Ceyda Atıgan, Aysel Ateş Abdullazade'ye konuştu

Ceyda Atıgan, Aysel Ateş Abdullazade'ye konuştu

Aysel Ateş Abdullazade,  Ceyda Atıgan ile röportaj yaptı. 

İşte o röportaj;

Merhaba değerli Medya Ege okuyucularım! Bu hafta yine dopdolu bir röportaj ile sizlerleyiz. Beden eğitimi öğretmeni dans ve spor eğitmeni Ceyda Atıgan ile biraraya geldik. 

Bol köpüklü keyif kahveniz ile köşenizde yerinizi aldıysanız, sizleri bu röportajın detaylarına davet ediyorum. 

Ceyda Atıgan kimdir? 

     Beden Eğitimi Öğretmeni, Spor ve Dans Eğitmeniyim. Küçük yaşlarda Basketbol ve masa tenisi ile başladığım spor hayatıma, Ege Üniversitesi Beden Eğitimi Ve Spor Yüksekokulu’ndan mezun olarak profesyonel olarak devam ettim. Yaklaşık 20 yıldır, Beden Eğitimi Öğretmenliğimin yanı sıra, Spor ve Dans eğitmenliği de yapıyorum. Aydın ve Kuşadası’nda Cardio,- Pilates,- Tae_Bo, Step Aerobic grup dersleri ile birebir dersler veriyorum. Aynı zamanda çocuklar için Latin dansları, HipHop, Modern dans, eğitimlerim de hala devam ediyor. Kids Dance Festivallerinde eğitmenlik yapıyorum. Şu an da da Online Wellness Festivallerde derslerim devam etmekte.

Spora yoğun ilgim var. İşim olarak değil hayattaki şansım olarak görüyorum. Araba merakımdan dolayı Ralli sporu ile uğraşıyorum. En son 10 Kasım 2019 da AYDIN Koçarlı’da yapılan Tırmanma yarışında 3. Oldum. Pandemi nedeniyle ara vermek zorunda kaldık. Yakında tekrar antrenmanlar ve yarışlar başlayacak diye heyecanla bekliyorum. Masa tenisi oynuyorum ve her gün düzenli olarak 10-12 km yürüyorum. 

img-20210211-wa0025.jpg

Pandemi dönemi ve onlayn ders sistemi eğitimlerinizi nasıl etkiledi? 

    Pandemi sürecinde online dersler ile dans derslerine ve eğitimlerime hız kesmeden devam ettim. Çocukların tüm gün dersleri nedeniyle ekran karşısında oturmaları, hareket kısıtlılığı ruhsal olarak onları etkiledi. Aydın Amerikan Kültür Koleji – Atabey Okulları olarak Dans derslerine önem verdik. Çocuklarımızın hareketliliği için DANS’ı ders olarak koyduk ve tam katılım ile geri dönüş aldık. 

Aynı zamanda halen Kuşadası Elifname Dans ve Sanat Merkezi olarak Kids Dance dersleri ile yüz yüze çalışmalar yaparak motivasyonlarını yüksek tutmaya, moral olmaya, hareketli kalmalarını sağlamaya devam ediyoruz.

Her Cumartesi Online Wellness Studio sayfasından Kids Dance derslerim var. Online Wellness Festivallerde Pazar günleri Kids Dance dersi veriyorum. Bu dersler sadece çocuklar için değil, içindeki çocuğu yaşatan herkes içindir.

img-20210211-wa0021.jpg
Aydın’dan başlayarak Türkiye’nin dört bir yanına yayılan bir dans projesinin mimarısınız. Bu projenin detaylarını anlatır mısınız.

     Yaklaşık 7 yıl önce Okulum Aydın Amerikan Kültür Koleji ile başladığım “Sabah Dansı ile güne başlama” etkinliğim Türkiye de ilk, dünyada sayılı bir etkinlik olarak ses getirdi. Öğrenci, öğretmen, veli, çalışan ile yaklaşık 1000 kişi, her sabah okulda 15 dakika boyunca hazırlamış olduğum eğlenceli sabah dansları koreografileri ile dans ederek güne ve okula başlıyordu. Bu sayede okula geç gelen öğrenci sayısı %95 azalmış, öğrenciler velisini okula geç kalmamak için uyandırmaya başlar olmuştu. Çocukların güne eğlenceli, neşeli başlamasını sağlayan kişi olmak büyük mutluluk benim için. Ve ses getiren bu proje ile TV programlarına davet edildim, sonrasında birçok okula örnek olduk.

Uluslararası Down Sendromu Federasyonu Dans ve Sanat Kurulu Başkanı olarak bu yolda yaptığınız işlerinizi duymak isteriz. +1 özellikli arkadaşlarımız ile Federasyon olarak ne gibi çalışmalar yürütüyorsunuz? 

     Türkiye’de ilk defa Uluslararası Down Sendromu Federasyonu Dans ve Sanat Kurulu başkanı olarak, Türkiye’de ulusal ve uluslararası Dans Festivalleri ile birlikte yaşama kültürünü geliştireceğiz. Down Sendromlu gençlerimize Dans ile toplum içinde kaynaşıp, yeteneklerini müzik ve Dans ile sunmalarını ve kendi akranlarıyla kaynaşmalarını sağlayacak aktiviteler ile hayatın içinde yer edindireceğiz. Özgüvenlerini geliştireceğiz. Hem de kültürel anlamda Uluslararası faaliyetlerde bir farkındalık yaratacağız.  ‘Her şey 1 farklı olacak’  mottosu ile Down Sendromlu gençlerimiz için heyecanla dans faaliyetleri ile sanatsal hizmet vereceğim. Bu Türkiye’de bir ilk olacak. İlk hedefimizde pandemi şartları doğrultusunda kontrolleri ve tedbirleri kapsamında Haziran ayında Türkiye’nin cennet şehirlerinde ya İzmir ya da İstanbul’da Uluslararası bir Dans festivali ile “Down Fest”  ile toplumla kucaklaşacağız.

Sokak hayvanları için beslenme ve destekleriniz nasıl bir kapsamda ilerliyor? 

    Çocukluğumdan bu yana sokak ve barınak hayvanları için bir şeyler yapıyorum. O kadar hassas olduğum bir konu ki. Bu gün çocuğuna oynasın oyalansın diye kedi köpek alan insanların sonra o canları rahatlıkla sokağa bırakmaları,  çocuklarının psikolojik olarak ileride bir canlıyı sokağa bırakmak normal, kedi köpek ya da hayvanlar önemsiz gibi ruh halleri içinde yetişmesine sebep oluyor. Sokaklar kedi köpek doğurmaz hepsini biz yapıyoruz. Mama desteği veren çok insan var. Hepsinden Allah razı olsun. Bende her boş vaktimde sokak sokak, hatta annem çok merak etse de dağ, tepe, bayır çayır, yağmur, soğuk, yasak demeden gidip besleme yapıyorum. Bu benim onlara vicdan borcum. Hepimizin olduğu gibi. Onlar Allah’ın sessiz kullarıdır. Empati yapmak lazım. Mama yollayarak yardım etmek isteyen herkese buradan da seslenmiş olayım.

img_20210212_093927.jpg

Spor mutluluk ve motivasyon verir diye bir fikir var. Bu düncenin doğruluk payı ne kadardır? 

     Kesinlikle spor eşittir mutluluk! Bu kanıtlanmış bir şeydir. Düzenli egzersizin depresyon ve anksiyete tedavisinde olumlu sonuç vermesi endorfin salınımını arttırmasından ileri gelir. Sporun zorluklarla baş edebilmeyi ve bu sırada gerekli özgüveni desteklemesinin yanı sıra, tüm bu olumlu fiziksel ve psikolojik etkileri de beyinde ödül olarak algılanıyor, böylece spor yapan kişi mutlu oluyor.  Sağlık, görsellik, psikolojik rahatlama saymakla bitmeyen faydaları ile  kendimi örnek vermem gerekirse spor yaptığım için  kesinlikle çok mutlu bir insanım. 

“Vücudunuz başarabilir, yeter ki aklınızı ikna edin” bu cümle kişilerin hayatında farkındalık yaratabilir mi? 

      Bu cümle kişilerin hayatında farkındalık değil, çok büyük fark yaratır. Aslında aklımızı ikna etmek için önce bahaneleri yok etmeliyiz ya da engelleri. 

Aman senin kilon mu var ne sporu boşver…

Ya sana kilo çok yakışıyor herkese yakışmaz...

Bu yaştan sonra spor mu yapacaksın…

Manken mi olacaksın ya otur oturduğun yerde…

Bunlar artar gider ve mutlaka hemen hepimiz bu ve benzeri cümleleri çevremizden duymuşuzdur. Kendimiz ile yaşayan biziz, diğerlerini hayat kararlarımıza dahil etmemeliyiz, o onun düşüncesi çünkü. Spor, düğüne kadar incelip, sünnette zayıf görünmek, yazın bikini içinde fit görünüp, kışın aman kim görecek mantığından çıkarsa, çok daha mutlu bir toplum olacağız . Aklımızı ikna ederken kimseye danışmayalım, olmayı istediğiniz kişi güne enerjik, fit, sağlıklı, neşeli başlamayı seçiyorsa spor, yemek-içmek-uyumak gibi hayatımızda olmalı. Hadi aklımızı ikna edelim mutlu olmayı seçelim. 

Bu güzel sohbet için size teşekkür ediyor, sağlıklı günler dileriz. 
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.