Budapeşte ile Kardeş Şehir İlişkileri Güçleniyor

Budapeşte ile Kardeş Şehir İlişkileri Güçleniyor

İstanbul Bahçelievler Belediyesi ile Macaristan’ın Başkenti Budapeşte’nin Újbuda Belediyesi arasında 2016 yılı Mayıs ayında imzalanan kardeş şehir protokolünün ardından ilişkiler, kültürel etkinlikler ile güçlenmeye devam ediyor.

İstanbul Bahçelievler Belediyesi ile Macaristan’ın Başkenti Budapeşte’nin Újbuda Belediyesi arasında 2016 yılı Mayıs ayında imzalanan kardeş şehir protokolünden sonra ilişkiler güçlenerek sürüyor. Újbuda Belediyesi Başkanlık makamında gerçekleşen ziyarette, Újbuda Belediye Başkan Vekili Bakai-Nagy Zita, Başkan Yardımcısı Barabás Richárd ve Belediye Meclis Başkanı Kozma Levente, Kardeş Şehirler Daire Başkanı Kaczeus Beáta hazır bulundu. Başkan Dr. László Imré bir sağlık sorunu dolayısıyla toplantıya katılamadı.

Újbuda Belediye Başkan Vekili Bakai-Nagy Zita,''Sizleri Belediyemizde misafir etmekten büyük memnuniyet duyuyoruz. Kardeş şehrimiz Bahçelievler ile ilişkilerimizi daha güçlü sürdürmek istiyoruz, değerli Başkan Dr. Hakan Bahadır'ı ve heyetini Macaristan, Budapeşte'ye davet ediyor, en kısa zamanda misafir etmek, ilişkilerimizi geliştirmek istiyoruz. Újbuda Belediyemizin resmi davet mektubunu, Bahçelievler Belediye Başkanı Dr. Hakan Bahadır’a tarafınızdan iletiyoruz'' dedi.

img-2236-2.jpg

Uluslararası kültürel etkinlikler konusunda tecrübe sahibiyiz

Başkan Yardımcısı Barabás Richárd, ''Uluslararası kültürel etkinlikler konusunda tecrübe sahibiyiz, eski kardeş şehrimiz Almanya Frankfurt’ta karşılıklı kültürel ve sanatsal etkinlikler gerçekleştiriyoruz. Benzerlerini kardeş kent İstanbul Bahçelievler ile de yapabiliriz. Kentimiz farklı etnik ve kültürleri içerisinde barındıran çok zengin bir yapıya sahiptir'' dedi.

Türk ve Macar dostluğu artarak gelişiyor

Macaristan Fahri Konsolosu Osman Şahbaz,''Újbuda'da bulunmaktan dolayı çok mutluyuz, bizleri Újbuda'da misafir ettiğiniz için sizlere çok teşekkür ederiz. Türk ve Macar halkları potansiyeli iyi kullanarak, sosyal ve ekonomik ilişkilerini daha üst seviyeye çıkaracağına inanıyorum. Belediyelerimizin karşılıklı sosyokültürel etkinlikleri dost iki milleti daha da yakınlaştıracaktır. Türk halkının ve Belediye Başkanı Sayın Dr. Hakan Bahadır'ın selamlarını getirdim, daha önce tebrik ve davet mektubunu iletmiştim. Birbirine zaten yakın olan Türk ve Macar milleti bu potansiyeli iyi kullanarak, sosyal ve ekonomik ilişkilerini daha üst seviyeye çıkaracağına inanıyorum. İyi ki; Türk ve Macar dostluğu artarak gelişiyor.

Üç hafta önce 5. Yüksek Düzeyli Stratejik İş birliği Konseyi Ankara’da Başbakan Orban Viktor ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında yapıldı. 4 Milyar doları bulan dış ticaretimizin sosyal, kültürel iş birliklerimiz ile ekonomik ve ticari faaliyetlerimizi de tetikleyerek önümüzdeki dönemde artarak 6 milyar dolara çıkacağına inanıyorum. İyi ki; Türk ve Macar dostluğu artarak gelişiyor. Avrupa’nın güvenliği Türkiye’nin istikrarına bağlıdır'' dedi.

img-2247.jpg

Kardeşlik İlişkilerimizin uzun yıllar sürmesini temenni ediyorum

Budapeşte Yunus Emre Enstitüsü YEE Müdürü Mustafa Aydoğdu ise konuşmasında, ''Yunus Emre Enstitüsü olarak birçok sosyal, kültürel ve sanatsal etkinlik yapıyoruz, Újbuda ile de ortak faaliyette bulunmaktan memnuniyet duyarız. Bu tür etkinliklerimizi Belediyenizle de sosyal, sanatsal ve kültürel faaliyette bulunmaktan memnuniyet duyarız. Bu tür etkinliklerimizi belediyenizde gerçekleştirebileceğimiz gibi Yunus Emre Enstitümüz de ortak projeler yapabiliriz. Sizleri de Enstitümüze bekliyoruz. Dostluğumuzun ve kardeşlik İlişkilerimizin uzun yıllar sürmesini temenni ediyorum'' dedi.

TC. Budapeşte Büyükelçiliği Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Koordinatörü Mehmet Karakoyun ise, '' Ziyaretten duyduğu memnuniyeti ifade ederek, Macar halkını en yakın dost olarak görüyoruz, tatlı yiyelim tatlı konuşalım maksadıyla 'Türk Baklavası' getirdik'' dedi.

img-2249.jpg

Macaristan Fahri Konsolosu Osman Şahbaz, YEE Müdürü Mustafa Aydoğdu, TC. Budapeşte Büyükelçiliği Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Koordinatörü Mehmet Karakoyun ve YEE Kültür, Sanat Koordinatörü Johanna Török Abdikoğlu ziyaret akabinde karşılıklı hediyeleşme sonrasında Újbuda Belediye binasından ayrıldı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum