"Çevresel sürdürülebilirlikte Yaşar Topluluğu’nun temel hedefidir ”

"Çevresel sürdürülebilirlikte Yaşar Topluluğu’nun temel hedefidir ”

Yaşar Topluluğu İcra Başkanı Mehmet Aktaş: “İnsanlığın doğayla uyumu, çevresel sürdürülebilirlikte Yaşar Topluluğu’nun temel hedefidir” dedi.

5 Haziran Dünya Çevre Günü sebebiyle Topluluğun “çevreye iyi bakmak” teması altında yürüttüğü faaliyetlere dikkat çeken Yaşar Topluluğu İcra Başkanı Mehmet Aktaş:” Türkiye’de gıda, içecek ve boya sanayilerinin öncüsü olan Yaşar Topluluğu olarak, her türlü faaliyetimizi ekonomik, sosyal ve çevresel olmak üzere tüm boyutlarıyla sürdürülebilirliği esas alarak gerçekleştiriyor, her türlü doğal kaynağın gelecek nesillere taşınabilirliği için gayret gösteriyoruz.

Çevresel anlamda, faaliyetlerimiz sonucu ortaya çıkan etkileri en etkin biçimde yönetmek ve olabilecek en alt seviyeye indirmek ana hedefimiz. Hedeflerimizi Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri ile hizalayarak ve küresel inisiyatiflerle etkileşim içinde olarak, bu platformların iyi uygulamalarını değerlendiriyor, uygulanabilir olanları kendi süreçlerimize entegre ediyoruz. Kurumların ve bireylerin dünyamızın doğal kaynaklarını geleceğe ve gelecek nesillere taşıma yönünde sorumluluğu çok önemli. Sadece Dünya Çevre Günü veya bunun gibi özel günlerde değil, her gün faaliyetlerimizle ilgili aldığımız her kararda bu anlayışı gözetiyoruz” dedi.

Yaşar Topluluğu şirketlerinin “çevreye iyi bakmak” anlayışını; çevre yönetimi, su yönetimi, enerji ve iklim yönetimi ve atık yönetimi başlıkları altında değerlendirdiğini vurgulayan Mehmet Aktaş, sürdürülebilirliğin çevresel boyutunda yapılan çalışmaların altını çizerek: ”Yaşar Topluluğu olarak 2020 yılına kadar birim ton başına karbon emisyonumuzu %15 azaltma hedefindeyiz. Her şirketimiz, gerek mevcut faaliyetlerini gerekse de yatırımlarını bu ortak hedef doğrultusunda hayata geçirmektedir. Çevre konusunda, Yaşar Topluluğu olarak kurucuları arasında bulunduğumuz ÇEVKO gibi paydaşlarımızla iş birliği içindeyiz. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından belirtilen hedeflere göre şirketlerimizde geri kazanım yapılmaktadır. Çeşitli üretim süreçleri ve ürün ambalajlarında yapılan iyileştirmeler ile ürün ve üretim kalitesinde değişiklik olmaksızın atık miktarının azaltılması sağlanmaktadır. Bunun yanı sıra projelerimizi küresel iş ortaklarıyla da paylaşarak etki alanını genişletiyoruz. Örneğin, şirketlerimizden Pınar Süt, Karbon Saydamlık Projesi (CDP) “Türkiye 2017 İklim Değişikliği Raporu” ve “Türkiye 2017 Su Programı Raporu” sonuçlarına göre, hem iklim değişikliği ile mücadele konusunda üstün performans gösteren firmalar arasında “CDP Türkiye İklim Liderleri Ödülü”ne, hem de su yönetimi konusunda lider konumda olan firmalar arasında “CDP Türkiye Su Liderleri Ödülü”ne layık görülmüştür. Lojistik anlamında da doğru nakliye planlamasıyla km ve yük optimizasyonu sağlanarak karbon salınımı azaltılmaktadır”diye konuştu.

Sürdürülebilirlik konusunu Yönetim Kurulu seviyesinde takip edip, hedefler koyup raporlayarak ilerleyen Yaşar Topluluğu, 2018 yılı içinde düzenlenen “Yaşar Sürdürülebilirlik Günü”nde; Topluluk şirketlerinde 2017 yılında çevresel, ekonomik ve sosyal alanlarda gerçekleştirilen, aralarında suyun korunmasından, enerji verimliliği, atık yönetimi, iklim eylemine kadar çok çeşitli sürdürülebilirlik konu ve uygulamalarının yer aldığı projelerini ödüllendirirken, sürdürülebilirlik kavramının daha iyi anlaşılması, dünya ve Türkiye’deki iyi uygulamaların paylaşılarak yayınlaştırılması amacıyla da çeşitli paneller düzenledi. 

2007 yılında Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi’nin (UN Global Compact) gönüllü imzacıları arasında yer alarak İlerleme Bildirimleri Raporları ve Sürdürülebilirlik Raporları ile sürdürülebilirlik alanında yapmış olduğu faaliyetleri hedefleri ve sonuçlarıyla yayınlayan Yaşar Topluluğu, 2017 yılı Sürdürülebilirlik Raporu hazırlıklarını da tamamlıyor. Yaşar Topluluğu’nun çevresel sürdürülebilirlik alanında yaptığı çalışmalar da raporda “Çevreye İyi Bakmak” başlığı altında ele alınıyor.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.