Bulutsuz gezegen yaşam belirtileri var!

Bulutsuz gezegen yaşam belirtileri var!

Bulutsuz gezegen, taşıdığı yaşamsal belirtiler ile ilk olma özelliği taşıyor. Bulutsuz gezegen atmosferi, güneş sistemimizin dışındaki gezegenler için yapılan araştırmalarda yeni bir referans...

Bulutsuz gezegen ilk olma özelliğinde
 

Exter Üniversitesi astronomları önderliğindeki bir ekip, güneş sistemimizin ötesindeki gezegen araştırmaları için bir ilke imza attılar. Astronomlar, ‘Sıcak Satürn’ olarak tanımlanan WASP-96b’nin atmosferinin bulutsuz olduğunu keşfettiler.

Satürn’e çok benzeyen gaz devi WASP-96b, Jüpiter’den yaklaşık yüzde 20 daha büyük. Dünyadan yaklaşık 980 ışık yılı uzaklıktaki bu gezegen, 1300 Kelvin sıcaklıkta. Astronomların, kendi yıldızı önünden geçerken izlediği bu gezegenin atmosferi hakkında birçok yeni bilgi edinildi.

Gezegenin atmosferinin bileşiminde yoğun miktarda sodyum bulunduğu gözlemlendi. Evrendeki en bol yedinci element olan ve yaşamsal olduğu bilinen sodyumun keşfi, gezegende yaşam izleri olup olmadığı hakkında merak uyandırdı. Yeryüzündeki organizmaların hayatta kalabilmek için sodyuma bağımlı olması, WASP-96b’nin yaşama ev sahipliği yapıp yapamayacağı sorusuna neden oluyor.

WASP-96b, birçok açıdan ilk olma özelliğinde. Keşfedilen bulutsuz ilk güneş dışı gezegen olan WASP-96b, atmosferinde sodyum bulunduran ilk güneş dışı gezegen olma niteliğinde. Araştırmacıların bir sonraki hedefi ise su, karbonmonoksit ve karbondioksit aramak olacak.

Bu çalışmanın ayrıntıları Nature dergisinde yayınlandı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.