Çelik'ten Avrupayı Korkutan Uyarı!

Çelik'ten Avrupayı Korkutan Uyarı!

AB Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, bugün ‘göç sorunu’nun, Avrupa’nın jeopolitik ve siyasi haritasını alt üst edebilecek kadar büyük bir kriz olduğu söyledi.

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, ‘vize serbestisi’ konusunda Türkiye’ye sunulan 72 kriterden 65’inin yerine getirildiğini belirterek, “Biz, aslında 72 kriteri de yerine getirdiğimizi düşünüyoruz. Terörle mücadele kapasitemizi hiçbir şekilde etkilemeyecek değişiklikler varsa bunların üzerinde çalışıyoruz” dedi. Çelik, bu konuda Başbakan Binali Yıldırım ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a da bir rapor sunacaklarını söyledi.
 
VALİ DEMİRTAŞ’A ZİYARET

Bir dizi ziyaret ve temaslarda bulunmak üzere Adana’ya gelen Bakan Çelik, son açıklanan ‘Valiler Kararnamesi’ ile Adıyaman’dan Adana Valiliği’ne atanan Mahmut Demirtaş’ı da makamında ziyaret edip, yeni görevinde başarı dileğinde bulundu. Burada gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Çelik, AB ülkelerine vizesiz seyahatle ilgili olarak yaşanan son gelişmeleri de değerlendirdi.
 
‘TERÖRLE MÜCADELE’ ŞARTI

Çelik, “Türkiye için 72 kriter söz konusuydu. Bunun 65’ini yerine getirdik. Biz aslında 72 kriterin tamamını gerçekleştirdiğimizi düşünüyoruz. Belirli kriterlerde tartışma konusu var. Daha çok kamuoyunun gündemini terörle mücadele konusunda yasayla ilgili değişiklikler meşgul ediyor. Bu konuda terörlü mücadele kapasitemizi hiçbir şekilde etkilemeyecek değişiklikler olabilirse bunların üzerinde çalışıyoruz” ifadesini kullandı.
 
ORTAK BİR ÇÖZÜM ARIYORUZ

27 Mayıs’ta AB Komisyonu 1. Başkan Yardımcısı Frans Timmermans ile bir araya geldiklerini hatırlatan Çelik, “Teknik heyetler, adalet, içişleri, dışişleri ve ab bakanları olarak bir araya geldik. Bir çalışma ortaya koyduk. Yakın zamanda bakanlarımızla birlikte bu konuyu değerlendirip vardığımız sonuçları Sayın Başbakan ve Sayın Cumhurbaşkanımıza arz edeceğiz. Ortak bir çözüm bulabilir miyiz buna bakacağız” yorumunu yaptı.
 
SİYASİ HARİTALAR DEĞİŞEBİLİR

Ömer Çelik, açıklamasını da şöyle sürdürdü; “Fakat, şunun bilinmesi gerekir; tarih içerisinde göç meselesi, Avrupa’da jeopolitiği ve siyasi haritasını çoğu kez alt üst etmiştir. Bu sorun, çok büyük bir jeopolitik ve siyasi haritayı alt üst edecek ve AB’nin karşılaştığı en büyük krizlerden biri. Fakat Türkiye’nin ortaya koyduğu performansla ve bire bir anlaşması sayesinde bir günde 7 bin kişi geçerken, bugün bu sayı 40’lara 20’lere düşmüştür. Bu, Türkiye ve AB’nin ortak bir akıl ortaya koyması haline ne büyük işler başaracağının gösteriyor.”
 
BÜYÜK BİR AVRUPA DEMOKRASİSİYİZ

Bugün Türkiye’nin bir AB ülkesi olmadığının altını çizen Bakan Çelik, “Tarih boyunca devletimiz, her zaman büyük bir Avrupa gücü oldu. Ve şuanda da büyük bir Avrupa gücü ve büyük bir Avrupa demokrasisiyiz. Bu yüzden ‘vize serbestisi’ bize yapılacak bir jest değil, zaten ortaya çıkan anlaşmanın bir gereği olarak varılması gereken bir sonuçtur” dedi. Çelik, Türkiye’nin AB’ye tam üyeliği konusunda aralıksız çalıştıklarının da altını çizdi.  
 
SORUN BİZDEN KAYNAKLI DEĞİL

Yunanistan’da parlamentoda kabul edilen; ‘Geri Kabul Yasası’nı da değerlendiren Çelik, şu açıklamayı yaptı; “Geri Kabul Anlaşması, bizim parlamentosunda geçti ama Bakanlar Kurulu henüz onaylamadı bunu. Burada bizden kaynaklanan bir şey yok. ‘Geri Kabul Anlaşması’ ile birlikte kurulan mekanizmanın çalışması noktasında bizden kaynaklanan bir sorun yok. Zaten açıklanan rakamlar da bizim yetkililerimizin performansını açık ve net bir şekilde ortaya koyuyor. Ama Yunan makamlarının orada mahkemelerin verdiği kararlar neticesinde böylesi bir adım atıldı.”

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.