Cengizhan Kaya ile Medya, spikerlik ve Edebiyat Üzerine

Cengizhan Kaya ile Medya, spikerlik ve Edebiyat Üzerine

Röportaj: Gonca Elibol

Cengizhan Kaya ile Medya , spikerlik ve Edebiyat Üzerine


 


 

Öncelikle bize  kendinizden  bahseder misiniz?


 

16 Eylül 1986 Malatya doğumluyum..Başak burcuyum. Türk Dili ve Edebiyatı mezunuyum. Halen Malatya’da bir kolej grubunun idarecisi olarak görev yapıyorum. KırmızıTürk/ Spiker Dünyasını 2007 yılında kurdum. Evo’s Angels , Aheste , Ankara Life gibi süreli yayınlarda ayrıca Önce Vatan gazetesinde gazetecilik faaliyetlerini sürdürüyorum.


 

Neden Spiker ve sunuculukla ilgili bir site kurdunuz ?

 

İnternetin ilk kullanılmaya başladığı yıllardı. Bu dönemlerde bir de forum kültürü vardı. Öncelikle gezegenlerle ilgili bir internet sitesi kurmuştum. Bildiğiniz Neptün , mars vs diye..Daha sonra o site içerisinde haber gezegeni diye bir bölüm oluşturduk. Haber spikerlerinin fotoğraf ve videoları vardı. Bu bölüm çok dikkat çekti. Bir anda popüler hale geldi ve kulaktan kulağa ilerlerken günlük bir milyon görüntüleme sayısına ulaştı. Spikerlik ve habercilik üzerinde durulmayan bir alan olduğu için ilk olabilmek için bu alanda bir site kurduk.

 


 

Gazeteciliğe ilk adımı nasıl attınız?

 

İnternet sitemizin 3.yılından itibaren doğrudan haber spikerleri ve sunucuları sitemize üye olmaya başladı ve onlara bölümler açmaya başladık. Bu sırada bilgileri doğrudan o isimlerden alıp düzeltmeye başladım. Sonrasında da röportaj fikri ortaya çıktı böylelikle şartlar bir anda gazetecilik faaliyetlerine bizi çekmiş oldu.

 

İlk yazınızı hatırlıyor musunuz, nasıldı?

 

İlk yazımda o güne kadar yaptığım çalışmalar doğrultusunda spiker biyografisi vardı. Ve yine uzmanlık alanım olan eğitime dair detaylar yazmıştım.


 

Unutamadığınız yazıya ve internet sitenize dair bir anınız var mı?

 

Yıllar pek çok anı biriktirdi. İlk kez TRT’ye konuk olduğumda siteyi Malatya’dan kurduğumu duyunca insanların şaşkınlığı halen aklımda. İlginç bir anı olarak hatırlıyorum.

 


 

Gazetecilik dışında yapmak istediğiniz çalışmalar var mı?

 

Eğitim , gazetecilik , halkla ilişkiler ve medya çalışmaları sürekli devam ettiğim çalışmalar bunun dışında ilginç gelebilir ama yeme – içme sektörüyle ilgili çalışmalar düşünüyorum.





 

Medya dünyası hareketli bir yapıda..Siz genel olarak sektörün durumunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

 

Medya çok aktif ve değişken bir alan. Bir yıl içinde bile büyük ve köklü değişimler olabiliyor. Belki de bir yönüyle insanların medyaya istek duymasında bunun da rolü olduğunu düşünüyorum. Sektör son yıllarda tv ve radyolar açısından negatif yönde ilerlerken internet medyası sonu da tahmin edilemeyecek şekilde büyümeye devam ediyor. Gelecekte daha da bireyselleşmiş bir tv ekranı ve daha renkli bir internet yayıncılığı olacak.


 

Mesleğinizde bir rekabet baskısı/etkisi hissediyor musunuz? Eğer hissediyorsanız bu mesleğinize nasıl yansıyor? Bu rekabet ortamının size ve mesleğe olumlu olumsuz etkileri nelerdir?

 

KırmızıTürk / spiker dünyası alanında rakipsiz. Bu bir yönüyle kötü bir şey rekabet olsa daha da güzel şeyler olabilirdi. Kendimizle yarışırken belirlediğimiz hedefler ve projeler var. Bunları belli oranda gerçekleştirdik fakat gelecekte yeni adımlar olacak. Rekabetin olmaması bizi olumsuz etkiliyor diyebiliriz.


 

Medya dünyasında bir şeyleri değiştirme şansınız olsa neleri değiştirirdiniz?

 

 

Özellikle program içerikleri anlamında daha renkli bir yayıncılık olmasını isterdim. Tekdüze programlardan ekranı arındırırdım.


 

Gazetecilik için spikerlik ve sunuculuk için kurs eğitimi şart mı  ya da bu işi yapabilmek için gazetecilik- radyo ve tv  mezunu olmak gerekli midir ?

 

Elbette eğitim gerekli ama bu noktada medya geniş ve herkesin izlediği bir mecra olduğundan farklı eğitimler alan insanlarında birikimlerine muhtaç bu anlamda ekonomi , sağlık , spor , müzik vs  ilgili deneyimleri bulunan insanları alaylı bir şekilde kendilerini yetiştirip bu sektöre girmesi bana gayet normal geliyor.

 

Gazetecilik rol model işlerden biri bunu nasıl değerlendirirsiniz ?

 

Gazeteciler toplumda rol model insanlar bu açıdan yapılan ve yapılacak olan her şeyde bu sorumluluğu taşımak gerekli.

 

Kendinizde bir şeyleri değiştirme imkanınız olsa neleri değiştirirdiniz?

 

İşkolik yönümden vazgeçmeyi isterdim biraz olsun. Ayrıca evhamlıyım biraz bu yönümde hayatı bazen zorlaştırıyor.

 


 

Kırmızıtürk’ün temel amacı nedir ?

 

Medyaya dair kamera önü veya arkası herkesin tanınmasına yardımcı olabilmek.


 

 

Yılın en iyileri ödül törenini gerçekleştiriyorsunuz bize ödül törenlerinden bahseder misiniz ?

 

Dijital dünyanın enleri ödül törenimizi bu yıl 4.kez gerçekleştirdik. Kendi içinde de bir tarihi oluştu. Evo’s Angels ile birlikte ilk defa Kuruçeşme/Mojito’da ikincisini Maslak / Sheraton’da üçüncüsünü Florya’da Elite World Business Hotel’de gerçekleştirdiğimiz ödül töreninin 4.sünü Akatlar Kültür merkezinde gerçekleştirdik. Alanında en iyilerin ödüllendirilmesi fikriyle çıktığımız yolda Türkiye’nin en saygın ödülllerinden birisi haline geldi Dijital Dünyanın Enleri. 50 Kategoride Spikerlikten , medyaya , sanattan , müziğe farklı alanlarda en iyiler ödüllendiriliyor. Ve yine Türkiye’de bir ilk Karma Defile ve ödül töreni konseptiyle birlikte Evo’s Angels ile beraber bu önemli etkinliği gerçekleştirmeyi sürdürüyoruz. Şimdiden önümüzdeki yılın çalışmalarına başladık.  


 

Bugüne kadar kaç tane röportaj gerçekleştirdiniz ? Sizin için en özeli hangisi ?  

 

Şu ana kadar binin üzerinde röportaj gerçekleştirdim. Her röportaj öncesiyle , gerçekleşme anıyla ve sonrasıyla birçok anı demek. Yakın süreçte tüm röportajlarımı bir arada toplayacağım bir de kitap çalışmam var. Her röportaj benim için çok kıymetli.  

 

Spikerlik eğitimi projelerinizden bahseder misiniz ?

 

İlk olarak sayın Hakan Öztürk ile bir proje başlattık. KırmızıTürk üyelerinden başvuran isimler arasından üyemize ücretsiz spikerlik ve sunuculuk eğitimi imkanı sağladık. Ardından Kuş Dili Eğitim merkezi benzer bir proje ile bize destek oldu. Şimdi ise Yusuf Doğmiş ile stüdyo imkanlarıyla yine KırmızıTürk üyelerine ücretsiz eğitim imkanı sağlıyoruz. Bu alandaki eğitimlerin tanınması ve öneminin anlaşılması anlamında projemiz çok önemli. Şimdilerde de proje dönemindeyiz bu alanda eğitim almak isteyenlerin başvurularını bekliyoruz.

 


 

Takipçilerin  yorumları neler ne tür tepkiler aldınız ?

 

Çok sevilen bir siteye sahibiz. Bu bize büyük bir gurur veriyor.


 

Medya alanında biri olarak medya ile aranız nasıl? Televizyon, internet, gazete, dergi gibi iletişim araçlarından ne şekilde faydalanıyorsunuz? Sosyal medya ile aranız nasıl?

 

Tüm medya mecralarını etkin bir şekilde takip ediyorum. Sosyal medya da işimizin bir parçası. Bu açıdan tüm sosyal medya platformlarında aktifiz. Hatta pek çok ünlü isme sosyal medya alanında danışmanlık ve yardımlarda bulunuyorum.


 

Boş zamanlarınız nasıl değerlendiriyorsunuz?

 

Hayatımda hiç boş zamanım olmadı. Her bir saniye benim için çok değerli.

 

Hayatımın Kitabı/Filmi diyebileceğiniz bir kitap/film var mı?

 

Hayatımın kitabı Reşat Nuri Güntekin Çalıkuşu diyebilirim bir eğitimci olarak… Hayatımın filmi Hayat Güzeldir.


 

Başka yeni projeleriniz var mı  ?

 

Yakın süreçte Medya grubumuza bağlı yeni bir haber bilgi sitesi ortaya çıkacak. Bunun yanında KırmızıTürk web tv çalışmalarımız da devam ediyor. Ayrıca Medya ansiklopedisi olarak adlandırdığımız projemizde devam ediyor. Bu proje hem bir ders kitabı hem de bir insan kaynakları projesi olma niteliği taşıyor. Sektörün iki temel ihtiyacını gidermeye yönelik bu çalışmada da son aşamadayız.

 


 

Gelecek planlarınız nelerdir? Şu an bulunduğunuz konumdan memnun musunuz ve gelecekte kendinizi nerelerde görmek istersiniz?


 

Gelecek için sabırla çalışmaya devam ediyoruz. Aklımızda olanları bir bir gerçekleştirmek bizim en önemli özelliğimiz. Kurulduğumuz günden bu yana bazıları hayal olarak görülenler de dahil olmak üzere tüm hedeflerimizi gerçekleştirdik. Şimdi hedeflerimizi büyülttük ve yine sıra dışı çalışmalar yapacağız.


 

Son olarak eklemek istediğiniz bir şey, takipçilerinize vermek istediğiniz bir mesaj var mı?

 

Size ve Medya ege ailesine teşekkür etmek istiyorum. Herkes için sağlıklı ve başarılı günler. KırmızıTürk’ü takipte kalın.

 

Röportaj: Gonca Elibol

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.