CHP arpada ithalata dikkat çekti

CHP arpada ithalata dikkat çekti

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, kuraklık nedeniyle buğday ve arpa üreticisinin yüzünün gülmediğini, bu olumsuz tablonun hayvan yetiştiricilerinde de mağduriyete neden olduğunu söyledi.

Arpa üretimindeki verim kaybının ve saman temininde yaşanan sorunların yanında, sanayi yeminde de fiyatların besiciyi zora soktuğunu söyleyen Gürer, “Arpa ithalatı tam gaz devam ediyor.450 bin ton açığımız var diyen yetkililer üç kat fazla arpa ithalatı yapıyor. 3-4 Ağustosta yeni ithalat ihalesi var. Geçen yılın hasat dönemine göre bakıldığında bile bir önceki yılın fiyatını katlayan fiyatlarla saman alan yetiştiriciler, hayvanlarını kesime göndermek zorunda kalıyor” dedi.

GÜRER, SORUNLARI DİNLEDİ

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde merkez ilçeye bağlı belde ve köylerde hububat üreticileri ve hayvan yetiştiricileriyle bir araya gelerek sorunlarını dinledi.

TMO’NUN TABAN FİYATINDAN ARPA BULUNAMIYOR, İTHALATA SARILIYOR

Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO), bu yıl arpa için 1750 lira taban fiyatı açıkladığını anımsatan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Ancak TMO, ülkemizde bu fiyatla arpa alımı yapamadı. Çünkü piyasada arpa fiyatları 2 bin 500 liraya kadar yükseldi. TMO ise çözüm olarak ithalata yöneldi ve 2 bin 400 liraya arpa ithal etti. Bu durum arpada devam eden sorunu çözmeye yetmedi. Bu sefer ikinci ithalat yapıldı. Bu ithalat süreci de arpanın hızını kesmedi. İlk ithalata göre ikinci ithalat daha düşük fiyatla gerçekleşti. Hasat döneminde, bir ay içinde iki ayrı fiyatla ithalat gerçekleşti. TMO bu sefer 3-4 Ağustos tarihlerinde 515 bin ton arpa ithal edileceğini duyurdu. Tarlada ürün hasadı bitmeden arpa açığının üç katı kadar arpa ithalatı gerçekleşti. Demek ki resmî kurumların saptadığı 450 bin ton açığı en az üç kat fazla olarak okumak gerekiyor” diye konuştu.

DOĞRU TARIM POLİTİKASI, İTHALATA GEREK BIRAKMAZ

Tarım politikalarının doğru biçimde, düzenli yapılması halinde ithalata gerek kalmayacağına dikkat çeken CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Kuraklığın olup olmayacağı, 2-3 yıl öncesinden öngörülebiliyor. Buğday ve arpa ekili alanlarda ne yazık ki hesaplanan ölçülerde verim olmadı” İfadelerini kullandı.

fotograf-2.jpeg

SAMAN BİR YILDA FİYATINI KATLADI

CHP’li vekil Ömer Fethi Gürer’e dert yanan bir hayvan üreticisi, hayvancılıkta yaşanan sorunları özetleyerek, “Hayvan beslemekte sıkıntı yaşıyoruz. Geçen yıl 10-11 lira olan bir balya samanın fiyatı 20 liraya çıktı. Protein değeri olmayan samanı bile alamıyoruz. O nedenle hayvanları kesime göndermek zorunda kalıyoruz. Bizim yem bulmakta güçlük çektiğimiz için hayvanları kesime göndermemiz, bu yıl 70 lira olan etin fiyatının önümüzdeki yıl 170 liraya çıkması anlamını taşıyor” dedi.

ZORLUK ÇEKEN YETİŞTİRİCİ NASIL HAYVAN BESLESİN?

Saman temininde bile güçlük çekilen bir ülkede hayvan yetiştiriciliğinin zorluğuna dikkat çeken üretici, “Kuraklık nedeniyle bu yıl arpa üretiminde ciddi rekolte kaybı olacak. Bazı tarlalarda dane olsa bile sap olmayacağı için saman üretimi olmayacak. Geçen yıl samanın bolluğuna rağmen ithalat yapıldı. Bu yıl saman temininde güçlük çekilmesi yine saman ithalatına yol açacak” şeklinde konuştu.

REKOLTE KAYBI YÜKSEK

Hayvan yetiştiricileri ve hububat üreticilerinin sorunlarını dinleyen CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise kuraklık nedeniyle hububat üretiminde rekolte kaybının yüksek olduğunu belirtti. İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu’da bulunan kuru tarım alanlarında ciddi kayıplar yaşandığına işaret eden Gürer, “Buğdayda en az 3 milyon ton rekolte kaybı bekleniyor. Arpada ise 450 bin ton açık olacak diyen iktidar üç kat ithalat yaptı. Demek ki açıklanan rakamın üç katı açık var” diye konuştu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.