Büyükışık cinayetinde yeni gelişme: Savcılık emniyetten yazıyı yeniden istedi

Büyükışık cinayetinde yeni gelişme: Savcılık emniyetten yazıyı yeniden istedi

Emekli General Ethem Büyükışık, oğlu Dorukhan Büyükışık'ın ölü bulunması olayıyla ilgili yeni bir gelişme yaşandı.

Emekli General Ethem Büyükışık, oğlu Dorukhan Büyükışık'ın ölü bulunması olayıyla ilgili haklarında iddialar bulunan polis müdür, amir ve memurlarının tespit edilmesi, şüpheli konumda ifadelerinin alınması ve acilen başsavcılığa ulaştırılması istendiği yazıyı yeniden istedi.

Emekli General Ethem Büyükışık'ın oğlu Dorukhan Büyükışık'ın şüpheli ölümünün üzerinden 5 yılı aşkın bir süre geçti.

Ethem Büyükışık, Emniyet'te, oğlunun cesedinin bulunduğu Tanyer İnşaat ile 'işbirliği içinde delilleri saklayan, yok eden ve dosyanın ilerlemesini engelleyen bir ekibin olduğunu' ileri sürmüştü.Dorukhan Büyükışık’ın babası emekli Tümgeneral Ethem Büyükışık, bir silah arkadaşının oğlunun cenazesi için İzmir’e gelen oğlunun ölümüyle ilgili hukuki cevabı yıllardır bulmaya çalışıyor. Oğlunun intihar etmiş olmadığını, cesedinde intihar ettiğine dair emareden çok darp edilip, iç kanamadan dolayı öldüğünü dair delilerin olduğunu belirten baba Büyükışık, yaptığı basın toplantılarında cinayete daha çok dikkat çekip, olay öncesi ve sonrası toplanan veya toplanamayan delilerin nasıl karatıldığını anlattı. Emekli Tümgeneral baba Büyükışık, oğlunun ölümüyle ilgili olarak birilerinin suçlu olarak korunduğunu iddia etmişti.

T24 Yazarı Tolga Şardan, 2018 yılında yaşanan cinayetle ilgili soruşturma dosyasında yeni gelişmeler yaşandığına dikkat çekti. Soruşturmanın polis ayağını araştıran polis başmüfettişinin sessiz sedasız emekli edilmesine dikkat çeken Şardan, köşesinde şu ifadelere yer verdi:"Yaşanan gelişmelerle birlikte aynı soruşturma dosyası çerçevesinde sürecin ilginç olayları da yavaş yavaş ortaya çıkıyor. Bunlardan birisi, olayın polis ayağını araştıran polis başmüfettişinin Emniyet Genel Müdürlüğü'nce sessiz sedasız emekli edilmesi! Biraz geriye gidelim. Acılı baba Ethem Büyükışık, tamamı kişisel çabalarıyla ulaştığı yeni bilgiler ışığında, soruşturmada eksikleri ve hataları olduğu iddiasıyla isimleri tespit edilen polisler hakkında Emniyet Genel Müdürlüğü'ne şikâyet dilekçesi sundu. Büyükışık'ın dilekçesinin yanı sıra bizzat dönemin Emniyet Genel Müdürü Mehmet Aktaş'la bizzat yaptığı görüşme sonrasında Emniyet Teftiş Kurulu Başkanlığı İzmir Bölge Başkanlığı bünyesinden bir polis başmüfettişi görevlendirildi. Polis başmüfettişinin adı bende mevcut. Ancak bir spekülasyona neden olmamak amacıyla ismini vermeyeceğim. Fakat şunu söyleyebilirim; kendisini yakından tanıyan meslektaşlarının aktardığı kadarıyla "işini iyi yapan" bir müfettiş. Dosya üzerinde göreve başlayan müfettiş, önce Ethem Büyükışık'ın bilgisine başvurdu. Zaman içinde bazı belgelere ve bilgilere ulaştı. İşte bu dönemde ilginç bir gelişme yaşanıverdi. Dosyayı araştıran polis başmüfettişi, dönemin Emniyet Genel Müdürü Mehmet Aktaş'ın başkanlığında 2023 yılı emekli ve terfi edecek personeli belirlemek için toplanan Yüksek Değerlendirme Kurulu'nca emekliye sevk edildi. Kurulun kararı, önceki İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun görevini yeni Bakan Ali Yerlikaya'ya devretmeden bir gün önce koyduğu imzayla onaylanıp yürürlüğe girdi. Tabii emekli edilen müfettişin neleri tespit ettiğini bilmek şu aşamada henüz mümkün değil. Müfettişin, hakkında herhangi bir soruşturma olmaksızın ve emeklilik yaşı gelmemesine karşın teşkilatla ilişiğinin kesilmesi, kimi soru işaretlerini akıllara getiriyor kuşkusuz. Bu arada Büyükışık'ın; hem bu satırların yazarıyla yaptığı görüşmede, hem de katıldığı bir televizyon programında, birkaç kez randevu talep etmesine rağmen Önceki İçişleri Bakanı Soylu'nun kendisine randevu vermediğini açıkladığını hatırlatayım. Müfettişin emekli edilmesi sonucunda yürüttüğü dosya, doğal olarak sahipsiz kaldı bir süre.

Cinayetin ülke gündemine taşınmasıyla birlikte Emniyet Genel Müdürü Erol Ayyıldız'ın dosyaya üç polis başmüfettişi verilmesini sağladığını ifade eden Şardan, "Baba Büyükışık'ın olayı ülke gündemine taşımasının ardından bu kez devreye mevcut Emniyet Genel Müdürü Erol Ayyıldız girdi. Ayyıldız, olayın yaşandığı dönemde İzmir Valisi idi. Ayyıldız, aynı dosyaya bu kez üç polis başmüfettişi verilmesini sağladı. Polis başmüfettişleri geçtiğimiz günlerde Büyükışık'la bir araya geldi ve soruşturmaya devam edildiğini bildirdi" dedi.

63612c3e86b24465a46dbd85.webp

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'nın İzmir Emniyet Müdürlüğü'ne gönderdiği talimatın yerine getirilmemesi dikkatleri üzerine çekti. Talimatı veren Cumhuriyet Savcısı Ömer Müsavitoğlu'nun; haklarında iddialar bulunan polis müdür, amir ve memurlarının tespit edilmesi, şüpheli konumda ifadelerinin alınması ve acilen başsavcılığa ulaştırılması istendi. Ancak Müsavitoğlu, 2023 yaz dönemi kararnamesiyle Uşak'a tayin edildi."Evrak uykuya" mı alındı?Talimata rağmen evrağın "Uykuya alındığını" ve bir türlü yanıtlanmadığına dikkat çeken Şardan, "Bu arada İzmir Cumhuriyet Başsavcısı ve İzmir Emniyet Müdürü ile İzmir Valisi değiştirildi. Emniyet'ten yazının gelmediğini anlaşılması üzerine, başsavcılık bir kez daha devreye girdi. Aynı talimat, noktası ve virgülüne dokunulmadan bir kez daha aynı gerekçe, aynı talep ve süreç çerçevesinde 29 Ağustos günü aynı polis birimine gönderildi. Başsavcılık şimdi Emniyet'ten gelecek yanıtı bekliyor. Gelinen bu noktada belirtmek gerekir ki; savcı neden tayin edildi?, Emniyet savcılık yazısına "ivedi" olarak belirtilmesine karşın işlem yapmadı? Talimatın gereğinin yapılmasını engelleyenler / evrakı uyutanlar kimler? sorularının yanıtları önemli. Bir ilave daha yapayım, az önce aktardığım gibi İzmir kent yönetimi yenilendi. İzmir'e atanan Emniyet Müdürü Celal Sel'i yıllardır tanırım. Ayrıca teşkilatı içinde işinin ehli ve namuslu olarak bilinir. Uzun yıllar Ankara'da narkotik suçlarıyla mücadele etti. İzmir'e yeni atanan Başsavcı Fahri Mutlu Tosun'u birebir tanımamakla birlikte görüşlerine değer verdiğim tanıdıklarım Tosun'un iyi bir yönetici ve hukuk insanı olduğunu belittiler. Zaten Büyükışık'ın yaşadıklarını gündeme getirmesinden sonra dosyaya yeni savcı atanması ve yeniden Emniyet'e talimat yazısı gönderilmesi Tosun'un bu dosya üzerinde gereğinin yapılması yönünde karar aldığının bir göstergesi. Başsavcılıkla ile Emniyet'in, Dorukhan Büyükışık dosyası üzerinde iş birliği yapması ve gerçeğin gün yüzüne çıkarılmasını sağlamaları önemli. İzmir'in yeni valisi Süleyman Elban ise, idari olarak başsavcılık ile emniyetin önünü açacak ve süreçte mesafe alınmasını sağlayacak yetkiye sahip. Sonuç olarak; her üç yöneticinin de, acılı ailenin yüreğinin soğuması için ellerinden geleni yapacaklarını düşünüyorum" dedi.Öte yandan jandarmanın bilirkişi raporunun gerçeğe aykırı olarak düzenlendiği iddiasıyla iki jandarma personeli hakkında üç yıldan yedi yıla kadar hapis cezası ile dava açılması talep edildi. İddianame kabul edildi.

Önümüzdeki günlerde iki jandarma personelinin yargılanması bekleniyor.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.