Canan Karatay açıkladı: Yumurtayı böyle yiyin...

Canan Karatay açıkladı: Yumurtayı böyle yiyin...

Uzun yıllar boyunca yumurtanın kolesterolü yükselttiğine inandık ve az tüketmeye gayret ettik. Ancak Prof. Dr. Canan Karatay bu algıyı yıkarak, yumurtanın kolesterolü yükseltmediğini aksine düşürdüğünü açıkladı.

Yumurtanın en sağlıklı yiyeceklerden biri olduğunu belirten Canan Karatay, hangi tür yumurtanın daha sağlıklı olduğunu, günde kaç tane yumurta tüketilmesi gerektiğini ve yumurta diyeti listesini açıkladı.

Zaman zaman bilinen yargıları yıkarak şok açıklamalar yapan Prof. Karatay, yumurtanın kolesterolü yükseltmediğini hatta düşürdüğünü belirterek sindirilmesi sırasında da oldukça yüksek bir kalori harcandığını kaydetti. Çünkü yumurta hazmedilmesi zor bir besindi ve uzun süre tokluk hissi oluşturuyordu.

Kayısı kıvamında yumurta daha yararlı
 

Doğal ortamda, doğal şekilde beslenmiş olan tavukların yumurtası da doğal ve sağlıklı olduğundan kan kolesterolünü düşürür. Yumurta, diyet yapanlar için kilo vermeye yardımcı en önemli besinlerden biridir. Yumurtayı pişirirken de dikkat edilmesi gereken noktalar vardır.

Yumurta suda kayısı kıvamında olacak şekilde haşlanmalıdır. Veya tereyağı kullanılarak omlet yapılabilir, sevenler için menemen şeklinde tüketilebilir. Katı bir şekilde pişirilen yumurta kanserojen yapıda bulunmaktadır.

Günlük tüketilmesi gereken yumurta miktarı nedir?
 

Kahvaltıların olmazsa olmazı yumurtanın hem sarısı hem de beyazı içerdikleri vitaminler sayesinde oldukça faydalıdır. Yumurtanın sarı kısmında bulunan kolin maddesi karaciğerin yağlanmasını engelleyen çok önemli bir besindir.

Günlük olarak 9-10 tane yumurta yenebilir hiçbir zararı yoktur, rahatlıkla tüketilebilir. Yumurtanın sarı kısmında 150mg. kolesterol içermektedir.

İşte Canan Karatay’ın Diyet Listesi:
 

Sabah:

-Kayısı kıvamında haşlanmış 2 yumurta
-6-7 adet tuzsuz zeytin
-Bir yemek kaşığı kadar beyaz peynir
-Şekersiz çay veya süt
-5-6 tane fındık

Ara Öğün:

-3-4 tane ceviz
-Yeşil çay ve su tüketilmelidir

Öğle:

-1 tabak zeytinyağlı barbunya ya da isteğe göre etli sebze yemeği
-Buharda pişirilmiş mevsim sebzeleri veya lahana salatası
Ara Öğün:

-1 tane istediğiniz bir meyve
- 1 kase yoğurt
-Şekersiz çay

Akşam:

-Izgara balık
-1 tabak pilav
-1 kase salata
-Yarım tahin helvası

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.