Çakmaktepe tarihe ışık tutuyor

Çakmaktepe tarihe ışık tutuyor

İnsanlık tarihinin en eski dönemlerine ait gizemli yapıların yer aldığı Çakmaktepe’de şimdiye kadar ne amaçla kullanıldığı bilinmeyen ana kayaya oyulmuş çok sayıda büyüklü küçüklü yapı keşfedildi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Mehmet Nuri Ersoy tarafından “Taş Tepeler” adıyla tüm dünyaya tanıtılan Şanlıurfa’daki 12 arkeolojik alandan biri olan Çakmaktepe’de şimdiye kadar ortaya çıkan bulgulara göre, bölgede yaşayan insanların beslenme ihtiyacını çok önceden çözdüğü ve yerleşik hayata geçtiği kanısına varılmıştı. Halen devam eden ve uzun yıllar sürmesi tahmin edilen Çakmaktepe’de, çok büyük bir insan topluluğunun yaşadığı, toplanma alanı olarak bir merkezi kullandıkları tespit edilmiş durumda.

aw723324-02.jpg

Göbeklitepe’den daha eski bir neolitik döneme tarihlenen Çakmaktepe’deki kazılarda, taşlaşmış sığır kafatasları ve içerisinde tavşan ayağı kemikleri, günümüzdeki koyunlardan çok büyük olduğu belirlenen koyun başları gibi kalıntılar ortaya çıktı. Dünyanın en büyük arkeoloji projelerinden birinin yürütüldüğü Eyyübiye ilçesine bağlı Bildim kırsal mahallesi yakınlarında bulunan Çakmaktepe arkeolojik kazı alanı ve çevresi, Çaykuyu yerleşimi ile birlikte 2863 sayılı yasa çerçevesinde 2021 yılında 1. Derece arkeolojik sit alanı olarak tescil edilmişti.

Harbetsuvan, Çakmaktepe, Gürcütepe, Yenimahalle gibi tarih öncesi dönemlere ait önemli arkeolojik alanların yanında ilkçağ ve ortaçağa ait tarihi yapıların yer aldığı Şanlıurfa’nın Eyyübiye ilçesinin, yakın zamanda dünyanın en önemli tarihi kalıntılarının ziyaret edildiği bir merkez haline gelmesi bekleniyor.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.