Casus Yazılımlardan Nasıl Korunulur?

Casus Yazılımlardan Nasıl Korunulur?

Casus yazılımlar, cihazınıza başka bir şahıs ya da başka bir cihaz tarafından otomatik olarak yüklenmesiyle cihazınızı çökertebilen ve bilgilerinize kolaylıkla ulaşabilen yazılım türüdür.

 

Mert Kültür- Casus yazılımlar cihazınızda engellenmezse gelecek süre içinde kişiyi büyük zarara uğratabilir ve normal yazılımlar ile casus yazılımlar temizlenemez hale gelir. (Örnek olarak; Virüs yazılımları, güvenilir olmayan linklerde bulunan, otomatik yüklemeyle cihazınıza bulaşan yazılımlar)

Normal Yazılımlar Nedir Ne İşe Yararlar?

Normal yazılımlar, cihazınıza üretici firma tarafından önceden yüklenmiş olan ya da sizin isteğinize bağlı bir zamanda yüklemiş olduğunuz yazılım türüdür. Zararlı bir yazılım değildir aksine cihazınızı geliştirmeye yarayan ve koruyan yazılım çeşididir. (Örnek olarak; Antivirüs programları, cihazınızın sistemleri)

Casus Yazılımların Diğer Yazılımlardan Farkı Nedir?

Casus yazılımlar bilgilerinize ulaşmaya çalışan yazılımlar olup kişinin cihazına zarar verip maddi açıdan zarara sokan yazılımlarken normal yazılımlar, sizin bu casus yazılımlardan korunmanızı sağlayan, onlara karşı gerekli önlemleri alabilen ve cihazınızın temelini oluşturan yazılımlardır. Casus yazılımlar, cihazınıza dış yollar ile yüklenen yazılımlarken; normal yazılımlar cihazınızda zaten bulunan ya da siz daha sonra kendi isteğinizle yüklediğiniz yazılımlardır. Normal yazılımlar gereklidir bulunması zorunludur, fakat casus yazılımlar gereksiz ve bulunmaması gereklidir.

Casus Yazılımlardan Nasıl Korunulur?

E-mail'inize gelen ya da başka bir yerde karşınıza çıkacak olan bağlantıya tıklamadan önce internet tarayıcınıza yüklediğiniz casus yazılım karşıtı olan yazılım ile o bağlantıyı tarayıp güvenilir olup olmadığını kontrol etmeniz gerekmektedir. Cihazınızda her zaman normal yazılımları bulundurmanız ve sürekli güncellemeniz gerekmektedir. Cihazınıza dış bağlantıyla bağlanmış olan bellekleri (USB, disk, CD) bağlandığı an normal yazılımlarla yani antivirüs programlarıyla kontrol edilmeli, eğer casus yazılıma rastlanırsa bir daha takılmamalı ve cihazınıza gene, tam virüs taraması yapılması gerekmektedir.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.