Çevreci aktivist Harun Cici, Akbelen direnişinde

Çevreci aktivist Harun Cici, Akbelen direnişinde

Dünyaca ünlü kuaför ve çevreci aktivist Harun Cici, Akbelen'deki direnişe katıldı.

Günlerdir Türkiye gündeminde yer alan Muğla Milas Akbelen Ormanındaki ağaç kesimleri sonrasında uzmanlar uyarıyor; Ağaçlar kesilse de orman ölmedi.

whatsapp-image-2023-08-04-at-17-39-03.jpeg

Geçtiğimiz 11 günde bölgede binlerce kızılçam ağacı kesildi. Ancak uzmanlar orman toprağına ve ağaçlardan geriye kalan makiliklere dokunulmaması gerektiğini söylüyor. Ormanın kendini yenilemesi için gerekli olan toprak tabakasının korunması ve restorasyon çalışmalarının başlatılmasını talep ediyor.

whatsapp-image-2023-08-04-at-17-39-03-1.jpeg

Muğla milas'ta bulunan Akbelen, ormanları yok olmaması için günlerdir mücadele veren köy halkına ve sivil toplum kuruluşlarına, dünyaca ünlü çevreci aktivist Harun Cici'den destek geldi. Ünlü aktivist Harun Cici, "Ormanlar sadece insanoğlunun ciğeri nefesi, değil, aynı zamanda ormanda yaşayan envai türü canlılarında yaşam alanını birkaç tane insanın daha çok para kazanması için kurban edilmesi kabul edilemez" diyerek tepki gösterdi.

whatsapp-image-2023-08-04-at-17-40-35.jpeg

Harun Cici şöyle konuştu; "İkizköy’deki Akbelen Ormanları’nda çok sayıda kızılçam ağacı katledildi. Kamu vicdanının bütün tepkilerine rağmen maden şirketi tarafından gerçekleştirilen bu katliam sonucunda bölgedeki yetişkin çam ağaçları tomruk haline getirildi ve bölgeden uzaklaştırılmaya başlandı. Akbelen’de orman dokusu ekosistem bütünlüğünü koruyor. Alanda çok sayıda genç kızılçam ağacı ve maki bitkisi, sürüngen, böcek, kuş ve memeli yaban hayvanı yaşamını sürdürmeye devam ediyor. Akdeniz ormanları aslen genç ve yaşlı ağaçlar arasındaki geçiş evrelerinden oluşuyor. Bu nedenle, Akbelen’deki ağaç kesimlerinden geriye kalan orman dokusu ekosistem bütünlüğü açısından değerini hala koruyor. Bu sistem içindeki döngü, var olan bitki örtüsü, toprak altı ve üstündeki binlerce mikroorganizma ve her an büyümeye hazır fidan ve tohumlarla devam ediyor. Kesilen çok sayıda ağaç olmasına rağmen bölgedeki bitki örtüsü kısa sürede kendini yenileme kabiliyetine sahip. Alandaki doğal floranın yeşerdiği toprak zemin tahrip edilmediği takdirde Akbelen Ormanı bu özelliğini korumaya bundan sonra da devam edecek. Akbelen Ormanı’nda hunharca kesilen kızılçamlara rağmen orman ekosistemi yaşamaya devem ediyor. Orman sadece ağaçlardan değil tohumdan kuşuna, fidanından kelebeğine kocaman yaşayan bir ekosistemdir. Ağaç kesmekle ormanı öldüremezsiniz. Orman daima kendini yenileme gücüne sahiptir. Bundan sonra Akbelen direnişinin ekolojik açıdan asli hedefi,doğal yaşamı içinde barındıran toprak tabakasını korumak olacak. Akbelen Ormanının önemli bir parçası da İkizköy’dür. Burada yaşayan insanlar, onların üretimleri ve kırsal yaşam doğanın destekçileri. Buradaki tüm yaşamın var olma hakkını savunuyoruz. Akla, hukuka ve vicdana aykırı bu maden çalışması hemen iptal edilmeli ve orman kendini yenilemesi için rahat bırakılmalı."

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum