CHP, gübre fiyatlarına dikkat çekti!

CHP, gübre fiyatlarına dikkat çekti!

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, tarımsal üretimde çok büyük öneme sahip olan ve bir yılda yüzde 342 oranında fiyatı artan gübreyle ilgili yaşanan sorunların giderilmesi amacıyla Meclis araştırması açılmasını istedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, tarımsal üretimin en önemli girdi kalemlerinden biri olan gübre fiyatlarındaki anormal artışı, Araştırma Önergesiyle Meclis gündemine taşıdı.

YÜZDE 342 ARTIŞ

CHP Milletvekili Gürer, önergesinde, geçen yıl tüketici enflasyonunun yüzde 21, üretici enflasyonunun da yüzde 51 olduğu ülkemizde, gübre fiyatlarına bir yılda ortalama yüzde 342 oranında zam yapıldığını hatırlattı.

Gübre fiyatlarındaki anormal artış nedeniyle üreticinin ekim zamanında attığı alt gübrenin bu yıl atılmadığını anlatan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, en azından üst gübrenin atılması gerektiğini ifade etti.

GÜBREDE DIŞA BAĞIMLIYIZ

Gübrenin hammaddesinin yüzde 85 oranında ithal olduğuna dikkat çeken CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Çiftçinin ilkbahardan sonbahara kadarki sürede, ürünün çeşidine göre değişen dönemlerde uyguladığı gübreleme işlemi, bitkinin ihtiyacı olan kalsiyum, azot, fosfor, magnezyum, potasyum gibi besinleri sağladığı için hayati öneme sahiptir” değerlendirmesinde bulundu.

Doğalgaz, fosfat kayası, potas tuzu, amonyak, nitrik asit, sülfürik asit ve fosforik asit gibi maddelerin, gübrenin hammadde ve ara girdileri ve Türkiye'de hammadde kaynakları bulunmadığından kimyasal gübre sektörünün yüzde 85’inin dışa bağımlı olduğunu belirten Ömer Fethi Gürer, “ Tarım ve Orman Bakanlığı'nın verilerine göre Türkiye, azotu Çin, Mısır, Rusya ve İran'dan, fosforu, Kuzey Afrika'dan, potasyumu ise AB ülkelerinden ithal ediyor” dedi.

fotograf-3.jpeg

Gübre fiyatında yüzde 342 artış olmasının her geçen gün daha da büyük sorunlara neden olduğuna dikkat çeken CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ekilen ürüne göre değişiklik gösteren bir tarımsal girdi olun gübrenin içeriğindeki kimyasalların da fiyatlarının artığına vurgu yaptı.

2 BİN 410 LİRADAN 13 BİN 500 LİRAYA ÇIKTI

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Buğday, arpa, yulaf, mısır gibi tahıllar başta olmak üzere hemen her bitkide kullanılan taban gübre DAP gübre fiyatının son bir yılda 2.410TL/tondan 13.500 TL/tona, üst gübre olarak da kullanılan ÜRE gübrenin fiyatının ise bir yılda 1860 TL/tondan 13.500 TL/tona çıktığını anımsattı.

GÜBREDE ORTALAMA 1.5 MİLYAR DOLAR İTHALAT YAPIYORUZ

Gübredeki dış ticaret ithalatımızın yıllara göre değişiklik gösterse de 1 milyar 150 milyon Dolar ila 1 milyar 600 milyon dolar arasında değiştiğine dikkat çeken CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “1954 yılında Azot Sanayi T.A.Ş. adıyla kurulan, Kütahya, Samsun, Gemlik, Elazığ'da tesisleri bulunan kuruluş 1984'te, Türkiye Gübre Sanayi A.Ş. (TÜGSAŞ) adlı kamu iktisadi teşekkülü altında faaliyetlerine devam etti. 1998'de özelleştirme kapsamına alınan TÜGSAŞ'ın toplam üretimdeki payı yüzde 45 civarındaydı. TÜGSAŞ'a bağlı Gemlik, Kütahya, Samsun tesisleri ile o dönem ÜRE üreten tek kuruluşu İGSAŞ, 2004 yılında özelleştirilerek özel şirketlere devredilmiştir” ifadelerini kullandı.

DEVLETE AİT FABRİKALARIMIZ OLSAYDI…

CHP Niğde Milletvekili Gürer, “Bugün kamu ait fabrikalarımız olsaydı, ithalata devam ediyor olsak bile, bugünkü fiyatların çok çok altında gübre üretilirdi. Hiç olmazsa üretilen gübreler maliyetine çiftçiye satılırdı. Maliyetler bu kadar artmamış olurdu” şeklinde konuştu.

Gübresiz ekim yapınca rekoltede düşüşünün meydana geldiğini anlatan Ömer Fethi Gürer, “Rekolte düşüşü de bir nevi kuraklık olmasa bile gübrenin kuraklığını meydana getirecek. Türkiye'de, çiftçinin en önemli girdi kalemi gübrenin 2022 fiyatlarının ne olacağına ilişkin endişelerin giderilmesi ve çözüme yönelik çalışmaların hızlandırılması adına Meclis Araştırmasa açılmalı” diye konuştu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.