Çavuşoğlu: ''PYD, Fırat'ın doğusuna geçmezse hedef olur''

Çavuşoğlu: ''PYD, Fırat'ın doğusuna geçmezse hedef olur''

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "YPG'nin, hem ABD'nin söz verdiği gibi hem de kendilerinin açıkladığı gibi, Fırat'ın doğusuna geçmesi gerekiyor. Geçmezse hedef olacaktır" dedi.

Hollanda Dışişleri Bakanı Bert Koenders, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından “geçmiş olsun” demek için Ankara’ya geldi. Koenders, TBMM Başkanı İsmail Kahraman ve Başbakan Binali Yıldırım tarafından kabul edilirken, mevkidaşı Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile de bir araya geldi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hollanda Dışişleri Bakanı Bert Koenders gerçekleştirdikleri ikili görüşmenin ardından Resmi Konut’ta ortak basın toplantısı düzenledi ve soruları yanıtladı. 

GÖÇE ZORLANIYORLAR 

Çavuşoğlu, PYD’nin Fırat Nehri’nin doğusuna hâlâ çekilmediğinin anımsatılması üzerine, Mümbiç’e daha önce buranın sakini olan Suriyelilerin yerleşmesi gerektiğini ifade ederek, “PYD, kendisi gibi düşünmeyen Kürtler de dahil herkesi göçe zorlayarak etnik temizlik yapıyor. YPG, PKK, PYD'nin rahatsız olmasının sebebi de budur. Madem ortak hedef DAEŞ niye rahatsız oluyor? YPG'nin hem ABD'nin söz verdiği gibi hem de kendilerinin açıkladığı gibi bir an evvel Fırat'ın doğusuna geçmesi gerekiyor. Geçmediği takdirde hedef olacaktır" dedi. 

İNCİRLİK MESAJI 

Çavuşoğlu, Almanya ile yaşanan İncirlik kriziyle ilgili bir soru üzerine ise, “Almanya gerekli adımları atarsa biz ziyareti sağlarız. Tarihimizle hadsiz şekilde oynayanların özel bölgelerimizi ziyaret etmesine izin vermeyiz. İncirlik'in durumu Almanya'nın atacağı adımlara bağlı” yanıtını verdi. 

BU YAPILANLAR ÇiFTE STANDARTTIR 

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye’nin Hollanda’nın içişlerine karıştığı yönündeki bir soruya çok sert yanıt verdi. Çavuşoğlu, "Hollanda veya başka bir ülke Türkiye'ye demokrasi dersi vermeye çalışırken bu Türkiye'nin iç siyasetine karışmak olmuyor mu? Ancak Türkiye Avrupa'daki Türklerle ilgili bir görüş bildirdiğinde iç siyasete karışmak oluyor. Böyle saçma anlayış olamaz, bu çifte standarttır" dedi.

Çekilme başladı

ABD'den Suriye'nin Cerablus bölgesine yönelik başlatılan ''Fırat Kalkanı'' harekatına ilişkin açıklama geldi. Pentagon'dan yapılan açıklamada, YPG'nin büyük ölçüde Fırat'ın doğusuna geçtiği belirtildi. Açıklamada, koordine edilmeyen operasyonlar ve harekatların sadece DAEŞ'in barınacak yer bulmasına ve Türkiye, ABD ile diğer ülkelere saldırı planlamasına olanak sağlayacağına işaret edildi.

KABUL EDİLEMEZ

Ayrıca ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü Peter Cook, New York Times gazetesine gönderdiği e-postada, " Cerablus'un güneyinde yaşananları yakından izliyoruz. DAEŞ'in bulunmadığı bir noktada yaşanan bu çatışmaları kabul edilemez bulduğumuzu netleştirmek istiyoruz" dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.