Bugün Mülteciler Midilli'den Dikili'ye Nakledilecek

Bugün Mülteciler Midilli'den Dikili'ye Nakledilecek

Türkiye ve Avrupa Birliği arasında mutabakata varılan anlaşma gereği Türkiye'ye getirilecek mültecilerin ilk kafilesi bugün gelecek.

Türkiye ve Avrupa Birliği arasında mutabakata varılan anlaşma ile beraber Yunanistan'ın Midilli Adası'ndan İzmir Dikili'ye getirilmesi planlanan mültecilerin ilk kafilesi bugün getirilecek. İlk geçişte 250 kişinin geçirilmesi planlanırken, 4 gün içerisinde toplamda 750 mültecinin Dikili'ye geçirilmesi planlanıyor.

Yunanistan'dan Türkiye'ye geçişlerin sadece Midilli'den olmayacağı aynı zamanda Sakız Adası'ndan da mültecilerin Dikili'ye transfer edileceği belirtildi. İlk göçmen kafilesinin Midilli'den gelmesiyle beraber mutabakata varılmış anlaşma resmi olarak hayata geçirilmiş olacak. İlk göçmen gruplarının Dikili'ye transferi konusunda, Yunanistan, Türkiye ve Avrupa Birliği Sınırlarının Yönetimi İçin Operasyonel İşbirliği Ajansı'nın (FRONTEX) bir araya gelerek gerçekleştirdiği Cuma günkü görüşmelerle tüm düzenlemeler tamamlandı.

Mültecilerin Türkiye'ye nakli için finansal kaynak sağlayan Avrupa Birliği ve nakli bizzat denetleyecek olan AB'ye bağlı FRONTEX, nakil işlemleri için iki Türk şirketiyle anlaşarak iki gemi tuttu. Mülteciler bu gemilerle taşınarak Türkiye'ye getirilecekler.

Ne kadar mülteci o kadar FRONTEX

Mültecilerin gemiyle nakli sırasında güvenliklerinin sağlanabilmesi ve deniz atlamaya teşebbüs edebileceklerinin düşünülmesiyle beraber her bir göçmene bir FRONTEX görevlisi eşlik edecek. Öte yandan ilk nakledilecek kafile içerisinde yer alan Pakistanlı, Afgan ve Faslıların oluşturduğu kafileye Midilli'de ve nakil sırasında eşlik edecek güvenlik kuvvetleri de Midilli'ye ulaşmaya başladı.

İade edilmemek için tel örgüleri yıktılar

Midilli Adası'nda bulunan mültecilerin bir kısmı Türkiye'ye götürülmek istemediklerinden adadaki Geçici Barındırma Merkezi'nin tellerini yıkarak kaçtı. Gemiye binmeyi deneyen mülteciler, liman müdürlüğü tarafından gemi seferlerinin başka limana yönlendirilmesiyle başarısız oldu

medyaege-dikili

Dikili'de eylemler sürüyor

İzmir'in tatil ilçelerinden olan Dikili'de ise eylemler hız kesmeden devam ediyor. Bölge halkı İlçe Kaymakamlığı ve İzmir Valiliği'nden yapılan "Bölgeye mülteci kampı yapılmayacak" açıklamasına inanmayarak, bölgede mülteci kampı yapılacağını öne sürerek düzenlediği eylemlere devam ediyor.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.