Bunu yapanlarda böbrek kanseri 2 kat fazla görülüyor

Bunu yapanlarda böbrek kanseri 2 kat fazla görülüyor

Böbrek kanserinin sıklıkla 60-70 yaşları arasında ve erkeklerde, kadınlara oranla iki kat daha fazla görüldüğü açıklandı.

Üroloji uzmanı Op.Dr. Egemen İşgören, bununla birlikte yüksek tansiyon hastalarında üç kat ve tütün ürünü kullananlarda da iki kat daha fazla ortaya çıktığının bilindiğini söyledi.


Tüm kanser türlerinde olduğu gibi böbrek kanserinde de yeni nesil tedavilerin, hasta ve yakınlarına umut vadettiğini hatırlatan Memorial Antalya Hastanesi Üroloji Bölümü’nden Op. Dr. A. Egemen İşgören, diyalize giren hastaların daha dikkatle olması gerektiğine dikkat çekti.


Diğer pek çok kanser türünde olduğu gibi böbrek kanserinin nedeninin tam olarak bilinmediğini hatırlatan Op.Dr. Egemen İşgören, böbrek yetmezliği nedeniyle düzenli diyaliz uygulanan hastalarda böbrek kistleri ve böbrek kanserlerinin daha sık görüldüğüne işaret etti. Daha önce tedavi amacıyla radyasyon tedavisi uygulanmış ya da başka bir sebeple radyasyona maruz kalmış kişilerde böbrek kanseri gelişme riskinin yüksek olduğu bilgisini paylaşan İşgören, bunların yanı sıra çelik endüstrisi, petrol, kadmiyum, kurşun endüstrisi çalışanları ve asbeste maruz kalanlarda böbrek kanseri riskinin artacağını söyledi. 

İdrarda kanama varsa dikkat
 

Belirtilerin böbrek bölgesinde ağrı, idrarda kanama veya ele gelen şişlik şeklinde olduğunu söyleyen Op.Dr. Egemen İşgören " Erken evredeki küçük boyutlu tümörler genelde başka bir hastalık nedeniyle yapılan, özellikle karın ultrasonografisi veya tomografisinde şans eseri saptanabilir. Özellikle bel bölgesinde çok şiddetli olmayan ağrılar, idrarda kanama ve böbrek bölgesinde şişlik en sık fark edilen belirtilerdir. Eğer tümör kemik, akciğer, beyin gibi organlara sıçrama göstermiş ise bu yayılıma bağlı olarak öksürük, kanlı balgam, kemik ağrıları ve beyin tutulumuna bağlı rahatsızlıklar görülebilir. Bunun yanı sıra tüm kanserlerde oluşan halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı gibi belirtiler böbrek kanserinde de ortaya çıkabilir. " dedi.

Risk grupları
 

Op.Dr. Egemen İşgören böbrek kanserine karşı dikkatli olması gereken bazı risk gruplarını şöyle sıraladı: " İleri yaş, tütün ve tütün ürünleri kullananlar, obeziteye yatkın veya obez olanlar, ,yüksek tansiyon hastaları, Bbbrek yetmezliği ve tedavisi görenler, kalıtımsal bazı hastalıkları olanlar, radyasyona maruz kalmış kişiler, mesleki risk faktörleri yüksek olanlar"

Erken evrede iyileşme şansı yüzde 100’e yakın 
 

Hiçbir kanser türünün erken evrelerde ağrıya neden olmayacağının da altını çizen Op.Dr. Egemen İşgören, bu tür şikayetler ortaya çıktığında mutlaka uzmana başvurulması gerektiğinin de altını çizdi. İşgören sözlerini şöyle tamamları: " Erken tanı ve uygun tedavi ile böbrek kanserinin tamamen iyileşebilmektedir. Erken evrede yakalanan böbrek kanserinde, yaşam oranları yüzde 70-100 arasında değişir. Böbrek kanserinde en başarılı tedavi seçeneği cerrahi tedavidir. Kemoterapi ve radyasyon tedavisi gibi cerrahi dışı tedavilerin böbrek kanseri tedavisinde etkinliği düşüktür. Hastanın genel sağlık durumu, kitlenin boyutu, böbrek kanserinin tipi, kanserin yayılıp yayılmadığı ve hastanın tedaviden beklentisi ve tercihleri uygulanacak tedavi yönteminin belirlenmesi açısından önemlidir."
 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.