Büyükşehir Belediyesi'nden çölyak ve fenilketonüri hastalarına 3 milyon TL'lik destek

Büyükşehir Belediyesi'nden çölyak ve fenilketonüri hastalarına 3 milyon TL'lik destek

Ulaştırdığı gıda paketleriyle çölyak ve fenilketonüri hastalarının yanında olan Büyükşehir Belediyesi, bu yıl desteğini İzmir Şehir Kartı üzerinden sürdürecek.

Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in sosyal belediyecilik vizyonu kapsamında dezavantajlı tüm kesimlerle dayanışmasını sürdüren İzmir Büyükşehir Belediyesi, çölyak ve fenilketonüri hastalarının da yanında olmaya devam ediyor. Kentteki çölyak ve fenilketonüri hastaları, gereksinim duydukları glütensiz ve düşük proteinli gıda maddelerine dijitalleşme adımıyla ihtiyaç sahiplerine teslim edilen İzmir Şehir Kartı aracılığıyla ulaşabilecek.

tunc-soyer.webp

İzmir Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı tarafından koordine edilen "çölyak ve fenilketonüri desteği" kapsamında toplam 3 milyon TL'lik ilk ödeme İzmir Şehir Kartlara aktarıldı. 2023 yılı sona ermeden üç periyot içinde kartlarına bin 800’er lira yatırılacak olan çölyak ve fenilketonüri hastası yurttaşlar, anlaşmalı iş yerlerinden alışveriş yapabilecek. Böylece hem çölyak ve fenilketonüri hastaları gerekli gıdaya daha kolay ulaşacak hem yerel iş yerlerinin kalkınması desteklenecek.

15122022-123120-4.jpg

22 BİN KOLİ DESTEK SAĞLANDI

İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2019’dan bugüne çölyak ve fenilketonüri hastalarına içinde un, makarna, tel şehriye, tarhana, tahıl gevreği, puding, kurabiye, yumurta ikamesi, pirinç ikamesi, yoğurt ikamesi, et köfte ikamesi, tavuk aromalı çorba, kraker, çikolata, irmik, gofret gibi gıda malzemelerinin bulunduğu 22 bin koli gıda paketi desteği sağladı.

izmir-sehir-karti-yla-ailelere-destek-esnafa-nefes-139405.jpg

ÇÖLYAK VE FENİLKETONÜRİ NEDİR?

Çölyak; ince bağırsağın, bir protein çeşidi olan glütene karşı ömür boyu süren ve kronikleşen alerji ve hassasiyetiyle ortaya çıkan bir hastalık olarak biliniyor. Hastalar; buğday, arpa, çavdar ve yulaf gibi tahılları içeren yiyecekler tüketemiyor. Çölyaklı hastaların sürekli olarak glüten içermeyen gıdalarla beslenmesi gerekiyor.

Fenilketonüri ise kalıtımsal bir hastalıktır. Yani hastalığın oluşabilmesi için hem annenin hem de babanın bu hastalık açısından taşıyıcı olması gerekmektedir. Tedavinin en önemli noktasını hastalıktan mustarip çocukların erken dönemde tespit edilip yaşamın ilk günlerinden başlanarak fenilalaninden kısıtlı diyet verilmesi oluşturur.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.