CHP Foça Kadın Kollarından İstanbul Sözleşmesi açıklaması!

CHP Foça Kadın Kollarından İstanbul Sözleşmesi açıklaması!

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Foça Kadın Kolları üyeleri İstanbul Sözleşmesi’nin yürürlüğe girişinin 8.yıldönümü dolayısıyla bir basın açıklaması yaptı.

CHP Foça İlçe Başkanlığı binasında İlçe Kadın Kolları Başkanı Suna Saraçoğlu tarafından yapılan basın açıklamasına CHP Foça İlçe Başkanı Ayla Yılmaz ile bazı yönetim kurulu ve kadın kolları üyeleri de katıldı. Tam adı “Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi” olan İstanbul Sözleşmesi’nin, Türkiye’nin ilk imzacısı olarak 1 Ağustos 2014 tarihinde yürürlüğe girdiğini hatırlatan Suna Saraçoğlu, konuşmasına” bugün sözleşmenin 8. yıl dönümünü kutlamamız gerekirken, yeniden uygulanması için hukuki ve siyasi mücadele veriyoruz.” diyerek başladı.

img-20220731-111355.jpg

HİÇ KİMSE ANAYASADAN VE TBMM’DEN ÜSTÜN DEĞİLDİR

Suna Saraçoğlu ; “Cumhurbaşkanı Erdoğan, kadınların can simidi olan İstanbul Sözleşmesi’ni hukuksuzca feshetti. Bu kararla Meclis yok sayılmış, Anayasa'mız ayaklar altına alınmıştır. “Kadınlar 1’den büyüktür” dedik. İstanbul Sözleşmesi’nin fesih kararını durdurma talebiyle açtığımız dava ile Türkiye Cumhuriyeti’nin bir hukuk devleti olduğunun ispatlanmasını istedik. Yaşanan tüm hukuksuzluklara isyan ettik. Danıştay davalarına katılarak, “Bu yanlıştan dönün!” çağrımızı yineledik. Danıştay Savcıları, fesih işleminin iptaline karar verilmesini istedi. 19 Temmuz 2022’de İstanbul Sözleşmesi'nin feshine ilişkin Cumhurbaşkanlığı kararının iptal istemi 2'ye karşı 3 oyla reddedildi. Danıştay, bu kararıyla “Padişahım çok yaşa!” demiş oldu ve hukukun üstünlüğünden değil, üstünlerin hukukundan yana tavır aldı. Danıştay savcılarının gerekçeli kararda belirttikleri hukuki argümanlar yok sayıldı. AKP döneminde İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 1. Hukuk Müşaviri iken Danıştay’a atanan Lütfiye Akbulut ise bu atamanın hakkını verdi ve fesihten yana oy kullandı.“Anayasa’nın 7’inci maddesinde yasama yetkisinin Meclis’e ait olduğu ve devredilmesinin mümkün olmadığı” hükümleri çok nettir. Sözün kısası bu karar Anayasa’ya aykırıdır!Hiç kimse Anayasa’dan üstün değildir. Hiç kimse Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden üstün değildir!

ANAYASA MAHKEMESİNE BAŞVURACAĞIZ

İç hukuk yolları ile İstanbul Sözleşmesi’nin yürürlüğe girmesi sağlanmadığı takdirde, Anayasa Mahkemesi’ne başvuracağız. Biz kadınlar, direniş destanı yazmaya devam edeceğiz!Haklarımızı tek tek budamaya heves edenlere, Cumhuriyetimizin kararlı savunucuları ve eşitlik mücadelesinin neferleri olarak sesleniyoruz: Haddinizi Bilin!” Dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.