Ceyda Bölünmez Çankırı: “16 yılda 5 bin 250 eser restore edildi”

Ceyda Bölünmez Çankırı: “16 yılda 5 bin 250 eser restore edildi”

"Her vakfiye bize emanettir"

AK Parti İzmir Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı, TBMM’de Vakıflar Genel Müdürlüğü bütçesi üzerine AK Parti Grubu adına yaptığı konuşmasında son 16 yılda 5 bin 250 vakıf eserinin restorasyonunun tamamlandığını ve restorasyonda 114 katlık bir artışın gerçekleştiğini belirtti

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde devam eden bütçe görüşmelerinde AK Parti İzmir Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı, 2019 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi görüşmeleri kapsamında Vakıflar Genel Müdürlüğü bütçesi üzerine AK Parti Grubu adına söz alarak konuşmasını gerçekleştirdi.

HER VAKFİYE BİZE EMANETTİR

Bölünmez Çankırı, Vakıflar Genel Müdürlüğünün köklü geçmişinden günümüze kadar çağdaş yöntemleri ve evrenselleşen değerleri ile insanlığı vakıf ruhu ve medeniyetinde birleştiren öncü bir kurum olduğunu belirterek, “İyilik ve yardımseverlik duygusunun vücut bulduğu vakıflar, kamusal hizmetlerin en kısa yoldan halka ulaştırılmasında, eğitim ve bilimin desteklenmesinde, merhamet ve yardımlaşma duygularının kurumsallaşmasında, toplumun katmanları arasında gelir dengelerinin korunmasında, ülkemizin siyasi ve ekonomik istikrarına katkı sunmasında, şehirlerin yaşanabilir hale getirilmesinde tarih boyunca önemli bir rol üstlenmiştir. Gönül dostu Hz. Mevlana ne güzel söylemiş; ‘Kâmil Odur ki, Koya Dünyada Eser, Eseri Olmayanın Yerinde Yeller Eser.’ Her vakfiye aynı zamanda bizlere tevdi edilmiş bir emanettir. Emanete sahip çıkmak ise bizim inancımızın ve itikadımızın bir gereğidir” dedi.

HER AY 20 BİN AİLEYE YARDIM

Her ay 15 kalemden oluşan kuru gıda paketlerinin 81 il merkezinde 20 bin 315 ihtiyaç sahibi ailenin (80.280 kişinin) adresine teslim edilmekte olduğuna dikkat çeken Bölünmez Çankırı, “Balkanlar bölgesine toplamda 26 bin koli kuru gıda paketi gönderilerek ecdad topraklarımız unutulmamıştır. Eyüp İmaretinden 2 bin kişiye her gün bir öğün sıcak yemek hizmeti verilmesine de devam edilmektedir. Vakıflar Genel Müdürlüğü asırlar ötesinden gelen şuur, geçmişten geleceğe uzanmanın inancıyla 1048’den beri hizmet vermektedir” ifadelerini kullandı.

ÖĞRENCİLERE BURS İMKANI

Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı kapsamında olmayan, geçimini temin edecek menkul ve gayrimenkul mal varlığı bulunmayan, çalışma gücünü yüzde 40’ın üzerinde kaybeden muhtaç engelliler ile yetim çocuklara Vakıflar Yönetmeliği usul ve esasları ile Vakfiyeler gereği aylık bağlanmakta olduğunu sözlerine ekleyen Bölünmez Çankırı, “Vakıflar Genel Müdürlüğünce Milli Eğitim Bakanlığına bağlı ilk-ortaokul ve liselerde öğrenim gören öğrenciler ile üniversite öğrencilerine burs verilmektedir. Genel Müdürlük, bu hayır hizmetlerini genel bütçeden para alarak gerçekleştirmez. Yıllar boyunca atıl durumda bırakılmış, unutulmuş, akar nevinden taşınmazlarını son 13 senede canlandırarak gelirlerini arttırmış, bu ölçüde de hizmetlerini yaygınlaştırmıştır. Vakıflar Genel Müdürlüğü her yıl Performans Programını kamu yönetiminin şeffaflık ve açıklık ilkeleri doğrultusunda, kamuoyunun bilgisine sunar” diye konuştu.

RESTORASYONDA 114 KAT ARTIŞ

AK Parti’nin iktidara geldiği 2002 yılının, pek çok hususta olduğu gibi vakıf geleneğinin ihyası, ecdat mirasına sahip çıkılması noktasında, adeta bir dönüm noktası niteliği taşıdığına vurgu yapan Bölünmez Çankırı, “Bu tarihten itibaren gerek yurt içinde, gerekse yurt dışında vakıf eserlerine sahip çıkmanın gayreti içerisinde olduk. 2002 yılından önceki 10 yıllık dönemde sadece 46 kültür varlığının restorasyon veya onarımı yapılırken, son 16 yılda 5 bin 250 vakıf eserinin restorasyonu tamamlanmıştır. Bu rakam önceki döneme göre tam 114 katlık bir artışa tekabül etmektedir” ifadelerini kullandı.

İZMİR’E 18 MİLYONLUK KAYNAK

Konuşmasının son bölümünde Vakıflar Genel Müdürlüğünün İzmir’de yaptığı çalışmalara ayıran Bölünmez Çankırı, şunları söyledi: “Vakıflar İzmir Bölge Müdürlüğümüzce restorasyonu tamamlanan ve devam eden 65 adet vakıf eserine toplam 18 milyon 261 bin 274 TL ayrılmıştır. Ayrıca yapılan yardım faaliyetleri kapsamında 2003-2008 yılları arasında 176 Bin 64 vatandaşımıza 15 milyon 76 bin 332 TL tutarında yardım yapılmıştır. Ayrıca Sayın Cumhurbaşkanımızın teşrif ve himayelerinde 2018 yılının mayıs ayında ülkemizde restorasyonu tamamlanan 250 vakıf eserinin toplu açılış töreni gerçekleştirilmiştir. Bu 250 tarihi mirasımızın restorasyonu içerisinde yer alan, bölücü terör örgütünün saldırılarından büyük hasar gören tarihi Nusaybin Zeynel Abidin Camii ve Diyarbakır Sur Ermeni Protestan Kilisesi bunlardan bazılarıdır. Cennet vatanımızın farklı ibadet mekânlarının hiçbir din, dil, ırk ve kültür ayrımına, hiçbir ötekileştirmeye maruz bırakılmadan sahiplenilmesi, bizim diğer inanç mensuplarına olan bakış açımızı göstermesi bakımından önem arz etmektedir.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.