Burak Öztop'tan Dünya Kanser Günü açıklaması!

Burak Öztop'tan Dünya Kanser Günü açıklaması!

İzmir Sağlık Müdürü M.Burak Öztop, 4 Şubat Dünya Kanser Günü nedeniyle açıklamalarda bulundu

Öztop açıklamalarında şunları belirtti;

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre kanser dünyada ikinci ölüm nedenidir ve her 6 ölümden 1 tanesi kanser nedeniyle gerçekleşmektedir. Yaşam süresini önemli ölçüde kısaltan, yaşam kalitesini olumsuz etkileyen ve yüksek tedavi maliyetleri nedeniyle ülke ekonomisinde ağır kayıplara neden olabilen bir durumdur. Ülkemizde, tüm dünyada olduğu gibi 4 Şubat “Dünya Kanser Günü”nde hastalığa karşı toplumsal bilinci artırmak amacıyla organizasyonlar düzenlenmektedir.

Kanserin %90’ı çevresel, %10’u da genetik faktörlere bağlı oluşmaktadır. Çevresel faktörler olarak tütün ürünlerinin kullanımı, alkol kullanımı, sağlıksız beslenme, besinlerdeki katkı maddeleri, obezite, çok fazla tuz tüketimi, çevresel kirlilik, uzun süre güneşe maruz kalmak, radyasyon ve enfeksiyonlar ilk sıralarda bulunmaktadır. Çevresel etkenlerin kontrol altına alınması, sağlıklı yaşam davranışları ile kansere karşı korunmak mümkündür. Vakaların üçte biri bu şekilde önlenebilmektedir.

Toplumda en sık görülen kanserler arasında kadınlarda meme ve rahim ağzı, erkeklerde ise akciğer ve prostat kanserleri bulunurken, her iki cinste ise bağırsak kanseri üçüncü sırada yer almaktadır. Tespit edilen lezyonlar henüz kanser oluşmadan saptandığında kanser nedeniyle ölümün önlenebilmesi veya düşük evrede saptandığında kişinin yaşam kalitesinin korunabilmesi belirli aralıklarla uygulanan kanser taramalarının önemini ciddi anlamda gözler önüne sermektedir. Kanser konusunda toplumda farkındalık sağlanması ve toplum bilincinin oluşması kanserle mücadelede en etkili yöntemlerin başında gelmektedir.

İlimizde, Ulusal Kanser Tarama Programı standartlarına bağlı olarak 2014 yılından bu yana meme, kolorektal ve serviks kanserleri taramaları yapılmakta ve toplumun kanser konusundaki farkındalığı arttırılmaya çalışılmaktadır. Toplum tabanlı yürütülen kanser tarama programı birinci basamakta Aile Sağlığı Merkezleri (ASM),Sağlıklı Hayat Merkezleri (SHM),  Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri’nde (KETEM) ve 2019 yılı ekim ayında hizmete giren Mobil Kanser Tarama Aracı kullanılarak yürütülmektedir.

*Serviks (rahim ağzı) kanseri taramaları 30-65 yaş kadınlarımıza 5 yılda bir HPV-DNA testi ile,

*Kolorektal (kalın bağırsak) kanser taramaları 50-70 yaş kadın ve erkeklerimize 2 yılda bir dışkıda gizli kan testi ile,

*Meme kanseri taramaları ise 40-69 yaş kadınlarımıza 2 yılda bir mamografi ile yapılmaktadır.

İlçe KETEM’lerimiz (Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi);

İlimizde Konak, Karşıyaka, Menemen, Bergama, Buca, Karabağlar, Bornova, Torbalı ve Balçova ilçelerinde olmak üzere dokuz adet KETEM ve SHM-KETEM (Sağlıklı Hayat Merkezi) Birimi mevcut olup, dokuz merkezimiz de dijital mamografi cihazı ile hizmet vermektedir.

Taramalar;

2014 yılından bu yana il genelinde yaklaşık 150.000 kişiye meme kanseri taraması, 370.000 kişiye serviks kanseri taraması ve 490.000 kişiye kolon kanseri taraması yapılmıştır. Taramalar sonucu pozitif çıkan kişiler ileri tetkik, tanı ve tedavi için Kamu Hastaneleri Hizmetleri Başkanlığı tarafından belirlenen Tarama Sonrası Teşhis Merkezlerine yönlendirilmektedir.

Mobil KETEM;

2016 yılı kasım ayı ile 2018 yılı aralık ayları arasında İzmir Valimiz Sayın Erol AYYILDIZ himayelerinde, Sayın eşleri Uzm. Dr. Dilek Didem AYYILDIZ’ın koordinesinde İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yürütülen ‘Mobil KETEM Projesi’ kapsamında Bakanlığımızın sağladığı mobil kanser tarama aracı ile ilimizin tüm ilçelerine gidilerek ‘Farkındalık Toplantıları’ gerçekleştirilmiş ve yaklaşık 30000 kadına mamografi çekilmiştir.

Mobil kanser tarama aracının özellikle kırsalda yaşayan ve çalıştıkları için  hizmet sunumuna ulaşamayan vatandaşların kanser taramalarını yaptırabilmelerini sağlamadaki etkinliğini değerlendirerek 2019 yılında Sayın Hanımefendinin uğraşları ile İzmir Valiliğimiz ve İzmir Ticaret Odası, Ege Bölgesi Sanayi Odası, Ege İhracatçı Birlikleri, İzmir Ticaret Borsası işbirliği ile ilimize dijital mamografi cihazı içeren yeni bir mobil kanser tarama aracı sağlanmış ve 2019 yılı ekim ayından itibaren ilimizin hizmetine sunulmuştur.   Sağlık personelimiz sabit KETEM’lerimizde ve Mobil KETEM aracımızda ilimizin en ücra köşelerine ulaşarak hizmet vermeye devam etmektedir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.