Çanakkale, “Yeşil” Belediye Bina’sıyla Türkiye'ye Örnek Olacak

Çanakkale, “Yeşil” Belediye Bina’sıyla Türkiye'ye Örnek Olacak

Türkiye’nin Yarışma Yoluyla Seçilmiş İlk Yeşil Yerel Yönetim Binası Çanakkale’de Yükseliyor.

Çanakkale Belediyesi’nin büyük bir titizlikle üzerinde çalıştığı Yeşil Yerel Yönetim ve Kültür Merkezi Binası’nın inşaat faaliyetleri tüm hızıyla sürüyor. Bina tamamlandığında fiziki yapısı ve kullanılan teknoloji ile birlikte ülkenin yarışma yolu ile seçilen ilk ‘yeşil’ yerel yönetim binası olma özelliğini taşıyacak.

Her yaştan Çanakkalelinin gündelik yaşamlarını kolaylaştırmaya yönelik çalışmalarını hız kesmeden sürdüren Çanakkale Belediyesi’nin yeni yönetim binası, kentlilere daha iyi bir hizmet sunmak adına tasarlandı. Eski Belediye Binasının günümüz koşullarında hizmet sunumuna ve taleplere yeterli kalmayışından dolayısıyla hız kazanan çalışmalar doğrultusunda 2012 yılında düzenlenen “Yeşil Yerel Yönetim ve Kültür Merkezi Binası ile Yakın Çevresinin Düzenlenmesi Ulusal Mimari Proje Yarışması” ile süreç de başlatılmış oldu. Yarışma sonrası tüm teknik işlemlerin ardından başlatılan inşaat faaliyetleri ise hızla sürüyor.

Çanakkale Belediyesi’nin Yeşil Bina’sında Neler Olacak?

Eski Belediye binasının bulunduğu alanda yükselen “Yeşil” bina, enerji kaynaklarını güneş, rüzgâr, toprak gibi doğal kaynaklardan sağlayacak, enerji israfını engelleyecek ve tüm belediye birimlerini de aynı çatı altında toplayacak.

Proje ile birlikte halkın kullanımına açık Kültür Merkezi ile yeni bir kent meydanı Çanakkale’ye kazandırılmış olacak.

Toplam 27.083 m² kapalı alana sahip yapının zemin altı birimleri; 162 araçlık 6602 m²’lik kapalı otopark alanı, iki adet 814 kişilik 598 m²’lik çok amaçlı salon, 390 kişilik 410 m²’lik nikâh salonu bölümlerinden oluşuyor. Zemin üstü birimleri ise 60 üye / 85 dinleyici kapasiteli 290 m²’lik meclis salonu, kent meydanı girişli 404 m²’lik sanat galerisi ve diğer müdürlük ünitelerini kapsıyor. Projedeki açık ofis düzenlemesi, çok sayıda odadan oluşan çalışma mekanlarına göre az sayıda ve daha fazla alandan oluştuğu için ısıtma ve aydınlatılma kolaylığı açısından da birçok fayda sağlıyor. Bu bölümlerde bulunan açılabilen pencereler sayesinde mikro klima etkisi ile çalışma ortamlarının ferahlığının doğal yollardan arttırılması hedefleniyor.

Alt zemin kattan itibaren tüm yapı koridorlarının üzeri cam çatıyla kapatılacak ve kullanılan atriyum sayesinde binanın tamamı gün ışığından direkt olarak fayda sağlayacak. Çatı camına yerleştirilmiş yarı geçirgen fotovoltaik paneller, bina için elektrik üretmek ve güneş ışınlarının içeri kontrollü bir şekilde girmesine olanak yaratıyor. Çelik makaslar arasına yerleştirilen hareketli ahşap paneller ses yansımalarını minimuma indirmek, akustik konforu sağlamak ve güneş ışınlarını kontrol altına almak amacıyla kullanılıyor. En alt katta bulunan bitkiler ise CO2 gazı absorbe etmeye faydalı olmak ve aynı zamanda ses yutucu olarak akustik konfora yardımcı olmak amacıyla doğal ışığı direkt alması sağlanacak biçimde yerleştirilecek.

Bina çatısında oluşturulan saçaklar hem yapısal bütünlüğü sağlayacak hem de kullanıcılara gölge alanlar oluşturacak. Otoparklar bodrum katlarda bulunacak. Arazinin kuzeyinde oluşturulan açık bisiklet parkları ve soyunma / duş odalarından da meydana ve belediye binasına ulaşım sağlanacak.

Uzun cepheleri kuzey ve güney yönlerine açılan çalışma bölümleri iklimsel duyarlılığına göre tasarlanan çalışma ortamları için perfore delikli metal güneş kırıcılar, güneşten kontrollü faydalanan cephelere yerleştirildi.

Projede Gelinen Son Nokta…

Yapımı devam eden Yeşil Yerel Yönetim ve Kültür merkezi Binası’nın 2018 yılı sonu itibari ile tamamlanması hedefleniyor. Önemli yapı teknolojisi ve mühendislik eforunun sarf edildiği, işçilik olarak en büyük iş hacmini içeren kaba inşaatın yüzde 85’i bitmiş, toplam iş ilerlemesi ise yüzde 45 seviyesine ulaşmış bulunuyor. A, D ve E bloklarda betonarme imalatlar tamamen biterken, kaba inşaat işleri de tamamlandı. Betonarme ve Çelik karkas imalatları birinci kat ve üzerinde devam ederken, bu iki blokta yaklaşık 7500 m2’lik betonarme ve çelik imalatı yapılacak. Kaba inşaatın ilerlemesine paralel olarak mevcut durum itibari ile sahada Betonarme, Çelik, Duvar, Sıva, Mekanik tesisat, Elektrik, Elektronik tesisat vb. iş kalemlerinde imalatlar tüm hızıyla devam ediyor.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.