Çeşme Belediyesi, o villayı neden yıkmıyor?

Çeşme Belediyesi, o villayı neden yıkmıyor?

Türkiye’nin turizm kenti Çeşme’de belediyenin tüm kurumlara ve hukuka direnerek 13 yıldır yıkmadığı villa, olayı duyan herkeste şaşkınlık yaratıyor. Alınan tüm yıkım kararlarına direnen belediyenin kanunsuz villayı neden yıkmadığı sorusuna cevap aranıyor.

MEDYA EGE - İş adamı Cengiz Sunsal’ın hukuka aykırı yapılan ve kendi evine de zarar veren bir villa için yaptığı başvuru üzerine, İzmir Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Kültür Varlıkları Şube Müdürlüğü’nün, İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’nün ve hatta Çeşme Belediyesi encümeninin verdiği yıkım kararını görmezden gelen Çeşme Belediyesi, söz konusu ilçedeki kanuna aykırı bir villaya adeta kendisini siper ediyor.

İş adamı Cengiz Sunsal başına gelebileceklerden habersiz bir şekilde 2006 yılında İzmir’in turizm cenneti Çeşme Boyalık mevkiinde ikiz villa olarak inşa edilen bir yapının kat mülkiyeti kanununa göre bağımsız bir bölümünü satın aldı.

5.jpg

HER ŞEY 2010’DA BAŞLADI

Satın aldığı villasında komşularıyla birlikte 4 yıl huzur içinde yaşayan Cengiz Sunsal’ın, ikizindeki villa 2010 yılında N.D.Ö. isimli bir şahsa satıldı. İkiz villanın bağımsız ikinci bölümünü alan N.D.Ö., Sunsal’a danışmadan ve muvafakat almadan, tadilat adı altında kendisine ait kısmı yıkıp yeniden inşa ettirdi.

HUKUK MÜCADELESİ BAŞLATTI

Yapılan işlemde taşıyıcı kolonu zarar gördüğü için villasını kullanamayan Sunsal, hakkını aramak için hukuki yollara başvurdu. Sunsal’ın başvurusu üzerine yapılan incelemede, taşıyıcı kolonların zarar gördüğü ortaya çıktı. Çeşme Belediye Encümeni, 'tadilat' adı altında yıkılıp yeniden yapılan villanın yıkımına karar verdi.

3.jpg

ÇEŞME BELEDİYESİ YIKIMI YAPMAMAK İÇİN HER YOLU DENEDİ

Çeşme Belediyesi ne yazık ki, Sunsal’ın başvurusu üzerine kendi belediye encümeninin verdiği yıkım kararını görmezden gelerek yıkımı gerçekleştirmedi. Bu sırada inşaatı ile ilgili muvafakat alma çabaları sonuçsuz kalan N.D.Ö.’de, yıkım kararını gereksiz kılmak için Sunsal’dan habersiz bir biçimde Çeşme Sulh Hukuk Mahkemesi'nden inşaat ile ilgili muvafakat kararı çıkarttı. Bunu öğrenen Sunsal, Yargıtay’a müracaat etti. Yargıtay Sunsal’ın müracaatını yerinde görerek, mülkiyet hakkının ihlali kapsamında yerel mahkemenin verdiği kararı iptal etti. Bunun üzerine Belediye encümeni inşaatla ilgili 2. kez yıkım kararı aldı.

7.jpg

ÇEŞME BELEDİYESİ KENDİ ENCÜMENİNİN KARARINI 2. KEZ TANIMADI

Belediye encümeninin 2. kez aldığı yıkım kararını da Çeşme Belediyesi ekipleri işi ağırdan alarak yerine getirmeyince aradan geçen süre zarfında imar barışı yasası çıktı. N.D.Ö.’de bunun üzerine yıkım adı altında sadece kapı ve penceresi sökülen villasına yapı kayıt belgesi aldı. Alınan belge sonrası Çeşme Belediyesi de imar barışını gerekçe göstererek, yıkım kararını uygulamadı.

KÜLTÜR VARLIKLARI DA YIKILMASINA KARAR VERDİ

Aradan geçen 10 yıllık süre de villasını kullanamayan Cengiz Sunsal, bu sefer soluğu İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu'nda aldı. Çeşme Belediyesi'ni, Başkan Yardımcısı Fahika Tütüncüoğlu Öner’in temsil ettiği kurul, 3. derece doğal sit alanı üzerine kurulu villanın, izin alınmadan yıkılıp yeniden yapıldığını belirterek N.D.Ö.'ye ait bölümün müze müdürlüğü denetiminde yıkılmasına karar verdi.

ÇEŞME BELEDİYESİ İPE UN SERDİ

Çeşme Belediye Başkan Yardımcısı Fahika Tütüncüoğlu Öner’in de altında imzası olan Kurul Kararını da yerine getirmek istemeyen Çeşme Belediyesi bu sefer topu Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne attı. Çeşme Belediyesi’nin yapı kayıt belgesi olduğu için binayı yıkamayacağını belirtmesi üzerine Sunsal, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne başvurdu.

Sunsal'ın başvurusu üzerine Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü de Çeşme Belediyesi'ne gönderdiği yazıda, özel kanuna tabi olan yerlerde yer alan yapılar için alınan yapı kayıt belgesinin, yıkım kararlarına engel teşkil etmediğini belirtti.

8.jpg

EN SON KENDİ EVİNİN DE YIKILMASINI İSTEDİ YİNE DE BAŞARAMADI

Tüm mücadelelerine rağmen 10 yıllık sürede, hukuka aykırı yapılan bir villayı, defalarca yıkım kararı aldırmasına rağmen bir türlü Çeşme Belediyesi’ne kararı uygulayıp yıktırmayı başaramayan Sunsal, son olarak Haziran 2020'de Koruma Kurulu’na başvurdu. Bunun üzerine kurul yaptığı incelemede N.D.Ö.’nün yaptığı hukuka aykırı inşaatın, geçen sürede binanın tüm statiğini etkilediğini, bu sebeple her iki villanın da müze müdürlüğü denetiminde yıkılmasına karar verdi.

Alınan son kararın üzerinden 3 yıl geçmesine rağmen mağdur iş adamı Cengiz Sunsal, Çeşme Belediyesi’nin, kanunların uygulanmasına direnerek neden hâlâ villayı yıkmadığına cevap arıyor.

Konu ile ilgili ulaştığımız Çeşme Belediyesi ise, konuya ilişkin görüş vermek istemediğini bildirdi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum