Celsus’da yağmur romantizmi

Celsus’da yağmur romantizmi

Çağımızın büyük bestecisi Penderecki anısına yağmur altında özel bir konser düzenlendi.

İzmir Kültür Sanat ve Eğitim Vakfı (İKSEV) ile Polonya Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosluğu ve İzmir Fahri Konsolosluğu işbirliği ile 20. ve 21. Yüzyılın en büyük bestecilerinden Krzysztof Penderecki’nin 90. Doğum ve 3. Ölüm yıl dönümü anısına düzenlenen özel konser dün akşam, Celsus Kütüphanesi’nde yağmur altında gerçekleşti.

dsc2796.jpg

Konserin başlamasına beş dakika kala bastıran yağmur yarım saat kadar sürdü. Celsus’u tamamen dolduran izleyiciler, konserin iptalini beklerken sanatçılar, “Celsus’un büyülü atmosferinde her şart altında konser verebileceklerini söylediler. Bunun üzerine Penderecki’nin vefatından hemen önce kurduğu Penderecki Trio {Leticia Moreno (keman), Claudio Bohorquez (çello), Łucasz (piyano)} konserlerine Chopin’in Sonat sol minör op. 65 Sonatı ile başladı. Eserin sonlarına doğru tekrar başlayan yağmurla konser kesildi. İzleyicilerinin yerlerini terk etmediğini gören Trio, piyanodan vazgeçerek kütüphanenin korunaklı sütunlarının arasına sığındı, keman ve çello ile Jozef Wieniawski’nin eserini seslendirdi.

Penderecki Trio yağmurun kesilmesi ile doğal ışık altında Krzysztof Penderecki ‘nin Çello ve piyano için 1. Sonatının 1954 versiyonunu seslendirdi ve ardından da bestecinin Chaconne – Papa 2. John Paul anısına adlı eserlerinin Avrupa ve Asya prömiyerini yaptı.

Dinmeyen alkışlara eserin son bölümüyle karşılık veren başarılı üçlü, arkalarında ıslak ama mutlu izleyiciler bıraktı.

dsc2775.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.