CHP: Emeklilerin hakları gasp edildi

CHP: Emeklilerin hakları gasp edildi

Gürer, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında iktidara çağrıda bulunarak, “Bir an önce emeklilerin ve diğer çalışan kesimlerin durumlarını yeniden değerlendirerek gasp edilen haklarının verileceği bir düzenlemeye gidilmelidir” dedi.

TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, artan enflasyon ve başta emekli ve dar gelirliler olmak üzere çalışan kesimin yaşadığı sorunlara değinen Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, işçi, memur ve emeklilerin maaş artışlarıyla ilgili yapılan son düzenlemelerin, çarşı-pazar enflasyonunun çok altında kaldığını belirtti.

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Emekli, son düzenleme ile önemli ölçüde mağdur edildi. İşsizler ve atanamayanların yaşadığı sorun ve sıkıntıların yanında ücretliler ise yoksulluk sınırının altında ücrete mahkûm edildi” diye konuştu.

AÇLIK SINIRININ ÇOK ALTINDA

1 Ocak tarihi itibariyle 4 bin 253 lira olarak belirlenen asgari ücretin, gelen zamlarla birlikte daha maaşlara yansımadan eridiğini ifade eden Gürer, açlık sınırının bile asgari ücretin üzerine çıkarak 4 bin 652 lira olduğuna dikkat çekti.

EMEKLİLERİN HAKLARI GASP EDİLDİ

1500 lira olan en düşük emekli maaşının 2 bin 500 liraya çıkarılacak olmasıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, bu artışı emeklilerin gasp edilen haklarının yarısının iade dahi iade edilmediğini söyledi.

fotograf-3-001.jpeg

SİSTEM 2008’DE BOZULDU

AKP’nin 2008 yılında 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası kapsamında emeklilerin aylık gelirlerinin önemli ölçüde azalmasına neden olan düzenleme yaptığını anımsatan CHP’Lİ Vekil Ömer Fethi Gürer, “Bu düzenleme ile emekli aylıkları asgari ücretin altında kaldı. Aylık bağlama oranı katsayı düzenlemesi emeklinin pirim günü ve çalışma yılını doldurmasına rağmen bu tarihten önce emekli olanlardan daha düşük ücret almalarına neden oldu. 2000 yılından önce emekli olanlar, 2008’e kadar emekli olanlar ve 2008 sonrasında emekli olanlar olmak üzere 3 ayrı emeklilik maaş sistemi oluşturuldu. O dönemde asgari ücretin altında emekli maaşı yokken, bu düzenlemeler ile emekli maaşları asgari ücretin çok altında kaldı” diye konuştu.

BAZI EMEKLİLERE HAKSIZLIK YAPILDI

Son düzenleme ile 2 bin 500 liraya çıkarıldığı söylenen emekli maaşının yetersiz olduğunu anlatan Gürer, “Ayrıca 2000 lira emekli aylığı alanların ücretleri de 2500 liraya sabitlendi. 1500 lira emekli maaşı alanlar ile 2 bin 250 liraya kadar olan emekli maaşı alanların maaşı 2500 lira oldu. Burada da bir haksızlık oluştu. Emeklilerin aylık bağlanma oranı düzenlenmeden, intibakla ilgili sorunlar çözülmeden emeklilerin yaşadığı mağduriyet ortadan kalkmaz” şeklinde konuştu.

DÜKKÂN SAHİPLERİ KİRALARA YÜZDE 57 ZAM İSTİYOR

Ortalama geliri olanların yaşadığı bölgelerde ev kiralarının bile 2 bin 500 liranın üzerinde olduğuna vurgu yapan Gürer, “Vatandaş kiralara gelen aşarı zamlar nedeniyle perişan. Basın toplantısına gelmeden önce bir esnaf beni arayarak, dükkân sahibinin; TÜFE ve ÜFE orantılı artış tutarını dikkate alarak en az yüzde 57 oranında kira artırmasını istediğini söyledi. Esnaf bu kadar kira artışı karşısında dükkân kirasını ödeyemez. Durum çok vahim. Ne esnaf iş yapabiliyor, ne çiftçi üretim yapabiliyor” ifadelerini kullandı.

EMEKLİ MAAŞI SİMİT – ÇAYA BİLE YETMİYOR

Cumhurbaşkanının çağrısına uyarak 3 çocuk yapan bir ailenin 5 kişilik fertlerinin günde 3 öğün simit yiyip çay içse 2500 liradan fazla para harcayacaklarına değinen Ömer Fethi Gürer, “Bu hesabın içinde ne barınma, ne ulaşım, ne ısınma ne de kira gideri var. Sadece simit çaya verilecek para bile bugün emekli için reva görülen rakamın üzerine çıkıyor” şeklinde konuştu.

GÜRER: “EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI ASGARİ ÜCRET OLSUN”

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Aralık ayında, en düşük emekli aylığının asgari ücret seviyesine çıkarılması için verdiği kanun teklifinin AKP milletvekilleri tarafından reddedildiğini de hatırlatarak, “Emeklilerin içinde bulunduğu sıkıntı dikkate alındığında, en düşük emekli maaşı asgari ücret düzende olmalıdır. Bayramlarda emeklilere verilen ikramiye de asgari ücret seviyesine çıkarılmalıdır. Ulaşım, kira, gıda, barınma, ısınma gibi kıstaslar ele alınarak emekli aylıklarının ücretlerine zam yapılmalıdır. Emeklilikte yaşa takılanların varlığında primini, gününü ve yaşını tamamladıktan sonra dahi emeklilerin sıkıntısı bitmediği için aylık bağlama oranı da değiştirilmelidir. 2008 yılında katsayı düzenlemesi ile oran yüzde 70’den yüzde 40’a çekilince emekli aylığı asgari ücretin altında kaldı. Bu düzenleme o tarihte yapılmamış olsaydı, bugün asgari ücretin altında maaş alan emekli de olmayacaktı” diye konuştu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.