ÇETİN, İHRACATÇIYA KDV DESTEĞİ ŞART

ÇETİN, İHRACATÇIYA KDV DESTEĞİ ŞART

İzmir Yeminli Mali Müşavirler Odası Başkanı Şadi Çetin “İhracatçıya KDV desteği şart!” şeklinde değerlendirmelerde bulundu.

Çetin yaptığı yazılı açıklamada “Türkiye 1980’den önce ithal ikameci ekonomik politikalar izlerken, 1980’den itibaren serbest piyasa ekonomisi ile dışa açılmayı amaçlamış ve buna bağlı olarak ihracata dayalı büyüme modelini benimsemiştir. Bu değişimin ardından 1980 yılından itibaren ihracatımız hızla artmaya başlamıştır. 1980’de 2,9 milyar dolar olan ihracatımız, 2014’de 157,6 milyar dolara ulaşarak 34 yılda tam 54 kat artmıştır. 
 
Bu sonuç, Türk özel sektörünün kendisine imkân sağlandığında neler yapabileceğinin en açık göstergesidir. Türkiye ekonomik büyüklük olarak 857 milyar Dolarlık GSYH’siyle dünyada 17’nci sırada bulunmaktadır. Hedef ilk 10 arasına girmektir. İlk 10 hedefine ulaşabilmek için en az 500 milyar dolar ihracat gerekir. Fakat son iki yıldır ihracatımız artmadığı gibi maalesef azalmaya başlamıştır. İhracatımız 2015 yılında 143 milyar dolar, 2016 yılında 142 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. İhracatımız adeta 150 milyar dolar kapanına sıkışmıştır.
 
İhracatçılarımızın rekabet gücünü artırmak için, diğer desteklerin yanı sıra finansman maliyetlerini düşürecek önlemler alınmalıdır.  Başta KDV iadeleri olmak üzere ihracatçıların vergisel sorunları hızla çözülmelidir. İhracatçılarımızın en önemli vergisel sorunlardan biri, KDV iadelerinin tam ve zamanında yapılamıyor olmasıdır. İhracatta KDV iadesinin gecikmesi, ihracatçılar için önemli bir finansal maliyet getirmektedir. Bu nedenle ihracatçıların KDV iade işlemleri bürokratik işlemlerden arındırılarak hızlandırılmalıdır. Geciken KDV iadelerinin yerine ihracatçılar kredi kullanmak zorunda kalmakta ve bu nedenle finansman giderleri artığından, ihraç malının maliyeti artmakta ve ihracatçılarımızın uluslararası pazarlarda rekabet gücü azalmaktadır. İhracatçılarımızın rekabet gücünü artırabilmek için, sürekli olarak mükellef ile idareyi karşı karşıya getiren ihracatta KDV iade işlemlerindeki yüklenilen KDV uygulaması kaldırılmalıdır. Yüklenilen KDV hesabı yerine,  stoklara isabet kısım hariç olmak şartıyla ihraç malının yurtiçi tesliminde tabi olduğu oran (örneğin %18) direk olarak ihracatçılara iade edilmelidir. Diğer taraftan ihracatçıların devreden KDV sorunu mutlaka çözülmelidir. “ diye belirtti. 
 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.