ByLock'un En Merak Edilen 10 Özelliği

ByLock'un En Merak Edilen 10 Özelliği

İşte merak edilen tüm özellikleriyle ByLock...

Bylock isimli uygulama FETÖ operasyonları ile birlikte gündeme geldi. Telefonlarda mesajlaşmak için kullanılan Bylock özellikle gündemdeki haber ile birlikte merak uyandırdı. Bylock nedir sorusu vatandaşlar tarafından cevap ararken, uygulamanın detayları da gün yüzüne çıkıyor. Peki Fetullahçı terör örgütü üyelerinin illegal faaliyetlerinde kullandığı Bylock uygulaması nedir? Hürriyet'in haberi ile legal hale getirmeye çalıştığı uygulama darbde ve sonrasında kullanıldı mı? İşte merak edilen soruların cevabı...

Bylock nedir?

By'lock Google Play üzerinde bulunan bir uygulamadır. By'lock; Whatsapp veya Tango uygulamalarının şifreli yazışma gerçekleştirebilen versiyonudur demek ve böyle bir benzetme yapmak mümkün! Son zamanlarda FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimi olaylarıdan sonra ismini duymaya başladığımız By'lock şifreli mesajlaşmayı sağlayan ve bu mesajlaşmaların başkaları tarafından okunamaması için kriptolu bir şekilde iletişim gerçekleştirebilen alanındaki kaliteli programlardan. By'lock üzerinden yapılan yazışmaların ele geçirilip okunabilmesi imkansız gibi görünüyor. Bu sebeple Fetö terör örgütü tarafından tercih edilen by lock uygulaması hakkında incelemelerin devam edeceği aşikar.

Bylock nasıl kullanılır?

ByLock uygulaması, Android ve iOS (iPhone) işletim sistemleri ile uyumludur. Aynı Whatsapp gibi uygulamayı indirdikten sonra mesajlaşma özelliğini kullanarak karşılıklı mesajlaşabilirsiniz. İçinde parmak izi desteği gibi gizlilik açısından extra destekler barındıran uygulama yüksek düzeyde şifreleme tekniği kullanır.Cumhuriyet Başsavcısı Sadi Doğan, BYLOCK programının indirilmesi ve kullanımı ile ilgili bazı bilinmeyen detayları da paylaşarak, "Yurt dışı kaynaklı bir server üzerinden bağlantı kurulması, sistemin internetten hiçbir şekilde indirilememesi, sistemin kurulması için mutlaka sistem içerisindeki bir başka yetkili kişinin referansının bulunması, sistemin yüklenmesi için yine mutlaka bir başka BYLOCK kullanıcısına ait telefonunun yakınında bulunulmak suretiyle bluetooth yardımıyla yüklenmesi ya da flash bellekler aracılığıyla bilgisayara yüklenmesi şeklinde bu sistem telefonlara ya da bilgisayarlara yüklenebilmektedir" bilgilerini verdi.

Bylock ne zaman tespit edildi?

FETÖ ile mücadele kapsamında başlatılan soruşturmalarda örgütün klasik iletişim araçlarını kullanmadığı belirlendi. FETÖ'nün çok daha gizli yöntemler kullanabileceği üzerinde duruldu. MİT'in bu yöndeki çalışmaları sonucu örgüt üyelerinin ByLock uygulamasını kullandığı tespit edildi

Bylock sunucuları hangi ülkede bulunuyor?

ByLock'un sunucusu ise Litvanya'da çıktı. Yazışma içerikleri ile bu yazışmaları yapanların bilgilerine ulaşmak için yapılan çalışmalar Mayıs 2016'da sonuç verdi. Litvanya'daki sunucuya giren MİT, ByLock verilerini Türkiye'ye aktarmayı başardı. Yapılan analizde ByLock'ta 18 milyon yazışma ve 3,5 milyon e-posta belirlendi.

Bylock'u en çok kimler kullandı?

FETÖ üyesi polislerin yanı sıra hakim, savcı, öğretim üyesi, avukat, öğretmen, dernek yöneticileri ve üyeleri ile askerlerde BYLOCK üyeliklerinin bulunduğu tespit edildi

Bylock'u kim geliştirdi?

FETÖ Kasım 2014 itibariyle HSYK seçimlerinden önce şifreli yazışma programı ByLock uygulamasını hem Android hem de iOS tabanlı cihazlar için tasarlayarak kullanmaya başladı.

Bylock'u herkes kullanabilir mi?

By Lock, paylaşımların kripto özelliği ile başkalarının erişimini engelleyen bir akıllıtelefon uygulaması. Herkesin kullanabileceği bir program değil. Programın en önemli özelliği sadece tarafların kullanıcı adlarını bilmesi ve karşıdan gelen onay kodunu girmesiyle çalışması.Sadece karşılıklı eklenen kişi ile iletişim kurulabildiği program üç gün içinde mesajları kendi kendine siliyor.


Örgütün ByLock yazışmalarının deşifre olmasının ardından uygulamanın kaydına da ulaşıldı. By Lock'un ABD'de David Keynes ismi üzerinden piyasaya sürüldüğü öğrenildi. Sahibi görünenin tabela bir şirket olduğu, arkasında ise örgütten bazı isimlerin bulunduğu belirlendi.

Bylock'u indirmek ve oradan mesajlaşmak suç mu?

İstihbarat birimlerinin hazırlamış olduğu ByLock'la ilgili rapora ulaşıldı. Raporda, ByLock kullanıcıları şöyle sınıflandırıldı:

KIRMIZI LİSTE: Listelerde kırmızı olarak işaretlenen kişilerin uygulamayı kullandığı teyit edildi. Kullanıcı kimlikleri de belirlendi. Hata payının en az olduğu kırmızı listede hata tespit oranının yüzde 1 ile binde 1 oranında olacağı kaydedildi.

TURUNCU LİSTE: Listelerde turuncu olarak işaretlenmiş kişilerin uygulamayı kullandığı belirlendi. Kişinin uygulamaya ait hangi kimliği kulandığının tespitine imkân vereceği veri elde edilemedi.

MAVİ LİSTE: Bu listede yer alan kişilerin uygulamayı kullanmış olabilecekleri değerlendirilmekle birlikte teyit ve tekzip etmeye imkân sağlayacak ölçüde veri kaydı elde edilemediği yer aldı.

Bylock 15 Temmuz'da ve sonrasında kullanıldı mı?

FETÖ'cü darbecileri bu kirli ağı darbe gcesi kullandıkları Takvim'in haberi ile ortaya çıktı. 15 Temmuz gecesi TRT'de silah zoruyla bildiri okutan hainler, darbeci askerlere de Bylock'tan mesaj attı. Saat 23.45'te o mesajı okuyan üniformalı teröristler, Genelkurmay kameralarına yansıdı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.