Çetin, “Cezalar etkin şekilde uygulanamıyor”

Çetin, “Cezalar etkin şekilde uygulanamıyor”

İzmir Vergi Dairesi Başkanlığı, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Maliye Bölümü ile Proje Genel Koordinatörlüğü iş birliğinde, “Mükellef Hakları” paneli düzenlendi.

30.Vergi Haftası etkinlikleri çerçevesinde, moderatörlüğünü İKÇÜ İİBF Maliye Bölümü Başkanı Prof. Dr. Bemur Açıkgöz’ün üstlendiği panele; Maliye Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Engin Hepaksaz, Gelir İdaresi Grup Başkanı Nuri Eranıl, İzmir Yeminli Mali Müşavirler Odası Başkanı Şadi Çetin, İzmir Küçük ve Orta Ölçekli Mükellefler Grup Başkan Vekili Ertunç Aksümer ile İzmir Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Vedat Adak konuşmacı olarak katıldı.

“Vergide adalet ve harcamalarda yerinde kullanmak önemli.”

Panelin açış konuşmasını yapan Rektör Prof.Dr. Saffet Köse, toplantının vergi bilincine katkıda bulunmasını temenni etti. Prof.Dr. Saffet Köse, “ Vergi devletin canıdır, varlığını onunla sürdürür, hizmetleri onunla görür, olmazsa olmazıdır.” diyerek başladığı konuşmasında, vergide adalet ve harcamalarda yerinde kullanmak başlıklarıyla ilgili görüşlerini aktardı.

Prof.Dr. Köse, Adam Smith’in bir sözünü hatırlatarak devam ettiği konuşmasında, “Her insan bencildir, bencillik ise evrenseldir. Smith, bu sözle insanların kazandığını paylaşmak istememesine işaret ediyor. Hz. Peygamber’in ahirete irtihâl ettikten sonra insanların dinden çıkmasının en önemli sebeplerinden biri zekattı. İnsanlar zekat vermek istemiyorlardı, bütün bölgelerde zekatını vermek istemeyen, isyan eden insanlar vardı. Çok önemli bir konu vergi. Vergide adaletin sağlanması ve harcamaların yerinde yapılması lazım. Eğer insanları ikna edemezseniz, gönlüne giremezseniz netice alamazsınız. Vergiyi yerli yerinde kullanmazsanız insanlar vergi vermek istemez ve bir yolunu bulup kaçar.” dedi.

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Ertuğrul Deliktaş da öğrencilere seslenerek birey olarak verginin önemini içselleştirerek vergi başlığına net bir şekilde bakmalarını söyledi. Prof.Dr. Deliktaş, “Verginin de kabul edilebilir, optimal ve adil bir şekilde düzenlenmesi gerekmektedir.” diye konuştu.

“Vergi bilinci arzu edilen seviyede değil.”

Panelde konuşan İzmir Yeminli Mali Müşavirler Odası Başkanı Şadi Çetin, Türkiye’de vergi bilincinin arzu edilen seviyede olmadığını kaydetti. Beyanların çok düşük ve kayıt dışı ekonominin yüksek olduğunu söyleyen Çetin, “Fatura ve fiş alıp verme alışkanlığı beklenen düzeyde değil. Gelişmiş ülkelerde vergi bilinci yüksektir. Gelir İdaresi Başkanlığı Mükellef Hakları Bildirgesi ile vergi ödemenin sadece bir yükümlülük değil, vatandaş olma ve sorgulama hakkı olduğu bilinciyle kendisinden hizmet alan herkesi memnun etmeye ve sorunları çözmeye olan bağlılığını onaylıyor. Vergi, kamu harcamalarının en önemli finansman kaynağıdır. Herkes, mali gücüne göre, vergisini ödemekle yükümlüdür. Vergi sadece bireylerin beyanına ve vicdanına terkedilecek kadar sıradan bir olay değildir. Vergi yoksa devlet yoktur, vergi bizim geleceğimizdir.” dedi.

“Cezalar etkin şekilde uygulanamıyor.”

Vergilendirmenin sürdürülebilir olması, adil, tarafsız, rekabeti koruyan, büyümeyi destekleyen bir yapı içinde olması başlıklarına dikkat çeken Çetin, “Devlet - mükellef dengesi ve ahengi mutlaka sağlanmalıdır.” diye konuştu. Türkiye’deki vergi cezalarının caydırıcı seviyede olmadığına işaret eden Çetin, “Bunun nedeni, cezalarının yetersiz olması değil; cezaların etkin uygulanamıyor olmasıdır. Vergi affı, uzlaşma vb. nedenlerle vergi kaçırmak maalesef bir sorun olarak görülmüyor. Aflar sistemi bozuyor, mükellefleri vergiden soğutuyor. Af çıkar beklentisi beyan ve ödemeleri düşürüyor. Vergiye uyumlu mükellefler için geçen yıl uygulamaya konulan, vergi indirimini olumlu bir gelişme olarak görüyoruz fakat yeterli bulmuyoruz. Türkiye’nin hedefi dünyada ilk 10 ekonomi arasına girmektir. Muasır medeniyetler seviyesine ancak mükelleflerimiz sayesinde ulaşacağız.” şeklinde konuştu.

Panel konuşmacıların sunumlarıyla devam ederken; Hazine ve Maliye Bakanlığı’nda kariyer imkanları da öğrencilere ayrıntılı şekilde anlatıldı.


 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.