Çamönü Barajı 2024’te hazır

Çamönü Barajı 2024’te hazır

Manisa Akhisar’ın bereketli topraklarına bereket katacak Çamönü Barajı’nda geri sayım başladı.

Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, tarımda modern sulamayı yaygınlaştırmak, toplulaştırma çalışmalarıyla tarım arazilerinden en yüksek faydayı sağlamak, musluklara sağlıklı ve içilebilir su ulaştırmak ve yerleşim yerleri ile tarım arazilerini taşkın risklerine karşı korumak için tüm gücüyle çalışırken, sürdürülebilir su yönetimi anlayışıyla da suyun her damlasına sahip çıkıyor.

Yaz sonu su tutulacak

Manisa Akhisar’ın bereketli topraklarına bereket katacak Çamönü Barajı’nda geri sayım başladı. Gövde dolgusu tamamlanan barajdaki imalatlar yaz sonuna kadar bitirilecek. Sonbaharla birlikte Akhisar Çamönü Barajı’nda su tutulacak. Sulama şebekesi inşaatının da barajdaki çalışmalarla paralel bir şekilde yürütüleceğini belirten DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, “2024 yazında barajdan tarlalara su vermeyi planlıyoruz” diye konuştu.

Gövde dolgusu tamamlandı

Çamönü Barajı’nın gövde yüksekliğinin temelden 41 metre olduğunu ifade eden DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta “ Akhisar ovasında 2270 dekar araziye can suyu verecek Çamönü Barajı’nın gövde dolgusunu tamamladık. Bu yaz sonuna kadar Dolusavak imalatları, Su alma yapısı, vana odası imalatları ve gövde kret düzenlemelerini de bitireceğiz. Hedefimiz yağışlar başlamadan önümüzdeki sonbaharla birlikte barajda su tutmak” dedi.

002.jpg

Akhisar Çamönü Barajı Sulama ihalesinin de 2022’nin son aylarında yapıldığını hatırlatan DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, “ Hedefimiz projeyi bir an önce bitirip, Akhisarlı üreticilerin hizmetine sunabilmek. Bu amaç doğrultusunda baraj ve sulama şebekesi inşaatlarını eş zamanlı olarak yürütüyoruz. Sulama şebekesi için gerekli olan yaklaşık 12 bin 500 metre uzunluğundaki boruyu şantiyemize getirdik. 1 yıl içerisinde sahadaki çalışmaları bitirip, 2024 yaz sulama sezonuyla birlikte barajdan tarlalara su vermeyi planlıyoruz” şeklinde konuştu.

Çiftçi 7,2 milyon lira daha fazla kazanacak

2270 dekar verimli tarım arazisini borulu-basınçlı sistem ile sulayacak “Çamönü Barajı ve Sulaması” tamamlandığında bölgede ürün çeşitliliği ve verim artışı sağlanacak. Proje sayesinde üreticinin cebine 2023 yılı rakamlarıyla her yıl ortalama 7 milyon 264 bin lira daha fazla para girecek.

490 bin m3 dolgu yapıldı.

Akhisar kent merkezine 7,5 kilometre mesafedeki Çamönü Köyü’nün 1.5 km güneyinde yer alan Delice Deresi üzerine inşa edilen barajın gövdesi için yaklaşık 490 bin m3 dolgu yapıldı. Kil çekirdekli kaya dolgu tipinde projelendirilen Çamönü Barajı’nda 1,9 milyon m3 su depolanacak.

001.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.