kooperatifi işbirliğinde kurulacak Entegre Solucan ve Kompost Gübre tesisi protokolü imzalandı. Kaynaklar’da yaklaşık 10 bin metrekare alan üzerine kurulacak olan tesiste pazarlardan toplanacak sebze ve meyve atıkları ile park ve bahçelerden biçilen çimler ve ağaç yaprakları geri dönüşümle gübreye dönüştürülecek. Elde edilen gübre Buca Belediyesi park ve bahçelerinde ve tarım alanlarında gübre olarak değerlendirilecek. Projenin en önemli ve Türkiye’de bir ilk olmasını sağlayan özelliği ise zihinsel ve ruhsal engellilere iş imkanı sağlıyor olması. 
Protokol imza töreninde konuşan Buca Belediye Başkanı Levent Piriştina, en kaliteli ve doğaya saygılı kimyasal içermeyen gübre üretiminin yapılacağı tesisi 180 gün içinde tamamlayacaklarını açıkladı. Projenin engelli vatandaşlara istihdam sağlayacak olması nedeniyle büyük önem taşıdığını vurgulayan Başkan Piriştina,  “Proje, zihinsel ve ruhsal engelli vatandaşlarımıza istihdam sağlaması açısından Türkiye’de bir ilk. Toplamda 12 kişinin çalışacağı tesiste 9 engelli vatandaşımıza iş imkanı yaratırken, Bucamıza ve Buca tarımına büyük bir hizmet gerçekleştirmiş olacağız” dedi.  
Ege Engelliler Çevre Kültür ve İşletme Kooperatifi Başkanı Tülay Yenici de ülkemizde zihinsel ve ruhsal engelli vatandaşların çalıştırılmadığını, projenin hayata geçmesiyle bu gençlerin koruma altına alınmış olacağını vurguladı. Tesiste istihdam edilecek 9 engelli vatandaşın kendileri istemedikçe işten çıkartılmayacağını da ifade eden Yenici, daha önceden sigorta girişleri varsa 10 yılı tamamladıklarında emekli olacaklarını da sözlerine ekledi. Tesisin içinde engelli rehabilitasyon merkezi ve organik tarım bahçeleri de kurulacağını söyleyen Başkan Yenici, “Tesiste kurulacak rehabilitasyon merkezinde engellilerin topluma kazandırılması için bilgisayar, el becerisi, İngilizce, resim, müzik vb. alanlarda eğitimler verilerek tedavilerini destekleneceğiz. Ayrıca yine engellilerin çalışacağı domates, biber, patlıcan, süs bitkileri üretiminin yapılacağı organik tarımın yapılacağı bahçeler oluşturarak onları tarımla tanıştıracağız” diye konuştu.

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.