"Büyük Dahi/ Gazi Mustafa Kemal" sergisi Folkart Gallery’de

"Büyük Dahi/ Gazi Mustafa Kemal" sergisi Folkart Gallery’de

Folkart Gallery, bugüne kadar yapılmış en kapsamlı ve en büyük Atatürk sergisine ev sahipliği yapıyor. Sergide birçok obje ve bir kısmı daha önce hiç yayımlanmamış 150 Atatürk fotoğrafı yer alacak.

“BÜYÜK DAHİ / GAZİ MUSTAFA KEMAL” isimli serginin açılışını Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Binali Yıldırım yaptı.

İzmir’de 2015 yılında kurulan Folkart Gallery, 2018-2019 Sergi Sezonu “BÜYÜK DAHİ / GAZİ MUSTAFA KEMAL” sergisi ile başladı. Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün bugüne kadar hiç görülmeyen fotoğrafları, kullandığı özel eşyaları, yazdığı mektupları ve birçok objelerin yer alacağı sergi için resmi açılış töreni düzenlendi. 
Serginin açılışına Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Binali Yıldırım, İzmir Valisi Erol Ayyıldız, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile çok sayıda davetli katıldı. Sergi bugüne kadarki en kapsamlı ve en büyük Atatürk sergisi olarak gösteriliyor. Sergi 24 Şubat 2019 tarihine kadar açık kalacak.

EN KAPSAMLI ATATÜRK SERGİSİ

Proje direktörlüğünü Fahri Özdemir, Proje danışmanlığı Prof. Dr. Zafer Toprak'ın üstlendiği "BÜYÜK DAHİ / Gazi Mustafa Kemal" sergisi, çoğu bilinmeyen Atatürk fotoğrafları ile birlikte, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün birçok özel eşyası, yazışmaları, o döneme ait gazeteler, dergiler başta olmak üzere çok sayıda objeden oluşuyor. Yaklaşık üç yıllık bir çalışmanın ürünü olan bu sergi, başta Eriş Ülger ve Fahri Özdemir olmak üzere birçok özel koleksiyondan derlenerek hazırlandı. “BÜYÜK DAHİ / GAZİ MUSTAFA KEMAL” sergisi, bu güne kadar hazırlanan en kapsamlı ve en büyük Atatürk sergisi olacak. Sergide birçok obje ve bir kısmı daha önce hiç yayınlanmamış 150 Atatürk fotoğrafı görülebilecek.

BİNALİ YILDIRIM KATILDI

Sergi açılış törenine katılan Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Binali Yıldırım, sözlerine Ara Güler’in vefatını derin bir üzüntüyle yaşadığını söyledi. Güler’in ailesi, sevenleri ve yakınlarına başsağlığı diledi. 

Folkart Gallery’nin hazırladığı sezonun bu ilk sergisi açılışı vesilesiyle bir araya geldiklerini dile getiren Binali Yıldırım, Atatürk’ün “Sanatkar, toplumda uzun çalışma ve uzun çabalardan sonra alnında ışığı hisseden insandır” sözüne atıfta bulunarak. Büyük Dahi / Gazi Mustafa Kemal sergisi için emeği geçen sanatçılara teşekkür etti. Serginin bugüne kadarki en kapsamlı Atatürk sergisinin olduğunun bir kez daha altını çizen Yıldırım, “Başta Eriş Ülger, Fahri Özdemir beyler olmak üzere birçok sanat koleksiyonundan derlenen sergide bir kısmı daha önce yayımlanmamış 150 adet Atatürk fotoğrafını görme fırsatımız olacak. Sergide ayrıca Atatürk’ün kullandığı kahve fincanlarına, Atatürk kapaklı Times Dergisinden İstiklal Savaşında kullandığı gaz lambalarına çeşitli kıyafetlerden yazdığı mektuplara ve o döneme ait gazetelerden dergilere kadar birçok objeyi görme fırsatımız oluyor” dedi.

FOLKART GALLERY VE MESUT SANCAK’A TEŞEKKÜR

“Kültür ve sanat faaliyetlerinin İzmir’de artarak devam etmesi en büyük arzumuzdur. 2015 yılından itibaren açılan sergilerle kültür ve sanat dünyamıza değer katan Folkart Gallery, İzmir’imizin değerine değer katan önemli bir mekan” diyen Yıldırım, şöyle devam etti:

“2015 yılından itibaren açılan sergilerle kültür ve sanat dünyamıza değer katıyor. Beynimize, ruhumuza hitap eden bu tür faaliyetlerin İzmir’de artarak devam etmesi en büyük arzumuzdur. Dört ay boyunca İzmirli hemşerilerimizin ziyaretine açık olacak bu serginin hayırlı uğurlu olmasını dilerken bu önemli etkinliğin gerçekleştirilmesinde ön ayak olan başta Folkart Gallery sahibi Mesut Sancak beyefendiye, bu serginin hazırlanmasında emeği geçen Folkart Gallery Danışma Kurulu Başkanı Doğan Hızlan beyefendiye ve eserleriyle bu sergiye zenginlik katan diğer sanatçı dostlara teşekkür ediyoruz. Bir İzmirli olarak, bir İzmir evladı olarak şükranlarımızı sunuyoruz.”

“İZMİR, İLKLERİN ŞEHRİ”

Binali Yıldırım, “İzmir, Türkiye’nin batıya açılan kapısı, Türkiye’nin batısı Avrupa’nın ise giriş kapısıdır. İzmir ilklerin şehridir. İzmir, İstiklal Harbi’ni başlatan, ilk kurşunun atıldığı şehirdir. İstiklal Harbi başarıyla tamamlandığında bağımsızlığımızın ilan edildiği, Osmanlı’nın küllerinden doğan Yeni Türkiye Cumhuriyeti’nin dünyaya ilan edildiği şehirdir. Türkiye’nin 100 yıllık iktisadi hayatının çerçevesinin belirlendiği iktisat kongrelerinin şehridir. İzmir fuarcılığın başladığı şehirdir dolayısıyla İzmir hem geçmiş tarihinde hem de gelecek toplumsal yaşamımızda önemini korumaya arttırarak devam edecektir” diye konuştu. 

Yıldırım, “Hepimizin hedefi İzmir’in çok daha ileri bir konuma gelmesi için İzmir ortak paydasında bir araya gelmektir. Biz hep İzmir için baştan beri şunu söylüyoruz: “İzmir’in yeri 34 İstanbul, 35 İzmir’dir. İzmir’in yeri 35’tir, 34’ten sonra İzmir geliyor. Bu duygularla bir kez daha bu güzel galerinin, bu güzel eserin, cumhuriyetin banisi Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün genç kuşaklara daha iyi anlatılmasına vesile olacak bu önemli etkinliği düzenleyenlere şükranlarımı sunuyorum ve hepinizi sevgiyle, saygıyla selamlıyorum. Hayırlı uğurlu olsun” ifadelerini kullandı. 

“ATATÜRK’ÜN HATIRALARINA SAHİP ÇIKIYORUZ”

İzmir Valisi Erol Ayyıldız, Büyük Dahi / Gazi Mustafa Kemal Sergisi açılışına katıldı. Açılış töreninde konuşan Vali Ayyıldız, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün tüm hatıralarına sahip çıktılarını dile getirerek şunları söyledi:
   “Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm şehit ve gazilerimizi saygı ve minnetle anıyorum, ruhları şad olsun diyorum.  Bunun bir nişanesi olarak bu günde buna layık bir serginin açılışını yapıyoruz. Bu anlamda ben Folkart ailesine teşekkür ediyorum. Bu serginin kültürel ve istenilene dair amacına ulaşmasını temenni ediyorum.”

“İZMİRLİLER SONSUZA KADAR SAHİP ÇIKACAK”

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da, “Bugün her şeyimizi borçlu olduğumuz ulu önder Mustafa Kemal Atattürk’ün sergisinin açılışındayız. Bunu silah arkadaşları, Fevzi Çakmaklar, İsmet İnönüler, Kazım Karabekirler hepsini burada saygıyla, hürmetle ve bize bu güzel vatanı kurtarıp bu güzel cumhuriyeti kurup teslim ettikleri için, emanet ettikleri için kendilerine şükranlarımızı sunuyoruz. İzmir ülkenin en bastısından çağdaşlığa en yakın, insanıyla kader birliği yapmış barış içerisinde yaşayan şehrimiz ve ulu önderimize ve onun silah arkadaşlarına İzmirliler sonsuza kadar sahip çıkacak ve eserlerini yaşatmaya devam edeceklerdir. Ben sayın Meclis Başkanımız Binali Yıldırım beyfendiye de bu önemli günde kentimize gelip etkinliğe katıldığı için İzmirimize ziyaret ettiği için tekrar teşekkür ediyor, saygılar sunuyorum. Folkart ailesine de böyle bir sergiyi düzenlemesinden dolayı tüm İzmirli hemşehrilerim adına tekrar teşekkür ediyorum. Hayırlı uğurlu olsun diyorum” diye konuştu.

“SERGİMİZ İNSANIN KALBİNE DOKUNUYOR”

Folkart Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak, “Çok anlamlı bir serginin açılışını, hep birlikte, el ele, sevgiyle gerçekleştiriyoruz. Bir kez daha görüyoruz ki, büyük Atatürk, her zaman olduğu gibi, hepimizi yine ortak bir sevdada buluşturdu. “BÜYÜK DAHİ / GAZİ MUSTAFA KEMAL” adlı sergimiz, bugüne kadar yapılmış en kapsamlı; insanın kalbine dokunan, en özel Atatürk sergilerinden biri. Aslında bu sergi üzerine, çok fazla söze gerek yok. Çünkü serginin kendisi, hayranlık uyandırarak, adeta konuşuyor. Bu sergide yer alan tüm objeler ve özel eşyalar, çok çok kıymetli… Folkart’ın, galerimizin ve hepimizin büyük onuru olacak bu sergiye, emek veren herkese yürekten teşekkür ediyorum” dedi.

“ATATÜRK, KİTAPLARIN ÖTESİNDE”

Folkart Gallery Danışma Kurulu Başkanı Doğan Hızlan ise yaptığı konuşmada Ara Güler’in kaybının kendisini çok üzdüğünü söyleyerek başladı. Sergide bulunan fotoğrafların ziyaretçilere bir Atatürk biyografisini gösterdiğini söyleyen Hızlan, bunun nedeni de şu sözlerle açıkladı: 

“Her resme kronolojik olarak baktığınızda nasıl bir hayat yaşadığına, cephelerde ne yaptığına, cephe dışında insanlarla ilişkilerini, günlük yaşamını, kimlerle, nelerle nasıl konuştuğunu, temaslarını bütün hepsini fotoğraflardan görüyorsunuz. Onun için de bu sergiyi gezerken yeni bir Atatürk yorumuna varabilirsiniz kitapların ötesinde çünkü her şeyden önce yaşam önemlidir. Bu sergiye ayrıca sayın Binali Yıldırım’ın gelmesinden dolayı çok mutlu oldum çünkü ben devletin zirvesinin ilgi gösterdiği her şeye vatandaş daha çok ilgi gösterir.”

Konuşmaların ardından ise Mesut Sancak, Eriş Ülger ve Binali Yıldırım, Fahri Özdemir’in anlatımıyla sergiyi gezdiler.
 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.